Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szigorodnak a közlekedési büntetések

2008. január elsejétől szigorodnak a közlekedési szabálysértésekért járó büntetések. Életbe lép az objektív felelősség elve, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték - írja a vezess.hu.
Az Országgyűlés decemberben elfogadta a szabálysértési törvény módosítását és az objektív felelősség elvének érvényesítését, illetve új büntetőpontrendszert szavazott meg. Összegezve: a közlekedési szabálysértőkre szigorúbb büntetések várnak 2008 januárjától.

Többet fizet a vétkes

A pénzbüntetés legalacsonyabb összege január elsejétől 3 ezer forint lesz, amit helyszínen szabhat ki a rendőr. Eddig a helyszíni bírság maximum 10 ezer forint lehetett, 2008-tól azonban 20 ezerről kitöltött csekket is átadhat a rendőr. Ha nem ismerjük el a szabálysértést, vagy súlyossága miatt nem lehet a helyszínen rendezni, akkor a rendőr feljelentést tesz, így a jövőben akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatunk, másfélszer akkorát, mint eddig.

Komoly változást jelent, hogy életbe lép az objektív felelősség elve is idén. Gyurcsány Ferenc által vázolt eredeti terv szerint, a közlekedési szabálysértéseknél minden esetben a gépjárművek üzembentartójának kellett volna kifizetnie a bírságot. A parlament végül a módosított változatot fogadta el, így csak akkor büntetik az üzembentartót, ha nem lehet bizonyítottan megállapítani, hogy ki vezetett, aki pedig írásos megállapodás alapján adja át a járművét, az mentesül a felelősség alól. Persze már így sem lehet egy családtagra hivatkozva utólag kibújni mondjuk a gyorshajtás felelőssége alól.

Több pont jár

Januártól a gondatlanságból elkövetett közlekedési bűncselekményért az eddigi 4 pont helyett 7 jár, a szándékosért 7 helyett 10 pontot kap az autós, a szabálysértést 1-3 pont helyett 1-től 6 pontig terjedő skálán büntethet a rendőr.

Az eddigi 7 helyett 10 büntetőpontot kap az, aki elmulasztja a segítségnyújtást, részegen vagy bódult állapotban vezet, illetve cserbenhagy valakit. Ugyanennyi pont jár közúti veszélyeztetésért, és járművezetés tiltott átengedéséért és cserbenhagyásért is. Közúti baleset okozásáért 4 helyett 7 pontot kaphat az autós.

Amennyiben a sofőr utóképzésre jár, csökkentheti összegyűlt pontjainak számát. Itt is változások lesznek. Eddig 14 pontnál 9, 15 és 17 pont között 5 pontot lehetett "spórolni" az utóképzéssel. 2008-tól 12 összegyűlt pontig 9-et vonnak le, míg afölött 6 ponttal lehet csökkenteni a meglévő büntetőpontokat. A jövőben is 18 pont után vonják be a jogosítványt.

Horváth Zsolt

Olvasóink írták

 • 9. döntő 2008. január 11. 15:09
  „Szerintem, lehet háborogni csak szét kéne nézni az országban, hogy mindenki kiakar bújni a felelősség alól,mert ez a magyar felfogás(tisztelet a kivétel). Ja, meg szét kéne nézni az uniós országokban, hogy ott hogyan járnak el a gyorshajtókkal és és a kiemelt közlekedési szabálysérést elkövetőkkel szemben (piroslámpán való athajtás, rendőri karjelzés figyelmenkívül hagyása és még sok más...)és hogy ott kemény bírságok vannak. Szerintem szükséges a keményebb fellépés, mert a közlekedési kultúránk és a morál a béka seggében sincs...”
 • 8. defoe 2008. január 03. 10:15
  „Megint félre magyarázol, mint viktorod teszi már jó pár éve.
  Az objektiv felelőség csak abban az esetben érvényes, ha nem megállapíthato a vezető kiléte.
  Cégeknél menetlevelet kell vezetni. Ott mindig nyoma kell, hogy legyen pontosan ki vezette az autot”
 • 7. jhgjhj 2008. január 03. 02:05
  „Az remek lesz, ha a tulajdonost büntetik, mert akkor a céges autókkal tovább lehet állatkodni, úgyse lesz kit megbüntetni. Mert ugye egy cég nem tud autót vezetni vagyis megbüntetni se lehet. Vagy megvesszük a csescsemő vagy a 95 éves dédnagyi nevére a kocsit, vagy átírjuk, aztán lássuk, hogy képesek ész nélkül, igazi magyar módra lefolytatni az eljárást mindenféle mérleglés nélkül.

