Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Szőke hajjal a fekete hajúak ezrei közt

Egy évet tölt Kínában, s ezúttal a Peking nyüzsgõ, gigantikus hangyabolyában tapasztaltakról számol be olvasóinknak.

Államközi ösztöndíjjal került Ázsiába nyelvet tanulni a győri Kakuk Petra. Egy évet tölt Kínában, s ezúttal a Peking nyüzsgő, gigantikus hangyabolyában tapasztaltakról számol be olvasóinknak.

„Hajnali hat óra, pekingi nemzetközi repülőtér. Elhagyva a gépet azonnal megcsap a nehéz, páráslevegő, úgy érzem, szaunába érkeztem. Egyre hevesebben ver a szívem, végre valóra vált az álmom: itt vagyok Kínában. Nézelődök ki az buszablakon. Az autópálya mellett bicikliút vezet. Minden olyan szürkés. Hát igen, a legendásan magas légszennyezés, a nyár végi közép-ázsiai eredetű por és a pára egy szürke felhőszerű koktélt képez, ami csak ritkán oszlik fel.

AZ ELSŐ SZAVAK KÍNÁBAN

Bár hulla vagyok a fáradtságtól, a két napot, amit itt töltök, Peking néhány nevezetességének megismerésére fordítom. Egy helyi járatú busz elvisz a császári nyári palotához. Nehezemre esik megszólítani egy kínait, de végül is átesek a tűzkeresztségen: próbálgatom a nyelvtudásomat és mindenféle tanácsot kérek a járókelőktől. Eléggé döbbent arcot vágnak, mikor meghallják egy európai szájából a kínai szavakat. De aztán a válasz, hát abból csak foszlányokat értek. A palota és környéke a tavakkal, a márványhajóval, parkjaival, múzeumaival csodálatos látvány. Átmegyünk a Tian ’An Men térre. Tényleg hatalmas. Mao elnök óriásira nagyított képmása dacol a forrósággal az egyik falon. A tér maga nem túl érdekfeszítő, nagyrészt szocreál épületekkel övezve. Kattogtatjuk a fényképezőgépeinket, közben a hazai turisták minket fényképeznek, rá is vesznek egy kis pózolásra. Kisgyermekeiket a kezünkbe adva is készítenek képeket. Elég furcsa látni, hogy a piciken nincs pelenka ésa nadrágjuk hátul ki van vágva, kilátszik meztelen hátsójuk. Végül is elég praktikus viselet.

CSÁSZÁROK ÚTJÁN SÉTÁLVA

Keresünk egy éttermet, ami nem megerőltető feladat, majd minden harmadik épület étterem. Este még végigballagunk a pekingi Váci utcán, a Wang Fu Jinen. Minden nagyon modern, rengeteg üzlet ésvendéglá - tóegység szépen kivilágítva, de különben nem nagy szám. Még uncsinak is mondhatnám, ha nem lenne itt az a töméntelen ember. Úgy érzem, Kína teljes népessége itt gyülekezik. A metróaluljáróban és a szerelvényen is irdatlan tömeg, mindenki csörtet előre és elismerésre méltó határozottsággal nyomja félre a hozzám hasonló, lézengő turistákat. Elhagyva a metrót azon tűnődöm, az aluljáróban terjedő szag vagy a kinti szmog a borzalm a sa b b. A Tiltott Város egyébként hatalmas és lenyűgöző. Bizsergető érzés arra gondolni, hogy azokon az utakon sétálgatok, amelyeket a kínai hatalmat megtestesítő császárok és közvetlen alattvalóik koptattak a XIII. századi mongol hódítástól kezdve szinte folyamatosan.

7500 KILOMÉTERRE OTTHONTÓL

Továbbutazás Jinanba. A pályaudvaron ismét úgy érzem, a világon sincs annyi ember, mint itt. Kis hordárok egész hada támad ránk bőröndszállítási szolgálatait ajánlva. Nem könnyű lebeszélni őket róla. Félelmetes dolog ebben a gigantikus hangyabolyban idegenként várakozni. Négy világos hajú ember a fekete hajúak ezrei közt. Ha akarnánk, sem tudnánk beleolvadni a tömegbe. Akárhova megyek, mindenhol látom a hol rejtett, hol nyílt csodálkozó tekinteteket, amelyek rám irányulnak. Természetesen ez érthető a sok évszázados elzártság után, de azért időnként zavaró. Kínában négyfajta vonatjegy vásárolható: kemény ülő, puha ülő, kemény fekvő, puha fekvő. A miénk kemény fekvő. Ez nem azt jelenti, hogy deszkákon kell feküdnünk, hanem hogy a fekvőhelyek nem külön fülkékben vannak, az egész kocsi egy közös légtér. Kapunk takarót, párnát, törülközőt. A kalauz begyűjti a jegyeket ésfigy elmeztet, kistáskáinkat a párnánk alá rejtsük, ezzel csökkentsük a tolvajok lehetőségeit. Ledőlök az ágyra, majd álmomban valaki csiklandozza a lábam. A kalauz ébreszt így tapintatosan. Jinanban vagyok, 7500 kilométerre otthonomtól."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészárlás

a síiták ünnepén

Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita ásúra ünnepen Irakban elkövetett… Tovább olvasom