Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Sztornó

Egy kibírhatatlanul meleg napon a történelemtanár levelet kap az APEH-től.
Éjszakánként nyomasztó álmában Nicole Kidman szeretné másfél szobás panellakását megvenni, az iskolában szerelmes tanítványok zaklatják.

rendező
: Pálos György
forgatókönyvíró: Pálos György
operatőr: Pálos György

dramaturg: Kárpáti Péter, Herskó János
jelmeztervező: Kozári Zita
zene: Végső Zoltán
producer: Czabán György
hangmérnök: Kőporosy János
gyártásvezető: Győri Csilla
vágó: Juhász Katalin

szereplő(k):
Lovasi András (Tanárember)
Tóth Ildikó (Feleség)
Ficzere Béla (Feri)
Hollósi Frigyes (Károly)
Láng Annamária (Kati)
Petróczi Sándor (az após)
Lázár Kati (az anyós)
Kovács Patrícia (Dr. Koroknai Éva)
Tilo Werner (Alhadnagy)
Naszladi Éva (Tanárnő)
Bojtár B. Endre (Öregember)
Dózsa Erzsébet (Jegyellenőr)
Rátgéber László (Pincér)
Csákányi Eszter (Énekesnő)
Lovasi Eszter
Hoffmann Huba

A film sztorija

"Amikor mindez megtörtént, harmincas éveimnek közepén jártam. Történelmet tanítottam egy vidéki gimnáziumban, feleségemmel és a két gyerekkel boldogan éltünk két és félszobás lakótelepi lakásunkban. Ekkor még erősnek éreztem magam, rajtam nem találnak fogást.

Közeledett a tanév vége. A panel, hogyha átmelegszik, hosszú ideig megtartja a meleget. Később levelet kaptam az APEH-től. Mindig is tudtam, hogy egy napon, a kisebb-nagyobb stiklikért meg kell fizetnem. De soha nem gondoltam volna, hogy mindennek ez az ára. Gyanússá vált a viselkedésem a családom, a kollégák és a hatóság számára. Elkapott az örvény: minél inkább kapálóztam, annál mélyebbre húzott le."

Lassú, lélektani krimiszerű összeomlást kísérhetünk végig, melyből látszólag nincsen menekvés. A krimi megjelölést úgy kell érteni, hogy noha nincs gyilkosság és klasszikus értelemben vett bűntény, az első perctől kezdve folyamatosan és fokozatosan nő a feszültség, annak tükrében, hogy milyen lélektani folyamatok mennek végbe a főhős lelkivilágában.

A 30-as értelmiségi pokoljárása azonban nem torkollik, tragédiába. A fordulatos, történetnek, mely tele van ugyan szorongással, fóbiával, mégis építő eleme az életet igenlő humor, legyen az akár fekete is. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - sam

"Legfontosabb egy film előkészületeinél, hogy az alkotók meghatározzák azoknak az elvárható nézőknek a körét, akiknek alkotásukat elsősorban szánják. A Sztornót alkotó Közgáz Vizuális Brigád, vagyis Pálos György rendező-operatőr, Czabán György és Győri Csilla producerek, nem bíztak semmit a véletlenre, amikor elhatározták, hogy egy adóhatóságtól származó levél okozza egy történelemtanár majdnem teljes összeomlását.

Magyar filmben ritkán hallhatóan hiteles és szellemes párbeszédek megalkotása mellett Pálosnak maradt energiája a sztori ritmusos
elmesélésére éppúgy, mint a vicces szuperközelikkel és nagy panorámákkal operáló képi világ megteremtésére ebben a szórakoztató, ám mégis nagyon aktuális filmben. "
A teljes cikk

mozinet.hu - Kovács Gellért

"Szerencsére (el sem hiszem, hogy ezt írom) a finálé nagyjából vidám és lekerekített, nincs betonon szétloccsant agyvelő meg önmagunkba fordulás - Pálos szerint az élet egy szar, de alapvetően figyelemre méltó, zavaros kabaré. Egy tisztességes katarzisnak mondjuk jobban örültem volna, és a jó forgatókönyvet is kár volt depressziót szuggeráló álomjelenetekkel szétszabdalni. Ugyanakkor megértem Pálost. Én is ebben az országban élek."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Önkormányzati párttá vált a Fidesz”

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom