Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szolidaritás-tüntetés: Orbán távozását követelték

Együtt egy új Köztársaságért! címmel tartott tüntetést szombaton a Magyar Szolidaritás Mozgalom a szociális és a szabadságjogokért a Parlament előtt, a fővárosi Kossuth Lajos téren.
18:53 - Orbán Viktor lemondását követelték szombaton a fővárosi Kossuth Lajos téren a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes tüntetésén, amelyen csaknem tízezren gyűltek össze.

Az Együtt egy új köztársaságért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői teljesen elfoglalták a tér közepén lévő betonplaccot és a vele szemben lévő járdát. A szervezők az Alkotmány utcában is felállítottak egy kivetítőt és hangfalakat, de ezekre nem volt szükség - tapasztalták az MTI tudósítói.

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) társelnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktornak és bandájának egy mielőbbi választáson egy fülkeforradalom által meg kell buknia".

Azt mondta: az új alaptörvényt, a kormány intézkedéseit és az új törvényeket a „történelem szemétdombjára kell hajítani és el kell égetni". Álláspontja szerint nincs más alternatíva, "az önkényuralomnak csak így lehet vége". Kónya Péter arra kérte a hallgatóságot, hogy ismét viselje mindenki büszkén a kokárdát, „a szíve fölött és az ellenzéki rendezvényeken ismét lobogjon" a nemzeti zászló.

A Szolidaritás társelnöke összefogást sürgetett, és azt kérte, hogy együtt valósítsák meg azt a köztársaságot, amelyről álmodtak. Kónya Péter olyan köztársaságról beszélt, ahol az alkotmányról népszavazás dönt, az államfőt a nép közvetlenül választja, a képviselők visszahívhatók, az ügyészség és a bíróságok pedig függetlenek. A szónok kiállt a sajtó és a vélemény szabadsága, továbbá az érdemi társadalmi párbeszéd mellett, és a visszamenőleges jogalkotás ellen foglalt állást. Támogatta a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítását. Kónya Péter beszélt a pártok és a szakszervezetek állami támogatásának megszüntetéséről is; álláspontja szerint az emberek eldönthetnék, hogy adójuk egy-egy százalékával mely szervezeteket támogatják.

Iványi Gábor metodista lelkész felszólalásában azt mondta, hogy távozniuk kell a hatalomból azoknak, „akik a gyengébbek kárára akarják az erősek helyzetét javítani, akik el akarnak hallgattatni bennünket, akik ki akarnak rekeszteni a szabad választásból, akik megmondják, milyen istent kell imádnunk". A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke szerint ma ünnepeljük március 15-ét, „hogy kisétáljunk a hatalom útjából, amely fizetett statisztákkal, importált határon túli tájékozatlanokkal és lengyel vendégszimpatizánsokkal" sajátította ki a nemzeti ünnepet.

Tanos Áron, a Szolidaritás fiatal tagjainak vezetője szerint a képzett ifjúság elvesztésével az ország a jövőjét veszíti el. A magyar kormány nem hajlandó az érdemi párbeszédre - tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy idén 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint egy éve.

Kornis Mihály író, rendező beszédében úgy fogalmazott, hogy „egy semmirekellő van az ország legtetején". Azt mondta: „a Kossuth tér letarolása mutatja, hogy milyen jövőt szán nekünk a kormány. Az ő szégyenük és mementójuk lesz, ha eltüntetik József Attila szobrát" – tette hozzá. Az író szerint a hatalom jelenlegi gyakorlói csak „hazudni tanultak meg a kommunistáktól".

A rendezvényen felolvasták José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kabinetirodájának válaszlevelét, amelyet a Szolidaritásnak küldtek. Ennek az az előzménye, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom január végén eljuttatta Barrosóhoz azt a több mint 113 ezer ember által aláírt dokumentumot, amelyben leszögezik, hogy az EU állampolgárai kívánnak maradni. A Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások célja az, hogy minden tagállam tartsa be az uniós jogszabályokat; a bizottság nagyra becsüli és tiszteli a magyar népet, annak történelmét és kultúráját, valamint hosszú harcát a totalitárius rendszerrel szemben - idézték a kabinetiroda levelét.

