Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Szilágyi Péter szeretné, ha a határon túli magyar fiatalok anyanyelvükön tanulhatnának

Kiemelten fontos, hogy a Kárpát-medence minden szegletében a felnövekvő generáció saját anyanyelvén tanuljon, és büszkén vállalja magyarságát, mert a jövőnk záloga a szülőföldjén boldogulni tudó magyar fiatalság.
Kiemelten fontos, hogy a Kárpát-medence minden szegletében a felnövekvő generáció saját anyanyelvén tanuljon, és büszkén vállalja magyarságát, mert a jövőnk záloga a szülőföldjén boldogulni tudó magyar fiatalság - jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott a helyi Marianum Egyházi Iskolaközpont felújított óvodájának és az intézmény iskolaépületének ünnepélyes átadása alkalmából szerdán.

A magyar fiatalság szülőföldjén való boldogulásának alapköve az az oktatási tér, amely Kárpát-medence-szerte az óvodáktól egészen a felsőoktatási intézményekig létrejön, Felvidéktől a Vajdaságon át egészen Erdélyig.

- hangsúlyozta a miniszteri biztos a magyar kormány támogatásából felújított intézmények átadását megelőző - a Szent András-bazilikában tartott - szentmise után mondott köszöntőjében.

Rámutatott: a legkisebbek, a magyar óvodákban, majd később magyar iskolákban és gimnáziumokban tapasztalják meg, hogy mi az emberi közösség, és ennek nyelve természetes módon a magyar anyanyelv.

Szilágyi Péter kifejtette: csak a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében több mint 400 bölcsődei és óvodai intézmény fejlesztését, felújítását, korszerű eszközökkel való felszerelését támogatja a magyar kormány, ebből a Felvidéken több mint 150 intézmény újult vagy újul meg, illetve gazdagodik eszközökkel.

Ezek az eredmények bizonyítják, hogy az eszközbeli keretet a magyar kormány biztosítja, de "lelket lehelni az épületek falai közé" már az ott élüknek kell - szögezte le.

Kiemelte: minden nap tenni kell magyarságunkért, ösztönözni kell a fiatalokat a gyermekvállalásra - mert a Kárpát-medence régióira jellemző mély demográfiai válság csak így fordítható vissza -, s a gyerekeinket magyar oktatási intézményekbe kell íratni, mert ez az egyetlen lehetőség a megmaradásra. Hozzáfűzte: "A most átadott épületek a jövőbe vetett hit jelképei, s legyenek tanúságai annak, hogy a Felvidék legnagyobb magyar többségű városa büszke bástyája nemzetünknek!"

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsőde-fejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte. A program keretében a Felvidéken közel 150 intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb nő állítja: megerőszakolta S. B. Ahmad

Újabb nő állítja: megerőszakolta S. B. Ahmad
Egy újabb áldozat állítja: augusztus elején megerőszakolta őt egy kebabozó személyzeti mosdójában S.… Tovább olvasom