Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szerdán ismerteti budapesti programját a Fidesz

Szerdán ismerteti 130 oldalas, "A nemzet fővárosa" címet viselő programját Tarlós István. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője már múlt hétfőn "belengette" a kiadványt, amely nagyjából a két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott elképzeléseire épít, és a jelenlegi fővárosi ellenzék választási programjának is tekinthető.
Tarlós István szerdán Orbán Viktor Fidesz-elnökkel közösen mutatja majd be a programot a Városházán. A Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke a Magyar Hírlap hétfői számának adott interjúban azt mondta, a program a legközelebbi ciklusra koncentrálva 15 éves időszakot ölel át.

A fővárosi politikus már múlt hétfőn, a budapesti ötpárti megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján felmutatta - ahogy fogalmazott, "belengette" - az ellenzéki párt budapesti programját. A kötet A nemzet fővárosa, Tarlós István budapesti programja címet viseli, "Biztonság, esély, rend, szolidaritás" alcímmel.

"A nemzet fővárosa" kifejezés egyébként nem ismeretlen, Orbán Viktor is ezt használta idén szeptember 11-én, a párt budapesti országos gyűlésén, amikor gyakorlatilag bejelentette, hogy Tarlós István lesz a Fidesz a főpolgármester-jelöltje. A Fidesz elnöke ugyanis azt mondta akkor, a gyűlés felszólalóinak sorrendje nem véletlen: fontossági sorrendben szólalt fel Tarlós István, Kósa Lajos debreceni polgármester, majd ő. Tarlós Istvánt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjét pedig "a nemzet fővárosa leendő főpolgármesterének" nevezte a pártelnök.

Tarlós István 2007. november 24-én mutatta be a fővárosi ellenzék Budapest-koncepcióját, amelyre - mint azt a Magyar Hírlapnak adott mostani nyilatkozatában elmondta - a szerdán nyilvánosságra hozandó program is épül.

A frakcióvezető két évvel ezelőtt azt hangsúlyozta - elismerve, hogy korábban "nem minden alap nélkül" vádolták a fővárosi ellenzéket, hogy nincs Budapest-koncepciója -, hogy a bemutatott munka nem befejezett, kész program, hanem egy koncepció; a részletes városfejlesztési és városüzemeltetési programot 2009 végén, 2010 elején mutatják be, amely már a jelenlegi fővárosi ellenzék választási programjának lesz tekinthető.

Az "Egy élhetőbb és vonzóbb Budapest" című 2007-es koncepció szerint a jelenlegi ellenzék 2015-re új közigazgatási rendszert alakítana ki, stabilizálná a gazdaságot, hatékony városi rendőrséget hozna létre, és végrehajtaná a lakótelepek, az úgynevezett barnamezős területek és a világörökségi városrészek rehabilitációját. Ezenkívül tehermentesítenék a belvárost, növelnék a zöldfelületek nagyságát, s mindezek eredményeképpen erősítenék a budapestiek lokálpatriotizmusát.

A két évvel ezelőtti, hat hónap alatt megalkotott 34 oldalas anyag szerint az ellenzék 2015-ig többek közt 30 százalékkal növelné a közösségi közlekedést használók számát, valamint létrehozná a fővárosi ombudsman intézményét.

A város fenntartásának és fejlesztésének három fázisú ütemterve alapján az első három évben a Fidesz stabilizálná a működést, elindítaná az "európai szintű rendteremtést" és kisebb forrásigényű fejlesztési programokat indítana. A második fázis három éve során megteremtené a szociális biztonságot, valamint nagyobb városfejlesztési programokat indítana. A harmadik, több mint 10 évre becsült fázisban nyugat-európai szinten fejlesztené a fővárost a jelenlegi városházi ellenzék.

A koncepció hét szakpolitikai területet sorolt fel: a közigazgatást és közbiztonságot, a városüzemeltetést és a közszolgáltatásokat, az építészetet és a városépítést, az életminőséget és a környezetvédelmet, a kultúrát, a közösséget és a szociális vívmányokat, valamint - az országos politikával összhangban - az egészségügyet és az oktatást.

Tarlós István 2007-ben egy kérdésre válaszolva közölte: ha 2010-ben ő lesz Budapest főpolgármestere, bevonná a főváros vezetésébe az MSZP-t is. Az SZDSZ-ről és az MDF-ről szólva akkor azt mondta: "a kis pártok több zűrzavart okoznak, mint amennyi hasznot hoznak".