A beszédek során többször felhangzott az „Orbán, takarodj!" rigmus. A tömegben a Szolidaritás zászlói mellett feltűntek a Demokratikus Koalíció táblái is.

Az Alkotmány utca több pontján az LMP állított fel aláírásgyűjtő standokat. A Szolidaritás képviselői a rendezvény végén az aláírásgyűjtés országos támogatására szólították fel a közönséget.

A tüntetésen mások mellett feltűnt Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője, Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője, Mécs Imre egykori SZDSZ-es és szocialista országgyűlési képviselő, valamint Horváth Aladár romajogi aktivista, volt liberális országgyűlési képviselő is.

A rendőrség többtucatnyi mikrobusszal és járőrautóval állt készenlétben a szomszédos utcákban, ám intézkedésre nem volt szükség.

A Szolidaritás tüntetésének résztvevői közül több százan átvonultak a Parlament északi kapujánál felállított kordonhoz, ahová baloldali szervezetek jelentettek be demonstrációt - egyebek mellett - a téren álló Károlyi-szobor tervezett eltávolítása ellen.

Korábban írtuk:

Együtt egy új Köztársaságért! címmel tüntetést tart ma a Magyar Szolidaritás Mozgalom a szociális és a szabadságjogokért a Parlament előtt, a fővárosi Kossuth Lajos téren.

A szervezet egyik társelnöke, Kónya Péter a hét elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: szerinte nem volt reális a kormányfő országértékelése, ezért azt várja, hogy az emberek maguk is értékelnek majd azzal, hogy részt vesznek a demonstráción.

A megmozdulás szervezői szerint a magyar társadalom "a tűrőképességének végső határaihoz érkezett"; a megemelt adóterheket, a munkabérekre vonatkozó új szabályozásokat már mindenki a saját bőrén tapasztalhatja. Úgy vélik, a "magyar társadalomnak meg kell mutatnia, hogy az Orbán-kormány már elért a falig".

A tüntetésen - az előzetes tervek szerint - Kónya Péter és Székely Sándor, a Szolidaritás társelnökei mellett felszólal többek között Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, Ungváry Rudolf közíró és Kornis Mihály író, rendező.

Olvasóink írták

 • 10. HortobágyiI. 2012. március 15. 16:18
  „Igazságkeresőnek Kónya Péter helyett. A honvédség állományában szolgált és saját bevallása szerint Fidesz szavazó volt. Tessék kicsit többet érdeklődni Péter után, és akkor tisztán látna! :O)”
 • 9. bambinaXX 2012. március 11. 22:53
  „5! Nem csupán X és Y anyagi helyzete lett gatya, hanem egy egész országé! önkormányzatok.. ez a baj.. déd-, sőt ükunokáink is már eladósítva.. De örülök, hogy te jól élsz!
  Azért több, mint furcsa, hogy az előző pénzügyminiszterek nem tettek semmit, mikor figyelmeztették őket, h baj lesz, ha ekkora mennyiségű devizás hitelt engednek kihelyezni- persze a Ft hitel igen drága volt.. ez koncepció. Más országokban limitálták a kihelyezhető devizás hitelmennyiséget. És közben kaptunk pénzt az EU-tól, IMF-től - jó kis adósok voltunk, és bár hazudtunk a gazdasági helyzetünkről, még kis enyjebenyje sem volt.
  Milyen érdekes, hogy most lettünk páriák, mikor elkezdődtek biz. struktúrális átalakítások, adósság lefaragása, stb. és bevezettük a bankadót, válságadót. Amin először sokan kiakadtak, majd más országok is átvették..”
 • 8. bánki 2012. március 11. 19:18
  „Szombaton került megrendezésre a Magyar Szolidaritás Mozgalom Együtt egy új köztársaságért! - Tüntetés a szociális és szabadságjogokért című rendezvénye, méghozzá az ország legnagyobb és legreprezentatívabb Baumax-parkolójában, a budapesti Kossuth téren. Az ATV-n és a Klubrádión nem kevés ráfordítással hirdetett rendezvény végül is - az ígéretekkel ellentétben - békés klubdélután lett, ahol ezerszer leszerepelt, kiégett, lejárt szavatosságú baloldali, liberális vagy balliberális fontos emberek találkozhattak rajongóikkal, a 88,9-es frekvencia népével.

