Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Szerdán kezdődik a negyvennapos nagyböjt

Idén február 6-ára esik a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdete, a hamvazószerda - téjékoztatott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája.
A nagyböjt a keresztények számára bűnbánati időszak, amely alkalmat ad arra, hogy méltóképpen felkészülhessenek a húsvét megünneplésére. A nagyböjt idején a keresztények különös figyelmet fordítanak a szegények megsegítésére is.

A hamvazószerda abból az ősi hagyományból ered, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Mivel a vasárnapokat az egyház nem számítja böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki. A Szentírásban számos esemény kapcsolódik a negyvenes számhoz. Jézus Krisztus nyilvános működésének megkezdése előtt negyven napot töltött a pusztában. Negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a pusztában a zsidó nép, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen és Jónás próféta negyven napos böjtöt hirdetett Ninivében.

Az egyház hamvazószerdára és nagypéntekre rendel szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. E két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a 39. Magyar Filmszemle díjait: Mundruczó fődíjas

Kedden este átadták a 39. Magyar Filmszemle díjait a Millenáris Teátrumban megrendezett díjátadó… Tovább olvasom