Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szerényen emelkednek a nyugdíjak 2008-ban

A jövő évi költségvetésben a nyugdíjakra fordított kiadások 2,7 milliárd forinttal nőnek az eredeti előirányzathoz képest. Ezt tartalmazza a 2008-as költségvetéshez benyújtott egyik, kedden elfogadott módosító indítvány.
Az ifjúsági bizottság által benyújtott javaslat értelmében - amelyet 213 igen, 1 nem szavazattal és 155 tartózkodás mellett fogadott el a Ház - a Pénzügyminisztérium fejezetén belül a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásainak támogatása 140,9 milliárd forintról 143 milliárd forintra emelkedik. A nyugdíjemelést az általános forgalmi adó bevételeiből biztosítják. A módosító indítvány nem volt benne a kormány által is támogatott javaslatcsomagban.

Az öregségi nyugdíjra fordított kiadások 1,5 milliárd forinttal, a rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjra fordított kiadások 598 millió forinttal, a hozzátartozói nyugellátás kiadásai 318 millió forinttal, a tizenharmadik havi nyugdíjra fordított kiadások 201 millió forinttal emelkednek.

A kormányszóvivő október végén jelentette be, hogy 2008-ban 4,9 százalékos nyugdíjemelés lesz. Az elfogadott módosítás alapján a nyugdíjemelés mértéke 0,1-del, 5 százalékra emelkedik.

Olvasóink írták

 • 6. sas 2008. január 02. 13:31
  „kevés hozzászólás van!!!
  Én nem % ban határoznám meg hanem egységesen fix összegben és igy nem nőne a nyugdíjak közti külömbség hanem szükülni. Legyen egységesen pl . évente 10000 Ft A kisnyugdíjasnak nagyon jó lenne a több százezres nyugdíjjal rendelkezőnek meg legyen elég ami van neki. Apám 43 éves munkaviszonnyal 50000 Ft nyugdíjat kap mert rosszkor ment(érte el a nyugdíjkorhatárt) nyugdíjba. Én rokkantnyugdíjasként 28 év munkaviszonnyal 96000 Ft-ot kapok és érdekesség egy helyen azonos munkakörbe dolgoztam mint apám.
  Dodó részben ezért nem értek egyet veled.....”
 • 5. Dodó 2007. november 30. 13:03
  „S.G.Cecília! Előrebocsátom, én is ny.díjas vagyok! De mielőtt megszólal, gondolkodjon! Miért kicsi a "kisnyugdíj?" Kevés járulékkal fizetett év, a társadalom számára kevéssé értékes munka kis fizetésért. Nagy részük 10 év után vonult ny,díjba. Önnek már 40 járulékkal fedezett évet kell igazolnia, és ebbe nem számít a Gyes, Gyed., fiz.nélk.-i szabadság, táppénz, kivéve ha ezekre saját zsebből fizet járulékot! Átl.fiz.-ből átl.ny.díjat kapok, és nem sírok, pedig a m.osztályhoz tartozom! Nekünk emelnek /nettót, és 13* kapjuk!/ Aki dolgozik, ha kap emelést/nem biztos/, bruttóban kap. Igenis a %-os emelés az igazságos!”
 • 4. Vámos László 2007. november 27. 16:59
  „Megértem azt,hogy állandóan arra hivatkoznak,hogy semmiben nem értük utól az EURO árakat,de már sikeresen közelítik hozzá Öket!!Csupán a bérek,fizetések,nyugdíjak maradnak Balkáni szinten.Köszönjük,hogy már nem tudunk rendesen élni!Olyan elvonások adók vannak,hogy az már szégy,csupán azért mert amennyiben a bérek és juttatások magasak lennének akkor talán nem lennénk ennyire elkesereve!Ez Vonatkozik az élet minden területére,de mi nem tehetünk mást csak türünk és reménykedünk,hogy valami pozitív Változás ezen a területen is bekövetkezik!
  Kérem az illetékeseket,hogy számolják ki,hogy lehat megélni 3 főnek 142OOO összjövedelemből ekkora áremelkedések mellett!Nem csodálkozom,hogy egyre jobban fogy a türelem”
 • 3. S.Grandpierre Cecília 2007. november 27. 15:41
  „Vajon mikor veszik már észre, hogy nem százalékos emelést kellene végrahajtani? Ezek nem gondolkodnak? Vagy muszály a nyugdijas szavazótábort - akiknek magas volt a fizetésük, magas a nyugdijuk is, magas lesz a százalék is. Ez így nem jó, nem tudnak gondolkodni, valami jobb megoldáson? Persze, azok elmennek szavazni, mert igen jól megélnek a magas nyugdijakból.
  Erőll van szó, különben észre térnének, és abbahagynák a százalékos emelést. Inkább a kisnyugdijasokét kellene felhozni, a magasokét lejjebb vinni, nagyjából egyformává tenni a nyugdijakat. Persze ez, a kormánypárt szavazataít veszitené. Tudják ők, hogy mit csinálnak. És akkor panaszkodnak, hogy teher a nyugdijas az országnak. A maguk fizetését csökkenteni kellene, és a nyugdijakat nagyjából egy kalap alá vonni, a normális mértékben!”
 • 2. kendermagos 2007. november 27. 14:28
  „kell is az emelés a derék nyugdíjasoknak, nem baj hogy hitelből megy 30%-a a nyugdíjaknak, majd a fiatalok, gyerekek kifizetik.
  a fiataloknak adóemelés, járulékemelés, cserébe kevesebb jövőbeni nyugdíj, a nyugdíjasoknak évi 2 emelés.”
 • 1. mz/x 2007. november 27. 14:16
  „Ez tényleg szerény!
  Az árak, járulékok,adók bezzeg nem szerényen emelkednek! Mióta dübörög a gazdaság, azóta kb 40%-al nőttek az átlag dolgozó emberek kiadásai! Sajnos sok ember fizetése szerényen sem emelkedik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyát és lányát kényszerítette fajtalankodásra az albérlő

Saját lányával kényszerített fajtalankodásra egy nőt a házukban lakó albérlő a Vas megyei Sótonyban.… Tovább olvasom