Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Szobanövényeink szaporítása

A legtöbb szobanövény szaporítása nem igényel különösebb szaktudást vagy speciális felszerelést, így otthon is bátran megpróbálkozhatunk vele. Az egyes növények azonban eltérő bánásmódot igényelnek.  

Levéldugványok gyökereztetése

1. Egészséges levelek nyelét vágjuk 4–5 centiméter hosszúra. Vízzel telt befőttesüveget kötözzünk le műanyag fóliával, a leveleket dugjuk át a rajta vágott lyukakon.
2. A gyökerek és az új növényke a víz alatt fog kifejlődni. A levélnyélről leválasztva cserépbe kell átültetni.

Lágyszárú dugvány gyökereztetése cserépben

1. Egészséges szárt válasszunk, amelyen körülbelül 3 szárcsomó egymáshoz közel helyezkedik el. Vágjuk le, hogy 10–15 centiméteres fejdugványt kapjunk.
2. A legalsó levél tövében vágjuk át a szárat, és a levelet távolítsuk is el, különben elrothad a gyökereztető keverékben.
3. Egy bottal fúrjunk néhány lyukat, és ebbe dugjuk a dugványokat, egy cserépbe többet is, majd ujjal nyomkodjuk le a földet.

Lágyszárú dugvány gyökereztetése vízben

1. Metsszük le a dugványt közvetlenül egy szárcsomó vagy levél felett. A növény ezután a felső vagy csúcsi levélhónaljból hoz új hajtást.
2. Metsszük el a dugványt a legalsó levél alatt, és távolítsuk el óvatosan az alsó leveleket.
3. Körülbelül négy hét elteltével 2–4 centiméteres új gyökérke képződik, és a dugványt földbe ültethetjük.

Sarjakról való szaporítás

Ezek apró növények, amelyek kifejlett tövek aljában jelennek meg. A legtöbb a szárból nő ki, de némelyikük hosszú nyélen vagy indán fejlődik ki. A borméliák és a pozsgások a tövükben hoznak sarjakat, és a gömbölyű kaktuszok gyakran egész csokorra valót fejlesztenek. Ha azt akarjuk, hogy a sarjak önmagukban is helytálljanak, nem szabad lefejteni őket, míg jól ki nem fejlődtek, és a felnőtt növény jellegzetességeit fel nem vették. A jól fejlett sarjak gyakran némi gyökérzettel rendelkeznek, miközben „anyjukon" csüngenek, ezért begyökerezésük gyorsabb és egyszerűbb.

Sarjhajtások gyökereztetése

1. Olyan sarjhajtást válasszunk, amely már néhány gyökeret eresztett, és óvatosan törjük le az anyanövényről. Ezt ugyanakkor tehetjük meg, amikor az anyanövényt átültetjük.
2. A sarjhajtásokat kissé nyirkos gyökereztető közegbe egyenként ültessük el. A cserepeket műanyag zacskóval borítsuk, amíg aktív növekedés nem jelzi a meggyökeresedést.

Szaporítás tőosztással

Néhány növény, a Saintpaulia-hibridek, a legtöbb páfrány és néhány kaktusz a cserépből kivéve, és erősen, de finoman széthúzva, részekre osztható, amelyek mindegyike egyetlen vagy egy csoport egészséges gyökérzetű növényből áll. Lehetséges, hogy a talaj egy részét le kell ráznunk vagy le kell mosnunk, hogy a részek láthatóvá váljanak. Ezek sokszor megvastagodott gyökerekkel kapcsolódnak egymáshoz, ezért egy éles kés is jól jöhet. A páfrányok gyökérzete ráadásul rendkívül sűrű, ezért a részeket nehéz elkülöníteni.

1. Késre is lehet szükségünk, ha egy növényt fel akarunk osztani, hogy az ujjunkkal szétválasztott részeket a földlabdával együtt szétvághassuk.
2. A szétosztott töveket a korábbiakkal azonos mélységbe ültessük el egy, a gyökérzetnél kissé nagyobb cserépben. Mérsékelten öntözzünk, amíg begyökereznek, és a növekedés megindul.

Szaporítási időtartam

Lágyszárú dugvány vízben: 4–6 hét, amíg a megfelelő gyökérzet kifejlődik; ezután ültessük a dugványt földbe.
Lágyszárú dugvány földben: 3–4 hét, amíg a megfelelő gyökérzet kialakul.
Sarjnövényke földben: 3–6 hét, amíg a megfelelő gyökérzet
kifejlődik; ezután további 2–5 hét, amíg mutatós új növénnyé
cserepedik.
Sarj földben: 3–4 hét, amíg a megfelelő gyökérzet kialakul; ezután újabb 2–3 hét, hogy használható méretűvé növénnyé cseperedjék.
Tőosztás földben: 2–3 hét, amíg használható méretű növén-
nyé fejlődik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Mátyás - díszlettervező

Tovább olvasom