Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Szerdától drágul a gáz - idén már negyedszer

Mától hat és fél százalékkal drágul a lakossági földgáz, ebben az évben már negyedszer. A mostani drágulás mellett januárban 5, áprilisban csaknem 6, júliusban 9,9 százalék volt a drágulás.
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi minisztérium augusztus végén jelentette be az emelést, amelyet a nemzetközi piacon folyamatosan emelkedő kőolaj árral indokolt. Az áremelkedés ezúttal is elmarad a Magyar Energia Hivatal által javasolt mértéktől.

Egy átlagos háztartásban, ha az nem fogyaszt többet évi 1600 köbméternél, számítások szerint 1000-1100 forinttal lesz nagyobb a havi gázszámla októbertől.

A mostani 6,5 százalék drágulás a második legnagyobb ebben az évben: januárban 5, áprilisban 5,8, júliusban 9,9 százalék volt. Hiába csökkent ugyanis az elmúlt időben jelentősen a kőolaj nemzetközi jegyzésára (a hordónkénti 150 dollárról 100 és 110 dollár közé), a magyar árképlet kilenc hónappal követi azt.

A későbbeni áralakulást homály fedi, mert - az árképlet alapján - 2009 közepétől elvileg árcsökkenésnek kellene következnie, amikor "utoléri" a gáz ára az olajét. Csakhogy a világpiaci olajáralaklulást idén nem vette figyelembe a kormány, rendre kisebb drágulást engedélyezett, mint amit a Magyar Energia Hivatal javasolt. Ennek következtében az orosz Gazpromtól a nyersanyagot megvásároló német E.ON Trade kinnlevősége az állammal szemben valószínűleg eléri a 30 milliárd forintot. Erre már volt példa korábban is, azt előbb-utóbb beépítették a lakossági árakba. Most is elképzelhető ez, de megoldásként szóba jöhet az is, hogy 2009 második felétől - ha az olaj ára nem indul ismét emelkedésnek - nem csökken a gáz ára mindaddig, amíg el nem fogy a tartozás. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a gázárkompenzációs keret jövőre 81-ről 66 milliárdra mérséklődik.

Olvasóink írták

 • 3. exe 2008. október 02. 07:11
  „De fa az kell!
  Nekem sincs bent a gáz,de azéé mi is érezzük a "gázt"!”
 • 2. fáncsi 2008. október 01. 14:08
  „De jó hogy nekem a kerítésem belül nincs gáz!!!Így nincs gáz.”
 • 1. k 2008. október 01. 06:42
  „Most nem tudtátok bele írni hogy 131 ft lesz egy köbméter!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Göncz az orosz kapcsolatokról is tárgyalt Washingtonban

A magyar külügyminiszter a két amerikai elnökjelölt külpolitikai tanácsadóival és Condoleezza Rice… Tovább olvasom