Olvasóink írták

 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 27. 19:55
  „nagy567! Úgy mint egy hajléktalan vagy mint egy kisnyugdíjas!”
 • 4. nagy567 2009. október 27. 19:52
  „éljen a FIDESZ!!”
 • 3. Rosmary53 2009. október 27. 18:16
  „Oké, elolvasom. Nem tudom, 15 év hogy fér bele 34 oldalba? De jöhetnének az országos tervekkel is, azt is elolvasnám, most... hogy képet kapjak, mit akarnak. Mert választópolgár vagyok érzelmek és pártszimpátia nélkül, pusztán túlélési alapon. És meglátjuk.”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 27. 17:27
  „Már megint nyálverésre készül az a hülye Ftyesz!”
 • 1. achilleus 2009. október 27. 13:47
  „Mint az országgal:
  Disznóólat hagy maga után a szocialista párt

  A budapestieket aligha tévesztheti meg az MSZP szánalmas színjátéka, ahogy önmaga ellenzékét próbálja eljátszani - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakcióvezetője. Egyértelművé tette, hogy nem vállalnak semmilyen tisztséget a főváros vezetésében, nem kötnek megállapodást a liberálisokkal, bármennyire is ezzel akarják szédíteni az embereket a szocialisták.
  Utoljára frissítve: 2009. október 27., 07:40

  Lendvai Ildikó MSZP-elnök már tudja, hogy az emberei tovább akarnak lopni?

  - Ahogy a fővárosi MSZP elkezdte a koalíciós szakítási játszmát, szokatlanul erős kampányba fogott, hogy a fővárosi Fideszt összemossa az SZDSZ -szel. Mire számít, meddig folytatják a szocialisták?

  - Elképzelhető, hogy ezt még akkor is ismételgetni fogják, amikor már tényleg senki sem hiszi el. Egyébként már most is hiteltelen, amit művelnek. A kommunikációs kampány célja nem más, mint beadni a közvélemények, hogy az MSZP az átláthatóság, a rendcsinálás híve, amiben az egyébként nem létező, csak általuk vizionált "Fidesz-SZDSZ-koalíció" gátolja őket. De nézzük a tényeket! A Fidesz már 2007 tavaszán vizsgálatokat kezdeményezett a gyanús BKV-ügyek felderítésére, 2008-ban pedig megismételtük, de hiába, mert az MSZP minden felvetésünket lesöpörte az asztalról. Közgyűlési jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a most az embereket kábító Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes és Steiner Pál MSZP- frakcióvezető személy szerint is a vizsgálatok ellen szavazott. Csak az után lángolt fel az MSZP-ben a vizsgálódási láz, hogy a Fidesz több visszaélésgyanús BVK-szerződést az ügyészség elé tárt. Mindegyik esetében megalapozottnak találták beadványainkat, és nyomozást rendeltek el. Ami az MSZP zagyva kommunikációs erőlködését illeti, meg kell jegyeznem, nem én kerestem a főpolgármestert, hanem Demszky Gábor engem. Még a gondolat szintjén sem merült fel semmiféle koalíciós terv, nemhogy főpolgármester-helyettesi jelölésem. Ebben a politikai helyzetben ugyan miért lenne ez az érdekem? Máskülönben soha életemben sem kívántam senki helyettese lenni. Lendvai Ildikó elnökasszony szavai pedig, hogy "ha előre hoznák a választásokat, tovább lopnának, akik lopnak", egyenesen kezelhetetlenek. A szocialista elnökasszony már tudja, hogy az emberei tovább akarnak lopni?

  - A Fidesz budapesti népszerűségét mennyiben tudja csökkenteni a szocialisták kampánya? Steiner Pál már közölte, hogy kitöltik a ciklust, mivel erre felhatalmazást kaptak.

  - Ha ők úgy látják, hogy felhatalmazást kaptak, akkor miért léptek ki a koalícióból? Valóban arra kaptak a választóktól megbízást, hogy az SZDSZ-szel négy éven át vezessék ezt a várost. De miután teljesen tönkretették a városüzemeltetést, mégis mire hivatkoznak? Tizenöt éve az MSZP felügyeli a városüzemeltetést, benne a BKV-val, amelynek az utóbbi három évben megduplázódott a deficitje. Nem beszélve arról, hogy tele vannak korrupciógyanús ügyek százaival. Összedöntötték a házat, a hátsó kijáraton somfordálnak ki a koalícióból, majd elkezdenek kiabálni, mekkora disznóól van odabenn. A mi gondolkodói körünk ab ovo nem fogadja el ezt a szánalmas színjátékot, ahogy az MSZP önmaga ellenzékévé igyekszik vedleni. Ámokfutásával éppen saját választóit akarja becsapni. Ha a baloldali szimpatizánsok erre ugranak, azzal saját. magukból csinálnak politikai áldozatot. Összességében nem hiszem, hogy a fővárosi MSZP a budapestieket képes lenne ennyire félrevezetni ezekkel a kreált összefüggésekkel.

  - Az már nyilvánvalóvá vált, hogy a BKV felügyelőbizottságának élére az MSZP nem hajlandó elfogadni a Fidesz jelöltjét, Vitézy Dávidot. Mit lépnek erre?

  - Nemcsak ez bizonyosodott be, hanem az is, hogy az MSZP egyáltalán nem akar ellenzéki embereket látni a felügyelőbizottságok élén. Ez tökéletesen amorális hozzáállás, hiszen mindenütt a világon az ellenzéknek engedik át a monitoringbizottságokat. Amíg Demszky Gábor a huszonnegyedik órában megpróbálta felajánlani az ellenzéknek a testületek vezetését, addig Horváth Csaba a háttérben azon dolgozott, hogy MSZP-seket jelölhessen a testületek élére. A budapesti MSZP-sek vezetői homlokegyenest az ellenkezőjét cselekszik a kulisszák mögött annak, mint amiről a közvéleményt győzködik. Ez értékelhetetlen helyzet, nem érdemes vitatkozni róla. Lendvai Ildikó hiába mondja el, hogy nem kívánnak abban az állapotban maradni, rendet akarnak, hiszen a rendetlenséget ők állították elő. Ez csak pusztába kiáltott szó, semmi több.

