Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szigorodhatnak a lakáshitel feltételei

A tervek szerint júniustól már nem vehető fel támogatott lakáshitel második, vagy harmadik lakás vásárlásához. Az ingatlancseréhez továbbra is igényelhető lesz a kedvezményes kölcsön.
illusztráció
A kabinet várhatóan még májusban tárgyal arról, hogy szűkíti a támogatott lakáshitelt igénybe vehetők körét. Ez alapján, akinek már van lakása, júniustól újabb ingatlanra már nem veheti fel ezt. A kormány ezzel azt szeretné elérni, hogy ne támogassák azt, aki befektetési céllal vásárol lakást.

Az ingatlancseréhez továbbra is igényelhető lesz a kedvezményes kölcsön, persze feltételekkel. Akkor kaphatják meg az igénylők, ha megválnak a meglévő lakásuktól. Az elképzelések között szerepel az is, hogy 35 éves kor alatt nem kell majd örökösödési illetéket fizetni az ingatlan után.

A statisztikák szerint 2003 első negyedévében erőteljesen megélénkült az ingatlanforgalom, még a tavaly kevésbé érintett panellakások esetében is. Győrött is ez a tendencia érvényesül. A lapunk által megkérdezett ingatlanforgalmazók elmondták: valóban sokan fektették be megtakarításukat ingatlanvásárlásba, amelyhez kedvezményes kölcsönt is igényeltek.

Elsősorban a kiadható garzonok és kisebb lakások a keresettek. Ezek ára a megyeszékhelyen 5,8 millió forintnál kezdődik. Ebből egyébként sokkal többre lenne kereslet, mint amekkora a kínálat. A felvett kölcsön havi törlesztőösszege könnyedén kifizethető a bérlőktől kapott lakbérből.
Az első lakást vásárlók azonban többnyire inkább a jóval drágább, de új ingatlanok mellett döntenek. Ezeknek a megvétele ugyanis kedvezőbb feltételű. Az új lakás esetében a kamat 2,75 százalék, míg a használtaknál 4–6 százalék között mozog. Ráadásul az új ingatlannál igénybe lehet venni a szociálpolitikai kedvezményt és az áfa-visszatérítést. Mindamellett a panellakások eladásában és vételében is élénkülést tapasztaltak a forgalmazók, amelyben nagy szerepet játszik a köztisztviselőknek adható hitel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagynak szabad a piac

Idéntől nem az igazgatóság, hanem felügyelőbizottság irányítja, szabja meg a cég stratégiáját a… Tovább olvasom