Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szerdán tárgyalnak a tandíjról

Szerda délután tárgyal a Felsőoktatási Kerekasztal az államilag támogatott és a költségtérítéses rendszer átalakításáról szóló rektori javaslatról.
Az intézményvezetők teljes átjárhatóságot akarnak a rektorok az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés között. Ez azt jelenti, hogy idén ősztől, de legkésőbb jövő szeptembertől gyakorlatilag megszűnne a két kategória, és a diákok teljesítménye alapján tennék függővé, hogy kinek mennyit kell fizetnie.

A Magyar Rektori Konferencia múlt keddi ülésén döntött az indítványról. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán rendezett tanácskozáson az intézményvezetők 109 igen, 25 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

Az elképzelések szerint hat különböző sávba sorolnák a diákokat, a teljesítményük alapján. A legfelső csoportnak nem kellene fizetnie, a többi ötnek azonban igen. Ezt azt jelenti, hogy a körülbelül 60 ezer diák helyett mindössze 10 ezer hallgató tanulmányait finanszírozná az állam, a többieknek pedig százezreket kellene fizetniük. Sőt, egy-egy költségesebb képzés esetében, mint például az orvosi vagy műszaki terület, akár egymillió forint fölé is emelkedhet a tandíj. Sokaktól tehát még a költségtérítésnél is több pénzt kérnének, s mivel az összeg a teljesítménytől függően évente változik, a szakértők szerint egy-egy rosszul sikerült szemeszter után tömegével hagynák félbe tanulmányaikat azok, akik nem tudják megfizetni a felemelt összeget.

A Felsőoktatási Kerekasztal tagjai között van a minisztérium mellett a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is.

Olvasóink írták

  • 1. DBLaci 2008. április 30. 18:00
    „Érdekes, mintha 1.5 hónapja lett volna sikeres népszavazás, hogy ne legyen tandíj... Akkor már megbukott ez a magyarellenes ötlet, de valamiért csak erőltetik... Vajon kik, és miért akarják ezt? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai inkább fejleszt, mint kormányoz

Alaptalannak nevezte Bajnai Gordon azokat a spekulációkat, amelyek szerint új miniszteri kinevezése… Tovább olvasom