Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Szilárd János: Budapest vőlegénye

Szilárd János, a Szegedi Tudományegyetem orvoscentrumának emeritus professzora Krúdy Gyula Budapest vőlegénye című regényéről beszél.
„Szeretem Krúdyt. Nem jó jelző, hogy ő a kedvenc íróm (pedig az), mert Krúdy iránt inkább valamilyen romantikus tiszteletet érzek. Romantikust, mert senki olyan ízesen, színesen, finomsággal, megértő bölcsességgel nem írta le, nem érzékeltette a XIX. századi Magyarország életét, gondolkodásmódját, társasági szokásait, mint ő (gondoljunk a Szindbádra).

Könyveiből érthetővé és szinte tapinthatóvá válik a reformkor, a szabadságharc, az azt követő meglehetősen ellentmondásos – és korántsem csak idillikus – fél évszázad. Csak egy példa: ahogyan Krúdy – megbocsátó megértéssel – bemutatja a század szakálldivatjának változásait (Széchenyitől Kossuthon át Ferenc Józsefig), sokkal többet és szemléletesebben mond el – hallatlan szeméremmel – a korról, szereplőiről és az örök emberi gyarlóságról, mint sok száraz történelemkönyv.

Még egy oka van Krúdy iránti érzéseimnek: stílusa, hihetetlenül bő szókincse, árnyalt jelzői alapján a világirodalom klasszikusai között lenne a helye. De 'sajnos' nem világnyelven írt. A Budapest vőlegénye címet báró Podmaniczky Frigyes a főváros modernizálása, kulturális felemelkedése (de nem nagy túlzás, ha azt mondjuk: a főváros megteremtése) érdekében végzett sok évtizedes önzetlen és szenvedélyes tevékenysége révén érdemelte ki. Podmaniczky Frigyes maga is írt regényeket, de ami fontosabb, napló- és élményszerűen leírta a hosszú élete során körülötte történteket és szerzett tapasztalatait. Ezt az anyagot az Országos Széchényi Könyvtárban helyezte el azzal a kikötéssel, hogy az csak születésének 100. évfordulóján (1925) bontható fel. Szerencsére ezt méltó szemek találták meg Krúdy személyében.
Krúdy reneszánsza még várat magára, de remélem, jönni fog. Addig is melegen ajánlom, hogy kezdjük olvasni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gondokat nekünk kell megoldani

Sólyom László újévi beszédében óvott a lejárató kampánytól, a teljesíthetetlen ígéretektől. Tovább olvasom