Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Szerdán kezdődik a Toller-baleset másodfokú pere

Szerdán kezdődik másodfokon Toller László volt pécsi polgármester balesetének pere. Első fokon már bűnösnek találta a bíróság azt a sofőrt, aki miatt a politikus autója lesodródott az útról, de az ítélet ellen az ügyész és az ügyvéd is fellebbezett.
Toller Lászlóék 2006. június 19-én szenvedtek balesetet Dombóvár közelében. A Toller László autóját vezető sofőr később meghalt, a volt polgármester éber kómában van.

Szerdán kezdődik másodfokon a Tolna Megyei Bíróságon Toller László, Pécs volt polgármestere két évvel ezelőtti balesetének pere. A bíróság várhatóan már nem hallgat meg tanúkat, nem kérnek be újabb bizonyítékokat, hanem az elsőfokú tárgyalás iratai alapján döntenek - mondta el korábban a Független Hírügynökségnek Nagy László, a Toller család ügyvédje.

Idén januárban a Szekszárdi Városi Bíróság első fokon már bűnösnek mondta ki a balesetet okozó autó sofőrjét: az 56 éves budapesti férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében marasztalták el, ezért a bíróság egy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte, amit két év próbaidőre felfüggesztett, valamint két év tíz hónapra eltiltották a gépjárművezetéstől. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védői pedig felmentésért fellebbeztek.

Toller László 2006. június 19-én szenvedett autóbalesetet, amikor hivatali sofőrjével Budapestről Pécs felé tartottak. A 61-es úton, Dombóvár közelében egy szabálytalanul előző autóval való ütközést akarták elkerülni. A manőver miatt a politikust szállító autó felborult, Toller és a sofőrje életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett. A sofőr két héttel később meghalt, Toller László úgynevezett éber kómában van.

A volt polgármester képviselői mandátuma azonban nem szűnt meg, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis egy munkáját ellátni nem képes képviselő mandátuma lemondással, gondnokság alá helyezéssel, vagy halálával szűnik meg. Az Országgyűlés szeptemberben dönthet arról, hogy elveszítse-e képviselői mandátumát az a politikus, aki egy évig nem vesz rész a parlamenti munkában. Erről ötpárti egyeztetés folyik, a képviselők jogállásáról szóló törvényt kellene ehhez módosítani.

A Fidesz Pécsi szervezete már egy évvel ezelőtt kifogásolta, hogy Toller László baleste óta körzetében senki nem képviseli az ott élők érdekeit - mondta a Független Hírügynökségnek Révész Mária a Fidesz pécsi elnöke. Közben Páva Zoltán, az MSZP Baranya megyei választmányának elnöke azt mondja, hogy amíg a törvénytervezetet el nem fogadják a pártok, addig nincs miről beszélni.

Toller László 2008. januárjáig megkapta tiszteletdíját és költségtérítését összesen nettó 800 ezer forintot. Idén azonban felesége már nem írta alá a férje vagyonnyilatkozatát, amit korábban megtett, ezért Toller László nem kapja tovább a parlamenti juttatásait. Mandátumáról azonban sem ő, sem más nem tud lemondani. Egy pécsi ismeretlen férfi kezdeményezte a gyámhivatalnál, hogy nyilvánítsák cselekvőképtelenné, ezt most Tolna megyében vizsgálják az ügyészek. Ha a bíróság kimondja, gondnokság alá helyezik így a mandátumát is elveszíti.

Olvasóink írták

 • 3. matriné 2008. június 25. 18:34
  „Ugyan kérem? Csak azt nem mondja senki, hogy e nagy hajtás eredménye csupán az, hogy az országunk lassan a csőd szélén áll! Milett volna, ha nem ennyire sietnek? Már nem is lenne Magyarország?
  itt bis meglátszik az, hogy csaknem a semmiért kapják a "tisztelet" díjukat egyesek!”
 • 2. hehe 2008. június 25. 12:18
  „Nagyon sajnálom, hogy így jártak, de ugyebár 90 km/h-val közlekedve nincs ekkora baleset.....
  Azt is megértem, hogy menni kell mint állat, mert az ország több részén kell szinte egyszerre ott lenni.....
  Gondolom egy teljes magyarországot minden irányból lefedő autópályarendszer megoldotta volna ezt a problémát is......
  csakhát ugye kilopják a szemünket is nemhogy autópálya....”
 • 1. papsajt 2008. június 25. 09:53
  „"Toller László 2008. januárjáig megkapta tiszteletdíját és költségtérítését összesen nettó 800 ezer forintot. Idén azonban felesége már nem írta alá a férje vagyonnyilatkozatát,..."- igaz jogtalanul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb útjavítások várhatók Budapest területén

A főváros 11 forgalmas útszakaszán lesznek burkolatjavítási munkák szerdán. Reggel fél 7-től délután… Tovább olvasom