Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szívrohamot kaphatnak a vézna nők

A túlzott fogyás is veszélyes a szívre, a zsírszövetek hiánya ugyanis szívrohamhoz vezethet.

Az elhízás ugyan növeli a szívbetegségek kockázatát, ugyanakkor a túlzott fogyás is veszélyes a szívre. Éppen a zsírszövetek termelnek ugyanis olyan anyagot, amelynek a hiánya szívrohamhoz vezethet.

Egy amerikai tudós kutatásai rehabilitálják a zsírszöveteket: megállapítása szerint ezek nem pusztán a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, hanem megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

a túlzott fogyás is veszélyes a szívre. Éppen a zsírszövetek termelnek ugyanis olyan anyagot, amelynek a hiánya szívrohamhoz vezethetAz orvosok már évtizedek óta figyelmeztetnek, hogy milyen veszélyekkel jár az elhízás, a túlsúly. De - mint egy belga hetilap, a Le Vif-L, Express írja - nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a zsír alapvető szerepet játszik a szervezet egyensúlyában. S miközben a túlsúly okozta kockázatok közismertek, arról nem sokan tudnak, hogy a zsírszövetek hiánya is veszélyes lehet, mert szintén segíti a szív- és érrendszeri komplikációk kialakulását.

E paradoxont helyezik új megvilágításba a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatójának, Philippe E. Scherernek a kísérletei. Arra jött rá, hogy a zsírszövetek egyfajta mirigyként dolgoznak, nagy mennyiségben termelve egy hormontípust, az adipokint. Márpedig az ebbe a családba tartozó vegyületek nem csupán a cukor és zsír lebontásában játszanak szerepet, hanem a gyulladási folyamatokban, az új vérerek kialakulásában és a szövetképződésben is, azaz nagyon sokrétű a szerepük a szervezeten belül.

Kevés zsírszövet, alacsony hormonszint

Az amerikai tudós szerint például az adipokinok közé tartozó egyik hormontípus, az adiponektin lecsökkent termelése a szívroham kialakulásához vezethet, s a hormonmennyiség alacsony szintjét nem csak az okozhatja, ha az illető túlsúlyos (ez ugyanis megzavarja a zsírszövetek normális működését), hanem az is, ha éppen ellenkezőleg, nincs elég zsírszövete, azaz a szervezet nem tud eleget termelni e vegyületből.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy miként tudnák a zsírszövetet nagyobb hormontermelésre késztetni. Ha ez sikerül, akkor ez a szövettípus értékes fegyver lehet a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos uborkaparti hetedszer

Hetedik alkalommal rendeztek a tóközi Markotabödögén uborkapartit szombaton. Az esemény az évek során – elsősorban Szabóné Szűcs Ildikó polgármesternek, valamint a szakmai támogató Dunakiliti Konzervüzem Kft.-nek és a koroncói Horker Kft.-nek köszönhetően – az e zöldségfajtával foglalkozók legnagyobb hazai seregszemléjévé vált. Tovább olvasom