Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szőlőtermelők sovány esztendeje

Feleannyi szőlőt szüreteltek idén a Pannonhalmi borvidéken, mint tavaly, de a minőség kárpótol.

Feleannyi szőlőt szüreteltek idén a Pannonhalmi borvidéken, mint tavaly, de a minőség kárpótolja a termelőket, a fogyasztókat. Szép borok érlelődnek a pincékben, amelyekből egy-egy palacknyit az újraélesztett hagyomány keretében a bencés püspök-főapát János napján megáld.

– Harmincnégy szüretet megéltem már borászként, de mindegyik közül az idei volt a legrosszabb, már ami a mennyiséget illeti – mondta el a Kisalföldnek Vaszari László écsi termelő, a Pannonhalmi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. A hegyközségekhez tartozó területen mintegy 30-40 ezer mázsányi szőlő termett. Összehasonlításként elég azt megjegyezni, hogy tavaly 70–80 ezer mázsányi.

– Hosszú tél, késői tavaszodás, hűvös, esős nyár – sorolta az okokat a gazda, de mindennek ellenére nem nevezné az ideit rossz évnek, inkább nehéznek. A növényvédelem próbára tette a szőlészkedők ügyességét. Szerencséjükre a szeptember meleg, napos időt hozott, de az már a korai érésű fajtáknak későn jött. Így például az Irsai Olivér csak 20 százalékát produkálta az átlagosnak számító termésnek. A közepes érésű fajták, többek közt a rajnai rizling, a chardonnay, a királyleányka az 50–80 százalékát adta a szokásos mennyiségnek. Az elnök szerint azonban az előző évek bő termése kiegyenlíti az idei sovány esztendőt, a korábbi időkből megmaradt tartalék most jól jön.

A hordókba, tartályokba került új borok már letisztultak, szinte készen vannak, de ahogy az a környék fajtáinál lenni szokott, májusra lesznek a legszebbek. December 27-én, Szent János ünnepén a Pannonhalmi Főapátságban Várszegi Asztrik főapát igeliturgia keretében áldja meg azokat. Az apátsági pincészet a borvidék minden termelőjét várja a tavaly újraélesztett szép hagyomány folytatására. A megáldandó borokat reggel kilenc óra előtt kell a bazilika sekrestyéjében elhelyezni. További információ kérhető a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben (96/570-171, pinceszet@osb.hu) Liptai Zsolt borásztól.

A félreértések elkerülésére

Egy törvényváltozás kapcsán el szeretné oszlatni a félreértéseket a hegyközségi tanács elnöke. Vaszari László elmondta: a bor továbbra is jövedéki termék, csak nem kell utána jövedéki adót fizetni. Az a literenkénti nyolc forint, amit eddig ilyen címen fizettek a termelők, azonban ezután sem marad a zsebükben. Költségként terheli őket továbbra is, a nemzeti bormarketinghez kell hozzájárulniuk. A pénzt az állam a magyar bor külföldi népszerűsítésére és a minőség-ellenőrzésre fordítja. Tehát valószínűleg a gazdák élvezhetik a hasznát így beszedett forintjaiknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetel

Áramszünet miatt holnap délelőtt 9 órától délután egy óráig szünetel a győri Pálffy utcai rendelés.… Tovább olvasom