Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Sztálin füle után a szeme is Debrecenbe került

Előkerült az 1956-ban, Budapesten ledöntött, eredeti Sztálin-szobor újabb darabja. Az 5 és fél kilós bronz szemet augusztus 20-ától lehet megnézni a debreceni Modem Galéria szocreál kiállításán.
Újabb relikviával bővült a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ szocreál kiállítás-sorozata. Az intézmény belső kertjében mutatják be az egykor a budapesti Felvonulási téren állt monumentális eredeti Sztálin bronzszobor szemét, amely a napokban került elő. Az öt és fél kilós szem Sztálin füle mellett látható, amely ugyancsak néhány hete bukkant fel. Azt a szoborrészletet egy műgyűjtő bocsátotta a galéria rendelkezésére. A fül Kiss Miklóstól származik, aki 1956-ban részt vett a Sztálin-szobor ledöntésében, majd évtizedekig a pincében rejtegette a fület. Mindkét relikvia szimbolikus jelentéssel bír, hiszen a szem "a Nagy testvér mindent lát" hangulatot idézi fel, míg a fül a korszak lehallgatásait jelképezi. A két eredeti darab mellett a Modem udvarán látható az eredeti szobor méretarányos másolata is. A 10 méteres alkotás még hungarocellből készítve is több mint 3 mázsát nyom.

A Modem szocialista realizmust, vagyis a szocreált bemutató kiállítás-sorozatában már korábban megnyílt a Rákosi-korszak hivatalos festészetét, valamint az 1949 és 1956 közötti hétköznapi kommunizmus tárgyi emlékeit felelevenítő tárlat. Ezek - ironikus módon - november 7-ig látogathatók. A kiállítás a napokban kibővült az 1940 és 1960 közötti időszak magyar képregényeivel és karikatúráival, amelyeket szeptember 14-ig lehet megnézni.

Az augusztus 20-i ünnep miatt a Modem Galéria szerdán meghosszabbított nyitva tartással, este tíz óráig várja a közönséget Debrecenben, a Baltazár Dezső téren.

Olvasóink írták

 • 1. mnx 2008. augusztus 20. 23:08
  „Csak ugy szimbolikusan:
  A szeme,es füle itt van.
  Tehat, lat es hall mindent!
  De a fa......at,szerintem ma is Moszkvaban örzik!!!!!
  (Mas nepeket megeröszakolni!!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsikat szállítottak el éjjel a lezárt pesti területekről

Több kocsit is elszállítottak kedden éjjel és szerdán reggel a fővárosban az augusztus 20-i… Tovább olvasom