Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szombati demonstrációk a fővárosban: a rendőrség felkészült

A rendőrség felkészült a szombatra Budapestre bejelentett demonstrációk biztosítására. A Budapesti Rendőr-főkapitányság mind a négy nagyobb rendezvényt kiemelt kockázatúnak minősítette.
A szervezők figyelmét felhívták arra, hogy a résztvevők nem jelenhetnek meg a rendezvényeken fegyveresen, valamint nem jeleníthetnek meg tiltott önkényuralmi jelképet. A rendőrség határozottan be fog avatkozni, ha rendbontás történik. Vasárnap estig egyébként fokozott ellenőrzést tartanak a rendőrök a fővárosban, péntek estétől az I., V., VI., és XIV. kerületek egyes részein parkolási tilalom van.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint megtörténtek az egyeztetések a szombatra tervezett négy demonstráció szervezőivel. Mind a négy eseményt kiemelt kockázatúnak minősítették. Felhívták a szervezők figyelmét, hogy a rendezvények törvényességéért és belső rendjéért ők felelnek, a résztvevőknél nem lehet fegyver és önkényuralmi jelkép. A szervezőket arról is tájékoztatták, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem bűncselekmény, vagy arra való felhívás.

A BRFK minden helyszínen, minden rendezvényt kiemelt figyelemmel biztosít, és ha rendzavarás, a bejelentéstől eltérő demonstráció, vagy más egyéb rendbontás történik, a rendőrség határozottan fog fellépni. A biztosításban a Készenléti Rendőrség és több megyei rendőr-főkapitányság rendészeti állománya is részt vesz.

Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitánya már szerdától elrendelte a főváros területén a fokozott ellenőrzést, ami vasárnap éjfélig lesz érvényben. A BRFK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés a békésen demonstrálókat és az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása. Az ellenőrzéskor a rendőrség embereket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve megtilthatja, hogy azokat a rendezvények helyszínére bevigyék. Igazoltathatják, ellenőrizhetik a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozókat is.

A szombati négy demonstráció: a Nemzeti Érzelmű Motorosok 9 órától gyülekeznek a Hősök terén, 10 órakor indulnak a Dózsa György út, Ajtósi Dürer sor, Hungária körút, Lágymányosi híd, Szerémi út, 6-os számú főút útvonalon keresztül Balatonőszödig. A motoros menet 11 óra körül hagyja el a fővárost. A Független Hírügynökség információi szerint az Őszödről visszatérő motorosok várhatóan csatlakoznak a Szabadság téri demonstrációhoz.

A Magyar Demokratikus Charta rendezvénye délután 15 órakor két helyen, a Roosevelt téren, illetve a Clark Ádám téren kezdődik. A budai gyülekező helyszínéről a résztvevők a Lánchídon átvonulnak Pestre, ahonnan az Akadémia utcán keresztül tovább vonulnak a Parlamenthez.

A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációja szintén 15 órakor kezdődik, a Hősök terén. Innen a résztevők átvonulnak az Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út, Bank utca útvonalon a Szabadság térre.

A Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és az Országos Cigány Önkormányzat Békemenet elnevezésű demonstrációjára több ezer embert várnak. A rendezvény 14 órakor kezdődik a Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkban, a résztvevők egyénileg átvonulhatnak a Roosevelt térre, ahol csatlakozhatnak a charta menetéhez.

A demonstrációk útvonalát a rendőrség várhatóan lezárja. Ezen felül már pénteken estétől forgalmi korlátozásokra kell számítani a demonstrációk által érintett I., V., VI., és XIV. kerületben. Pénteken este nyolc órától a rendezvények helyszínének környékén - Kossuth tér, Roosevelt tér, Clark Ádám tér, Hősök tere, Andrássy út - tilos lesz parkolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magára gyújtotta lakását egy férfi Budapesten

Magára gyújtotta lakását, és életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy férfi péntek éjszaka… Tovább olvasom