Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szigorítják a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályokat

Pintér Sándor többek között a terrorizmus elleni fellépéssel indokolta az ezekkel kapcsolatos visszaélések megelőzését.
A feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályok szigorítására tett javaslatot a belügyminiszter pénteken az Országgyűlésnek.

Pintér Sándor Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeivel - kiemelten a terrorizmus elleni fellépéssel - indokolta az ezekkel kapcsolatos visszaélések megelőzését.

A módosítás rögzíti, hogy az előre fizetett szolgáltatások előfizetője az előfizetését nem értékesítheti tovább, s másnak csak akkor adhatja át, ha - a beazonosításhoz szükséges adatokkal együtt - a szolgáltatót előzetesen tájékoztatta. Amennyiben ezt nem teszi meg, az előfizetői szerződést a szolgáltató 15 napos határidővel felmondhatja.

Közeli hozzátartozó nem minősül harmadik személynek - derül ki az előterjesztésből.

A jogszabály-módosítás kitér arra is, hogy a szolgáltatók kötelesek az előfizetők megfelelő adatait ellenőrizni és rögzíteni. Ennek hiányában nem lehet előfizetői szerződést kötni.

A szolgáltatók a törvény hatályba lépésétől számított 15 napon belül értesítik a feltöltő kártyás ügyfeleket a személyazonosság ellenőrzéséről, s amennyiben ez 2017. július 1-jéig nem sikerül, megszűnik az előfizetés.

Az indítvány tartalmazza azt is, hogy a terrorizmus megelőzése érdekében a határátlépéstől számított öt évig a határrendészeti nyilvántartásban kezelnék azon harmadik országbeliek ujjnyomatát, akik az államhatárt nem határátkelőhelyen vagy határátlépési ponton lépték át, vagy személyazonosságukat nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani.

A javaslat egyúttal - maximális időhöz kötve - korlátozná az alkotmányos rend, a nemzetbiztonság, a bűnüldözés, vagy a központi pénzügyi, gazdasági tevékenység szempontjából kiemelten fontos létesítmények egyes adatainak megismerhetőségét. Ilyenek a felújítással összefüggő adatok - például az építészeti tervdokumentáció -, továbbá a létesítmény- és személyvédelemre vonatkozó információk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Angelusz Iván filmproducer

Meghalt Angelusz Iván filmproducer
Negyvenkilenc éves korában tragikus hirtelenséggel pénteken elhunyt Angelusz Iván filmproducer -… Tovább olvasom