Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szlovákiában tárgyalt a magyar köztársasági elnök

Pozsony – Szlovákia teljes mértékben támogatja a magyar EU-elnökség programját és prioritásait. Erről biztosította Ivan Gasparovic szlovák államfő Schmitt Pál magyar köztársasági elnököt, aki csütörtökön egynapos hivatalos látogatást tett Szlovákiában.
Schmitt Pál, akinek ez volt az első hivatalos látogatása Pozsonyban, elsősorban meghívójával, Ivan Gasparovic szlovák elnökkel folytatott tárgyalásokat. A megbeszélések napirendjén a magyar-szlovák kapcsolatok, az Európai Unió, valamint a magyar EU-elnökség időszerű kérdései szerepeltek. A tárgyalásokat mindkét politikus fontosnak, nyitottnak és pragmatikusnak minősítette.

– A magyar EU-elnökség programjában egyetlen olyan pont sincs, amely ne érintené Szlovákiát – hangsúlyozta Schmitt Pál. A magyar és a szlovák államfő ugyanakkor elismerte: eltérő a véleményük a szlovákiai államnyelvtörvényről, illetve a magyarországi kettős állampolgárságról.
Ivan Gasparovic szerint nem jó, hogy a magyar kettős állampolgárság révén közjogi kapcsolat jönne létre Magyarország és a szlovákiai magyarok között, akik így a jövőben egy esetleges válsághelyzetben súlyos dilemma elé kerülhetnének.

Schmitt Pál magyar és Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök a szlovák jégkorong-válogatott egy-egy mezét tartja a Slovakiatour Nemzetközi Idegenforgalmi Vásáron az INCHEBA Expo területé
Schmitt Pál magyar és Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök a szlovák jégkorong-válogatott egy-egy mezét tartja a Slovakiatour Nemzetközi Idegenforgalmi Vásáron az INCHEBA Expo területén. Fotó: MTI/Kollányi Péter


Schmitt Pál sajnálatosnak nevezte, hogy Szlovákia ellenzi a magyarok kettős állampolgárságát. Megjegyezte: Magyarországnak hét szomszédja van. Hattal a kettős állampolgárság ügyében nincs probléma, azt egyedül Szlovákia ellenzi – tette hozzá.

– A kisebbségek jogait a Szlovák Köztársaság alkotmánya teljes mértékben garantálja – jelentette ki Gasparovic az MTI tudósítójának érdeklődésére, hogy egyformán ítéli-e meg a külföldi szlovákokat – akiket nemzeti identitásuk megőrzésére és Szlovákiával való kapcsolatuk megerősítésére biztat – és a szlovákiai nemzetiségeket.

A politikusok szerint a magyar–szlovák kapcsolatok mintegy 90 százaléka rendben van, s a kölcsönös áruforgalom értéke elérte az évi 4,5 milliárd eurót.

Schmitt Pál és Ivan Gasparovic kezet fog az elnöki palotában tartott sajtótájékoztató után. Fotó: MTI/Kollányi Péter
Schmitt Pál és Ivan Gasparovic kezet fog az elnöki palotában tartott sajtótájékoztató után. Fotó: MTI/Kollányi Péter

A médiatörvénnyel kapcsolatban a magyar államfő ismételten leszögezte: a jogszabály EU-konform, azért is írta alá, annak kritikája pedig megalapozatlan.

A magyar államfő délután Iveta Radicová, szlovák miniszterelnökkel tárgyalt – akivel együtt is ebédelt – és találkozott Richard Sulík, parlamenti elnökkel.

Késő délután Schmitt Pál a Csemadok társadalmi és kulturális szervezet székházában a szlovákiai magyar civil szervezetek képviselőivel találkozott. A találkozón hangsúlyozta: mindent elkövet annak érdekében, hogy a világ 15–16 millió magyarja a jövőben ne csak lélekben, hanem közjogilag is együvé tartozzon.

A találkozó a köztársasági elnök által indított Magyarok XXI. beszélgetéssorozat részét alkotta.

A magyar államfő pozsonyi programja díszvacsorával ért véget, amelyet szlovák vendéglátója adott tiszteletére.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. január 21. 12:31
    „Remélem nem írásban adta le a beszédét.
    Amiket a Tv beszédéből bemutatott--annak nemsok értelme volt. Csak mellébeszélés, süket duma.
    Szégyen az ország első embere büntetett előéletű ! Mit lehet várni tőle ? csak hajbókol,nyal mindent aláír--fogadni mernék--soha-semmit nem olvas el --csak aláír mindent a jó fizetésért.
    Kiváncsi lennék milyen nyelven társalog ? mikor magyarul egy épkézláb mondatot nem hallotunk még tőle ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hepatitis C vírussal fertőzött férfi köpött le egy rendőrt Budapesten

Egy Hepatitis C vírussal fertőzött férfi köpött le egy rendőrt Budapesten egy villamoson; a rendőr nem fertőződött meg. Tovább olvasom