Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Sztrájk a Kapos Volánnál - a helyi járatok sem közlekednek

Az eddigi hírek szerint nem okoz komoly fennakadást a Kapos Volán dolgozóinak kedd hajnalban kezdődött sztrájkja. A kaposvári buszpályaudvar továbbra is kihalt, a helyi vasútállomás forgalomirányításának tájékoztatása szerint vonattal sem utaznak többen, mint egyébként. A sztrák kedden hajnali fél 4-kor kezdődött, és délelőtt fél tízig tart.
A Kapos Volán 15 szerződéses járatán kívül csak két budapesti, egy győri és egy szombathelyi távolsági járat közlekedik, valamint két különjárat diákokat szállít majd színházba és egészségügyi vizsgálatra. A sztrájk idején nem járnak a Kapos Volán helyi járatai sem Kaposvárott, illetve a megye nagyobb városaiban, például Siófokon vagy Marcaliban.

A kaposvári buszpályaudvar ügyeletese szerint a más Volán-társaságoktól érkező buszok menetrend szerint közlekednek - olyan járatokról van szó, amelyek megállnak Kaposváron, vagy ott van a végállomásuk, de nem a Kapos Volánhoz tartoznak.

A kaposvári vasútállomáson a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy a volánosok sztrájkja miatt nem választották többen a vasúti közlekedést a szokásosnál.

A MÁV külön kocsikat nem indít a környéken a sztrájk ideje alatt. Azok, akik a munkabeszüntetés miatt nem jutnak be munkahelyükre vagy az iskolákba, igazoltan hiányoznak, de a dolgozók arra a napra nem kapnak fizetést - legalább is így nyilatkoztak azoknál a cégeknél, amelyeket megkeresett a Független Hírügynökség ebben az ügyben.

A munkabeszüntetést a közlekedési szakszervezet azért hirdette meg, mert nem kapták meg a kért béremelést. A tárgyalások több hete kezdődtek, akkor munkabérek 11 és a béren kívüli juttatások 3 százalékos emelését kérték. A tárgyalások során a szakszervezet ebből engedett: 8 százalékos bér- és 1,5-2 százalékos béren kívüli juttatásemelésbe is beleegyeztek volna.

A Kapos Volán vezetői viszont valamivel több mint öt százalékos béremelésre lettek volna hajlandóak, valamint az eddigi ötezer forintos étkezési utalványt emelnék hatezer forintra. Ezt a szakszervezet nem fogadta el. Egy buszvezető átlagosan havonta nettó 75-80 ezer forintot keres a társaságnál, míg egy szerelő nettó 70-75 ezer forintot - mondta Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet kaposvári elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnüldözés: százból hat forint lett meg

A korábbinál hat százalékkal több, körülbelül 276 ezer vagyon elleni bűncselekmény történt 2007-ben… Tovább olvasom