Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Színgyógyászat és a lélek

A színek hatnak az egészségi állapotra; nem véletlen, hogy egyes színeket jobban szeretünk nézni, mint másokat. Ha valaki „fel akarja magát dobni", önkéntelenül piros színt választ – a hiperaktív kisgyereket lenyugtatja a kék, a zöld. Télen az általános szürkeség is hozzájárul a depresszióhoz. Figyeljünk érzéseinkre, megtudjuk, milyen színekre van szükségünk – hívja föl a figyelmet a színgyógyászat képviselője.
A fehérben minden szín benne van – voltaképp olyan, mint a nyári, vakító ragyogás. Illusztráció: MTI
Az emberek a különböző hangulatokhoz különböző színeket társítanak: a vidám hangulathoz, mely akár agresszivitásba is átcsaphat, a pirosat, a komolyhoz, nyugodthoz a kéket, a szomorúhoz a feketét, a közömböshöz – a színtelent.

A hiperaktívnak zöld

Sokszor az említetteknek megfelelő színekkel vesszük magukat körül. De szintén sokszor ellensúlyozni igyekszünk hangulataikat, így aztán a heves vérmérsékletű, „szangvinikus" ember kedvenc színe a kék lesz, a világot sötét színekben látó melankolikusnak a piros, a színtelennek tűnő személyiség pedig mindenféle színt szívesen lát maga körül.

– A színek gyógyíthatnak – mondja dr. Nickel Anne, a szegedi Fazekas Stressz- és Gyógycentrum egyik orvos-természetgyógyásza. Befolyásolják a hormonok, az enzimek termelődését, ezáltal a lelkiállapotot és az egészséget. A depressziós embernek, ha piros ruhában jár, javulhat az állapota. Ha egy hiperaktív kisgyereket kék vagy zöld ruhában járatnak szülei, egy-két héten belül kezd megnyugodni. Ha étvágytalan valaki, a piros, sárga használ neki: az ilyen színű ételeket nagyobb kedvvel fogyasztja az ember, mint a színteleneket. Gyulladásos betegségek esetén a zöld használ, mert a színgyógyászat szerint mintegy fertőtleníti a gyulladást. Nyugtató hatása is van – éppen ezért műtőkben is alkalmazzák –, hisz a zöld a klorofill színe, s ahol növények fotoszintetizálnak, ott az élet szempontjából baj nem lehet.

Érzéseinkre hallgassunk!

A kék tűnődővé tesz, „lecsöndesíti", közömbösíti a fájdalmat, ahogyan csöndes és közömbös az ég s a víz. Az érzéseinkre kell hallgatni, a természet megmondja, mire van szükségünk – hívja föl a figyelmet dr. Nickel Anne.

A négy évszak jellemző színei és az egészségi állapot is összefüggenek – s ha ezt tudjuk, a külső környezetből épp hiányzó, szükséges színek mesterséges pótlásával sokat tehetünk egészségünkért. A tavaszi színek enyhék, sok zölddel. Vágyunk ki a természetbe, menjünk is: a télen megromlott egészségi állapotunknak használ a zöld.

Mikulás életpirosban

Nyáron erősek a színek, az egész színspektrumot kapjuk, melyből a szervezet azt hasznosítja, ami éppen számára kell, így egészségesek vagyunk. Az ősz színe főként a barna, ez visszafogott, nyugtató szín, illetve árnyalatai, de keveselljük, így figyelmünk a lombozat sárgája, vöröse felé fordul. Télen minden színtelen-szürke-fekete, ilyenkor sok ember depressziós. Nagyon sok narancsot, mandarint adnak el ilyenkor, ha rájuk nézünk, visszatér az életerőnk. Ősszel, télen élénk színekkel „dobhatjuk fel" otthonunkat. Az ajándékot hozó Mikulás színe nem is lehetne más, mint vidám életpiros. És vajon miért derülünk jobb kedvre, ha megjön a havazás? A fehérben minden szín benne van – voltaképp olyan, mint a nyári, vakító ragyogás.

A színgyógyászat abból áll, hogy a szükséges színnel kellő ideig besugározzák a pácienst. Tanácsokat adnak neki, milyen színű ruhát viseljen, milyen színekkel vegye körül magát. Egyébként minél többféle színű ételt fogyaszt valaki, annál jobb. Ha valaki például zöld salátát, piros paradicsomot, sárga kukoricát eszik, fehér mártással, akkor minden színt a szervezet rendelkezésére bocsát.


A karácsony fényei

A karácsonyról nem véletlenül jut eszünkbe a piros, az arany, és a zöld – illetve ezek különböző árnyalatai. A piros feldobó hatása közismert, az arany beteljesedettséget sugároz, a zöld pedig a megújuló élet, a remény színe.

Színek és fájdalom

A testi eredetű, erős fájdalmakat érzők pirosnak, barnának, a nagyon erőset érzők feketének, a lelki eredetű fájdalmat érzékelők élénksárgának vagy lilának „látják" szenvedésüket – mondják betegek. A színpreferencia és lelkiállapot pszichológusok szerint egyértelműen összefügg. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki alkuszik, többnyire jobban jár

A karácsonyi vásárlási lázban annak néztünk utána, vajon lehet-e az üzletekben alkudni az árakra. Tovább olvasom