Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Színesfémkereskedők az 1 és 2 forintosokról egyeztetnek

Jövő héten egyeztetnek a Hulladékkereskedők Országos Egyesületében arról, mit tegyenek tagvállalataik, ha a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokat ajánlanak fel nekik megvételre - tudta meg a Független Hírügynökség a HOE ügyvezetőjétől.
Sárosi Eszter elmondta, hogy törvény nem tiltja az érmék színesfémkénti megvételét, de azt fogják kérni, hogy tagjaik tartsák tiszteletben a Magyar Nemzeti Bank kérését és ne vegyenek át pénzérméket. Azt azonban elismerte, hogy a kisebb színesfémkereskedők között akadhatnak olyanok, akiknek akár néhány kiló 1 és 2 forintost is megéri névérték felett megvenni, mert a bennük lévő fémtartalom ára a névértéknek körülbelül ötszöröse.

Az MNB tavaly szeptemberben közölte, hogy idén márciustól kivonják a forgalomból a legkisebb érméket, és már akkor kinyilvánították kérésüket, hogy a hulladékkereskedők ne vegyék meg a fémpénzeket. Ugyanakkor egyeztetést kezdtek arról, hogy törvény tiltsa is meg a színesfémkénti adásvételt. A forgalomból kivonást elrendelő, és a kerekítési szabályokat előíró törvényből azonban kimaradt a tiltó regula, de az MNB-ben nem tudták megmondani, hol akadt el kezdeményezésük.

Piaci információk szerint a névérték felett 20-30 százalékkal valószínűsíthető az 1 és 2 forintosok esetleges színesfémkénti átvételi ára. Sárosi Eszter szerint nem zárható ki, hogy a kisebb forgalomnak is örülő - és az egyesületben nem tag, netán illegálisan működő - kereskedők megpróbálkoznak a felvásárlással és továbbadással. A HOE ügyvezetője szerint ezek akkor járhatnak kudarccal, ha nagykereskedőnek adják tovább az érméket, amelyek vélhetően megtagadják ezek átvételét. Ha azonban közvetlenül viszik el öntödébe, ott a többi hulladék között valószínűleg senkinek sem fog feltűnni néhány tízkiló aprópénz - mondta a HOE ügyvezetője.

A forgalomból kivont 1 és 2 forintosokat egyébként az MNB is beolvasztatja, közbeszerzésen fogja kiválasztani azt az üzemet, amelyik ezt elvégzi. A fémért kapott pénz a költségvetésbe kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig a viharkárokon dolgoznak a tűzoltók Tatabányán

Húszmillió forintos kárt okozott a hétvégi orkánszerű vihar Tatabányán. A nagy erejű szél… Tovább olvasom