  Az előbbieket, mármint a leszerepelt balliberálisokat olyan arcok képviselték, mint Bokros Lajos, Draskovics Tibor, Bauer Tamás, Molnár Gyula, Ungváry Rudolf, Dániel Péter, Iványi Gábor, Lendvai Ildikó, Mécs Imre, Keller László, Keleti György, Ungár Klára, Kornis Mihály, Tamás Gáspár Miklós, Donáth László, Vágvölgyi B. András, Kálmán László, Gegesy Ferenc stb.

  Az utóbbiakat - a rajongókat - mi nem tartjuk nyilván, de a helyszínen nagy erőkkel jelen lévő LMP-nek sikerült begyűjtenie az adataikat (a legújabb szociális népszavazásért aláírásgyűjtve), ha valakinek szüksége van rájuk, náluk beszerezheti.

  A résztvevők számáról szokás szerint megoszlanak a vélemények. Az [origo.hu] az esemény közben kétezerre saccolta a tüntetők számát, ez estére utólagosan valahogy megötszöröződött, s ,,csaknem tízezer" lett belőle. A Hvg.hu szerint a tüntetés kezdetére ,,megtelt a Kossuth tér, már az Alkotmány utcában is állnak az emberek", ami teljesen nyilvánvaló baromság, de mondjuk amióta a Hvg.hu átvette a megbukott Hírszerző munkatársait, azóta semmin nem csodálkozunk. Ezzel szemben a Stop.hu elismerte: ,,a Kossuth térre a vártnál kevesebb, mindössze néhány ezer ember jött el". Az MTI ,,néhány ezer" résztvevőről ír, ami, hogyha megszorozzuk az ellenzéki tüntetésekről szóló hivatalos beszámolóknál alkalmazandó ún. MTI-együtthatóval, akkor is néhány ezer marad. A mi saját számításaink szerint egyébként összesen 4.136-en álltak ki a szociális és szabadságjogokért.”
 • 7. bánki 2012. március 11. 17:50
  „,,A néhány ezer megjelent között számos balliberális értelmiségi és politikus is megfordult, így ott volt többek között Ungváry Rudolf, Bokros Lajos, Molnár Gyula, Dániel Péter, Iványi Gábor, Lendvai Ildikó, Draskovics Tibor, Radnóti Sándor és Mécs Imre is. Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke.beszédében többek között fölelevenítette Medgyessy Péter bukott miniszterelnök ötletét, miszerint közvetlenül válassza a nép az államfőt."
  -melegek, baloldaliak, kiválasztottak, füvesek, szekta alapítók, celebek, 45 éves elő nyugdíjasok és egyéb ,,elnyomottak" demonstráltak”
 • 6. Agyalapi 2012. március 11. 14:13
  „Orbánnak maradnia kell! Nélküle mi lesz a határon kívüli magyarokkal (lásd szlovákiaiak)l, meg a hazai csókosokkal?”
 • 5. racionalitás? 2012. március 11. 11:43
  „4.igazságkereső2012.03.10. 20:27

  Kedves úr...vajh mit vesztett el..házikó?lakás?autó,????.....KI MONDTA-HOGY BVEGYEN FEL HITELT...ADÓS FIZESS....ÍGY IGAZ.2010-ig nem volt gond a törlesztőrészlettel...utána kéne nézni!!!!!!!!
  nem kell hitelt felvenni és nem kell síránkozni...az indexáláson...mint egy kis magnó!!!!
  valóban nincs bennem empátia----mert a takaró hosszával tisztában kellett volna lenni....MINDENKINEK!!!!!

