Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szlovénia, a gyöngyszem

Kedves, szép ország. Sokan csak úgy emlegetik: „a kis Ausztria". Ez nem más, mint Szlovénia. Hazánk dél-nyugati szomszédja hihetetlen ütemben fejlődik, előttünk jár. Jóval. Az embereken látszik a nyugalom.
Rendezett, tiszta utcák – ez Celje. Fotó: A szerző felvétele
Szlovénia főként télen népszerű a Csongrád megyeiek között. Sokan járnak oda síelni. A legtöbben dicsérik. A pályák, a szállások kiválóak. Az árak is elfogadhatóak. Az pedig fontos, hogy jól érezze magát az, aki sportolni, pihenni érkezik a sokak által csak „kis Ausztriának" titulált országba.

Celjében járt a múlt héten a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata. A hatvanezres kisvárosban már jó pár sportbarát tiszteletét tette, hiszen a Pick Szeged kézilabdacsapata az elmúlt idényben a Bajnokok Ligájában csatázott a világ egyik legjobb együttesével. Így a Csongrád megyeiek személyesen győződhettek meg arról, hogy bizony lenne mit tanulnunk a Szlovénoktól.

Rendezett, tiszta utcák. Szebbnél szebb boltok, jól öltözött, nyugodt emberek. Ez a kép fogadja az idelátogatót. Ami a legmeglepőbb: olyan úthálózattal rendelkezik Celje, mint a legtöbb nyugat-európai nagyváros. Felül- és aluljárok, négysávos utak. Jó minőségben. A szegedi ember csak álmodik erről. Dugó sincs a városban. Igaz, nagy tömeg sem.

Munkaidőben kicsit forgalmasabb a centrum, délután öt órakor azonban teljesen kiürül. Tipikusan kisvárosi képet mutat ilyenkor Celje. Csend van. Nyugalom. Látnivaló pedig akad bőven. A dombok között elterülő település remek kirándulóhely. Az utcán sétálva gyorsan felveszi az ember az helyiek életritmusát. Az biztos, hogy senki sem siet.

Az árak? Sok mindenben olcsóbb, mint Magyarország. Ruházatban pedig olyan üzletek is megélnek Celjében, amelyek már réges-régen bezártak Szegeden. Nem volt rá nálunk igény. Itt azonban van. A külvárosi részen pedig ott sorakoznak a multik. Nem egy, hanem több. Minden van. Hatalmas bowlingcentrum, bevásárlóközpont, bútorbolt. Mi sem bizonyítja jobban, milyen jó anyagi körülmények között élnek a szlovénok, mint hogy majdnem mindenki gépkocsival jár. Egy család pedig több járművel rendelkezik. Nem egyszer előfordul, hogy három(!) kocsija van egy családnak. Valamit iszonyatosan jól csinálnak. Pedig Celje nem egy világváros. Mégis van pénz mindenre.

A sportot Celjében szeretik. A Szeviép meccsén kívül a múlt szombaton a Lasko Pivovarno Celje férfi kézilabdacsapata a szegedi Laluska Balázst is a soraiban tudó Leont fogadta. Erre készült az egész város. Vasárnap pedig a szlovén utánpótlás labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőt vívott Celjében a hollandokkal. Szép kis program. És ezek a pályák világszínvonalúak. Modernek. Na, de ilyen Szlovénia is. Érdemes nemcsak síelni elutazni, hanem megismerkedni a nagyobb településekkel, Ljubjanával, Mariborral, Muraszombattal és természetesen Celjével.

A Lasko pivo, azaz a helyi sör finom. Jók a szlovén borok is, és hangulatos kis vendéglőkben, cukrászdákban tölthetjük el az időnket, ha már egy kicsit fáradtabbak vagyunk. Szlovéniában csupa-csupa kellemes élménnyel gazdagodtunk, és megismerhettünk egy kedves kisvárost, Celjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eminens diák

Tovább olvasom