  Ennek az objektív felelősség állatságnak semmiféle pozitív hatása nem lesz. Ya, talán egy mégis: a kormánytámogatottság megfeleződik, vagyis kb. 5%-ra esik vissza. Mondjuk azért ez nem rossz.”
 • 6. Ilona 2008. január 03. 01:08
  „"Na nehogy már a feleségemet jelentsem fel mert agyament képviselők megszavazták ezt a baromságot!"

  Nem is kell feljelentened ezután sem, de mostantól nem lehet megúszni így a városban való féktelen száguldozást = neked kell elvinned a balhét, mint a gépkocsi üzemben tartójának. Nincs ezzel baj. A baj azzal van, hogy eddig volt egy joghézag amivel a bűnözők és szabálysértők visszaéltek.

  Lehet menni Strassbourgba de ki fognak nevetni. Németországban is ilyen rendszer van. :)”
 • 5. THK 2008. január 02. 23:13
  „Az "ellenzéki"-ség még nem kellene sunyiságot is jelentsen: ha valamit elkövettél, vállald (vagy a hibázó családtag vállalja) a felelősséget - csak a példa kedvéért!
  (a "gyors hajtót" pedig igazán kár lenne megállítani - a rendőr messziről nem is tudhatja kinek mi a foglalkozása...)

  Egyébként még mindig röhejesen engedékeny a rendelet: 10 pont részeg vezetésért miközben csak 18-től veszik el a jogsit?!
  30-35 pont járna csak kellő nevelőhatással, akkor esetleg tényleg észhez térne...”
 • 4. Ellenzéki 2008. január 02. 20:04
  „Már készül a beadvány a Strassburgi Bírósághoz a jogszabály azon részének a megsemmisítésére amely arról szól, hogy a kocsi tulajdonosát akkor is bírsálgolják ha nem csinált semmit!
  Na nehogy már a feleségemnek csak papír ellenében adjam oda a közös kocsinkat. Na nehogy már a feleségemet jelentsem fel mert agyament képviselők megszavazták ezt a baromságot!
  A rendőrség- most már vannak elegen - a gyors hajtót állítsa meg, tisztázzák személy azonosságát és azt büntessék, csak a példa kedvéért!”
 • 3. karlvonbanhoff 2008. január 02. 19:45
  „Nem akarlak elszomorítani,de könnyen lehet,hogy a feljelentés után meg sem hallgatnak .Jó esetben csak a bíróságon kapsz szót ha nem fogadod el a szabsértési előadó döntését,de még ott sem biztos.
  Nem beszélve arról,hogy a helyszíni bírság minimum dupláját varrják a nyakadba.Ez ellen az jómagam is igencsak tiltakozom,mert miért kellene elfogadnom adott esetben egy kb 25 éves rendőr döntését egy vitatott esetben mikor ő sem lehet mindenben tévedhetetlen.A minimum az lenne,hogy meghallgatják az én verziómat is.”
 • 2. nyugdíjas 2008. január 02. 19:13
  „Azt azért jó lenne tudni minden közlekedőnek, hogy ha nem értünk egyet, a rendőr által a helyszínen kirótt helyszínbírsággal, mert nem érezzük magunkat ´felelősnek´, akkor inkább hagyjuk, hogy jelentsen fel , és akkor a szabálysértési eljárás során lesz lehetőség tisztázni a történteket, a ´felelősség´ kérdését. Tanuljuk már meg, hogy a feljelentés még nem azonos a ´felelősséggel´, még ha úgy hangzik is.”
 • 1. radenkó 2008. január 02. 14:36
  „E témával kapcsolatban az a meglátásom, hogy bizony kilehetne terjeszteni a az országgyűlési képviselők vonatkozásában is. Az objektív felelősséget abban az esetben ha mások helyett nyomnak gombot és akkor is ha politikai inditatásból szavaz a képviselő a parlamentben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás: 70 eseményhez riasztották a tűzoltókat

Hetven eseményhez riasztották a tűzoltókat a havazás miatt az elmúlt 24 órában. A csaknem egy napig… Tovább olvasom