Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szilveszteri bulival indult a magyar félév

Budapest - Nagyszabású szilveszteri bulival kezdődött meg a magyar EU-elnökségi félév; a 2011 első felében esedékes elnökség "felvezetőjét" péntekről szombatra virradóra Európa mi vagyunk címmel rendezték meg a budapesti Millenáris Parkban.
A magyar EU-elnökséget megnyitó kulturális eseményre több ezren látogattak el; az óévet búcsúztató bulizóknak könnyű- és népzenei koncerteket tartottak, amelyek között filmeket vetítettek az EU-elnökség vidéki helyszíneiről. Közjogi méltóságok, politikusok nem vettek részt az m1 és m2 csatorna által részben élőben közvetített eseményen, de jelen volt Nagy Anna kormányszóvivő és Bakos Piroska, a magyar uniós elnökség szóvivője.

A szilveszteri programban olyan fellépők szerepeltek, mint a magyar dzsesszélet kiválósága, a Dresch Quartet, a magyar, cigány és török dallamokat, valamint kortárs magyar költők verseit felhasználó Kishúg (Szalóki Ági és Borlai Gergő), továbbá a klasszikus, népi és mai ritmusokat ötvöző Szirtes Edina-Mókus és a Sárik Péter trió. A kodályi és bartóki népzenefelfogást elektronikus alapokra helyező Balkan Fanatik és az újraértelmezett nemzetközi néptánccal fellépő Presidance Company társulat is az előadók között volt. A Budapest Bár a kortárs magyar pop- és rockzene képviselőivel, filmslágerekkel, kuplékkal és táncdalokkal lépett fel; a Cassiopeia buzogánycsoport szabadtéri fényjátékot mutatott be.

Az újévet a parkban köszöntők éjfél után kihangosítva hallgathatták meg Schmitt Pál köztársasági elnök újévi köszöntőjét. Nagy Anna az MTI-nek elmondta: nem véletlen, hogy egy ilyen kulturális eseménnyel indult a magyar EU-elnökség, amely az eddigi legkulturálisabb elnökségi félév lesz, több mint száz hazai és külföldi kulturális rendezvény kíséri majd az elnökségi programokat. A szóvivő rámutatott: az EU-elnökség egyrészt lehetőséget nyújt arra, hogy "Európa és a világ felé meg tudjuk mutatni, milyen klasszak, kreatívak vagyunk, milyen jókat tudunk teremteni", másrészt a kultúrán keresztül lehet az emberekhez közelebb hozni az olyan elvontabb dolgokat, mint például az Európai Unió. Az Európai Unió soros elnökségét hivatalosan január 6-án veszi át Magyarország. A tisztet 2010 második félévében betöltő Belgium miniszterelnöke a Parlament kupolacsarnokában adja át ünnepélyesen az elnökség zászlóját Orbán Viktor kormányfőnek. Az eseményen várhatóan több EU-biztos is jelen lesz, ugyanis másnap együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság - tájékoztatta az MTI-t Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt: az új év első napján ne fogadjunk meg semmit, csak tegyük a dolgunkat

Az új esztendő első napján vessünk számot az elvégzett és a még ránk váró feladatokkal - mondta Schmitt Pál államfő. Tovább olvasom