Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Szmogriadót rendelhetnek el Budapesten

Pénteken elrendelhetik Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát, mert az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a levegőben a szálló por koncentrációja - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön.
Ha elrendelik a szmogriadó riasztási szintjét, akkor a gépjárműforgalmat is korlátozhatják, egy napon csak a páros, vagy csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten - olvasható a közleményben. Ez alapján 30-án, szombaton csak a páros, 31-én, vasárnap csak a páratlan, február 1-jén, hétfőn pedig szintén csak páratlan rendszámú autók közlekedhetnének.

Szerdán a légszennyezettség-mérő műszerek adatai alapján a szálló por koncentrációja a város hat pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket: a Gilice téri, a Teleki téri, a Kőrakás parki, a Honvéd-telepi, a Gergely utcai és a csepeli mérőállomásnál egyaránt 100 mikrogramm/köbméternél magasabb értéket mértek.

A fővárosban elhelyezett mérőállomások csütörtök reggeli adatai szerint a Teleki téren, a Gilice téren, a Honvéd sporttelepnél és a Kőrakás parknál lépi túl a szálló por koncentrációja a riasztási értéket.

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a megindult havazás és a szél miatt javulás várható a levegő minőségében. Ennek ellenére a városháza arra kéri a lakosokat, hogy önkéntesen korlátozzák az autóhasználatot és a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, hogy a riasztási fokozat elkerülhető legyen.

A küszöbértékeket miniszteri rendelet határozza meg. Ha a szálló por koncentrátuma két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzat köteles tájékoztatni erről a lakosságot. Amennyiben a szállópor mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a 100 mikrogramm/m3-es riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, úgy riasztást kell elrendelnie a Fővárosi Önkormányzatnak.

A szomgriadó riasztási fokozatának életbe lépésekor az autóforgalom korlátozása mellett a főváros elrendelheti "más energiahordozó, üzemmód használatára kötelezését, a kibocsátás csökkentését, vagy az üzemeltetés felfüggesztését is".

A szálló por magas koncentrációja köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2010. január 28. 13:24
    „Na, erre befizetek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább keresik a Berettyóban eltűnt kisfiút

A tűzoltók csütörtök reggel óta tovább keresik azt a kisfiút, aki szerda délután tűnt el a Berettyó… Tovább olvasom