Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Szín-, forma- és stíluskavalkád: a retro

Napjainkban egyre gyorsuló ütemben váltják egymást az új trendek. A csupán néhány éve fénykorát élő minimalista stílust máris háttérbe szorította az újraéledő retro.

Minden új próbál valami átható változást hozni elődjéhez képest. Így szinte törvényszerű, hogy a letisztult, egyszerű, semleges minimalizmust egy mozgalmas, zsúfolt, életteli stílus váltsa fel. A retro – mint ahogy általában a mai stílusok – nem egy teljesen új irányzat. Az ’50–60–70-es évek retro, pop-art és art deco elemeit használja fel, és önti mai formába.

A minimalizmus – melynek alapja a bauhaus volt – szögletes, rendezett vonalvezetésével ellentétben a lágy formák, az ívek, körök, ellipszisek kerülnek előtérbe.

A retro színei és formái vidámak, mozgalmasak, tárgyai szinte életre kelnek. Kihasználja a textúrák, a felületek és a fények játékait. A mesterséges megvilágítású tereket részesíti előnyben – ellentétben a minimalizmussal –, polcai pedig tömve vannak könyvekkel, folyóiratokkal, személyes tárgyakkal. Kedvenc színei a fekete, a szürke, a piros, a narancs, a barna és a pink árnyalatai, azonban a kéket és a zöldet csak kis mennyiségben alkalmazza. Jellemzőek rá a meghökkentően nagy minták, az élénk színek, melyek gyakran már a jó ízlés határát súrolják.

Az anyagok közül reneszánszukat élik a melegebb, vöröses árnyalatú faanyagok, elsősorban a cseresznye és a mahagóni, de kedveltek a dió és a tölgy különböző fajtái is. Rendkívül népszerűek a terméskő és más, kőalapú burkolatok, valamint a hosszú szálú süppedő szőnyegek és az állatbőrök. A retróban az egzotikum elemei is kedveltek, melyek különösen szobrok és faliképek formájában, illetve zebra- és ocelotmintás textilekben jelennek meg. Divat a mozaik, mely újabb lehetőséget ad a minták, színek tobzódására. A ’60-as években a bútorgyártásban újdonságként megjelenő műanyag is újból hódít. Egyik jellemző polgárpukkasztó alkotása például a felfújható fotel – persze a legélénkebb színekben.

A retro legfőbb sikere életteliségében rejlik, melynek megteremtésére számtalan eszközt használ. Az életteliség a sterilség, a fegyelmezettség ellentéte, ily módon a retro nem kedveli a túlzott rendet, sőt, direkt kiemeli az ellentéteket. Például egy hosszú, keskeny formát egy zömök, alacsony mellé tesz, tehát hangsúlyozza a különbséget. Ugyanígy igaz ez a színekre is. A retro gyakran alkalmazza például két különböző színű fa kontrasztját. Igazi titka arányaiban rejlik, hogy mit mivel és milyen mennyiségben használ. Éppen ez az apróság az, ami egyedivé és jól variálhatóvá teszi az ilyen stílusú enteriőrt.

A retro „mindössze" a formatervezés nagy
klasszikusait használja fel, ám művészi arányú kombinációja mégis trenddiktáló stílussá avatja.

Dobai Erika belsőtér-tervező,  Nagy Bea lakberendező; Térhatás Környezetformáló Műhely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar vándor

Eltűnt a nemzet! De a hét vezér ezért nem hibás. Ők csak kalandoztak, meg ittak-ettek közben… Tovább olvasom