  Leírok egy jó példát-hogy kel ezt a hiteldolgot megoldani...vegyünk egy kia sorrentót alapul----hunniában 13 misi...NÉMETORSZÁGBAN.....7,3 millió...kifizetve a behozási költségeket...lesz 8 millió....így is kétharmad az ár-mint LENYULÓIÁBAN-VAGY LOPÓNIÁBAN...LEHET SZÁMOLGATNI...

  ház-lakás ....ha van pénzem veszek...ha nincs bérlek....----ennyi!!!
  AZ ÁLMODOZÁS AZ ÉLET MEGRONTÓJA!

  aki meg túlvette magát...az így járt....a mai modern közgazdaságtanban-a max 20-%-os hitel elköteleződés a mérték......okosnak kell lenni-és persze óvatosnak.

  Legyen az iq-m csak a cipőméretem...oké....DE MIVEL KROKODILBŐRBŐL VAN....ÍGY HA ELADNÁM A FELÉBŐL KIFIZETHETNÉM A MAI HUNNIAI INGATLANTARTOZÁS EGY LAKÁSRA JUTÓ RÉSZÉT......SZÓVAL KÖSZÖNÖM A DÍCSÉRETET.....

  de--- belső frusztráltságot nem epeköpködéssel-hanem meditációval szokásos elűzni-megoldani...........EGYÉN OLD MEG A PROBLÉMÁID ÉS CSAK MAGADBAN BÍZZ....ÉS NEM LESZ GOND AZ ÉLETEDBEN...A NAÍVSÁG SOKBA KERÜLHET......---EZ EGY INGYENES TANÁCS.....csak neked sanyarú anyagi helyzetedre tekintettel.”
 • 4. igazságkereső 2012. március 10. 20:27
  „Ezek szerint most Kónya Péter az ügyeletes látványtervező!#2.racionalitás! A primitív stílusban fityisz uralomnak nevezett időszak előtt, -a FIDESZ 2010 júniusban vette át a kormányzást!- azaz 2008 őszén hajtották végre az indexálási trükköt a magyarországi bankok, tehát mielőtt valamit primitíven és tájékozatlanul leírsz, érdemes lenne tájékozódnod! Fontosnak tartom,hogy az IQ-d ne a cipőd méretével legyen azonos, ugye érted?”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. március 10. 20:13
  „Kónya , Iványi meg a kis Török kakas, LoMPosokkal körítve, a legfinomabb Dk-val fűszerezve jó kis lecsó ! Katus mama az észt adta ! a pápaszemes kígyó volt a szakács, a balkán gyöngyszeme meg a kukta . Mécs meg a Gúnár volt a főkóstoló. Szép volt az idő, jobban is érezhették volna egymást !!”
 • 2. racionalitás? 2012. március 10. 13:28
  „1.igazságkereső2012.03.10. 11:31

  kerestek az akkor még fityisz uralom előtti normál ft-árfolyamon való törlesztésre....----ami 40%-kal volt olcsóbb....mint ma...szóva rosszat tetszik kérdezni.......dakotaközmondás és furcsaszem az ÖN felelőgépei...őket kérdezze.!!!!!!!!!!”
 • 1. igazságkereső 2012. március 10. 11:31
  „Kedves Kónya Péter! Meg tudná válaszolni azt a nagyon egyszerű kérdést, hogy hol volt Ön és "szárnysegédje" 2002-2010 között? Akkor miért volt szíves oly csendben maradni, amikor tulajdonképp padlóra tett téve az ország, a lakosság pénzügyileg?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz volt az acsádi idősotthonban - egy ember meghalt

A tűz egy pavilonépület tetőtéri szobájában keletkezett. A tűzoltók húsz embert menekítettek ki. Tovább olvasom