  - A hátralevő egy évben hogyan fog működni a főváros irányítása ebben szétesett helyzetben?

  - Miközben valóban négy évre kapott felhatalmazást az MSZP és az SZDSZ koalíciója, olyan mértékű marakodás alakult ki közöttük, hogy lassan megbénul a főváros. Az összevissza kommunikáló, a közszolgáltatásokat tönkretevő MSZP felelőssége az, ami történik még ebben a ciklusban. A szocialisták azok, akik képtelenek ellátni a választók által rájuk ruházott feladatot. La Fontaine-szerű mesékkel szórakoztatják a budapestieket, úgyhogy én csak egy La Fontaine - idézettel tudom a sorsukat jellemezni: "El őket az ellenzék siratja, s ezt márványkőbe íratja." Ennyi az üzenet az MSZP-nek. Ők is egy ősrégi mese cselekményét játsszák el, köszönjünk el tőlük ezzel az idézettel.

  - Működhet úgy a Demszky Gábor által megálmodott működési modell, hogy minden pártot bevon az egyeztetésbe, és a közgyűlés elé csak olyan anyagokat terjeszt, ami biztosan megkapja a többséget?

  - Az ötpárti tanácskozáson is azt mondtam a főpolgármesternek, amit egy héttel korábban: a város működőképességét nem kívánjuk összedönteni. Ha az MSZP komolyan vette volna a rendcsinálást, a parlamentben nem szavazza le a közgyűlés feloszlatását lehetővé tevő törvénymódosítást. Csak új választás teremthet tabula rasát. Ők beszélnek az ellenzék hataloméhségéről, miközben foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá, jóllehet képtelenek a város javára tenni. Az ötpárti egyeztetésen a főpolgármester a szocialista főpolgármester-helyettesek előterjesztések szerette volna megbeszélni Steiner Pál társaságában. Nem is értettük, mi szükség van ehhez a jelenlétünkre, ezért is hagytuk ott a tárgyalótermet. Miféle kilépés az a koalícióból, hogy a szocialista városvezetők gőzerővel tovább dolgoznak? Vicc, amit az MSZP csinál. A koalíció nem Burány Sándor és Steiner Pál nyilatkozataitól szűnik meg.

  - A Demszky-modell működőképes lehet?

  - Ugyan, kérem! Amíg az MSZP főpolgármester-helyettesei, tanácsnokai, felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjai a helyükön vannak, működik a koalíció. Elmondhatom naponta, hogy én vagyok az egyiptomi alkirály, de attól még nem leszek az.

  - A főpolgármester is igyekezett a Fideszre tolni az irányítás felelősségét. Arról beszélt, most már az ellenzéknek is lesz szava, például beleszólhat a 4-es metró második ütemével kapcsolatos döntésekbe.

  - Azért álljunk meg! A Fideszt eddig sem hagyták beleszólni ezekbe ügyekbe, úgyhogy ezután sem fogunk. Számtalanszor elmondtam már, nem kívánunk ennek a hatalmi struktúrának a részesei lenni. Demszky Gábor egyébként abban is tévedett, amikor azt mondta: a Fidesz csak akkor kezdeményezi a közgyűlés önfeloszlatását, amikor erre már nincs lehetőség. Meg lehet nézni az április 30 -i közgyűlés jegyzőkönyvét, ezt javasoltuk, és a főpolgármesterrel együtt szavazta le a teljes koalíció. Más kérdés, hogy egyes pártok tájékozatlan nyilatkozgatói nem tanultak matematikát sem. Aki mindenáron támadóan próbál fellépni, az legalább legyen körültekintő, mert különben sorozatban fogja rúgni az öngólokat. Muszáj ismételnem magam: nem veszünk részt a hatalomban, nem megyünk el további ötpárti egyeztetésekre, és nem jelölünk főpolgármester-helyettest.

  - A hétfői sajtótájékoztatóján felmutatott Budapest-program a két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott elképzeléseire épít?

  - Nagyjából igen. Az esélyre, a biztonságra, a rendre és a szolidaritásra. De részleteket nem mondhatok. Október 28-án Orbán Viktorral mutatjuk be A nemzet fővárosa című programot.

  - Egy ciklusra szóló program?

  - Szó szerint nincs leírva, de valójában tizenöt éves időszakot ölel át, a legközelebbi ciklusra koncentrálva.
  (...)
  (Zsidai Péter, Magyar Hírlap)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet a Jobbik tagja volt MSZP-s vagy SZDSZ-es

Megtiltotta leendő országgyűlési képviselői számára a Jobbik az önkormányzati tisztségek betöltését,… Tovább olvasom