Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Sztrájkolni is hajlandók ősszel a tanárok

Ha nem érnek el eredményt, ősszel sztrájkolni is hajlandók a pedagógusok – ez hangzott el az öt közoktatási szakszervezet részvételével zajló demonstráción vasárnap, a pedagógusnapon.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy becsülte, több mint tízezer tüntető gyűlt össze Budapesten a Szalay utcában, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt. Szegedről egy busszal körülbelül ötven tanár utazott tüntetni a fővárosba.

A demonstráció 50. percében szakadni kezdett az eső. A szervezők néhány perccel korábban tájékoztatták a színpadról a résztvevőket, hogy narancssárga riasztás van érvényben, és elhangzott a klasszikus pánikkeltő mondat: nem kell pánikba esni.

Még jóval az eső előtt az első szónok, Mendrey László odaszúrt a sajtónak is: pedagógusnap van, ilyenkor hagyományosan elismerések garmadáját kapjuk a médiától – mondta ironikusan. Megfejtette a kínzó kérdést is, miért szeretik annyira ezen a tüntetésen Koncz Zsuzsa, Zorán és az Illés számait. „Korosztályom zenészmoguljai olyan szövegeket írtak, amelyek bármely pedagógiai programba illeszkednek" a széles látókör és az optimizmus miatt – mondta. A miért hagytuk, hogy így legyen gondolatot folytatva kijelentette: nem tudják tovább tolerálni, hogy a pedagógus és a közoktatás csak négyévenként fontos. „Ha tetszik ha nem, az értelmiségi életmódhoz pénz kell" – mondta. A kezdőbér pedig nagyjából ugyanaz a tanárok és a budapesti közterületfelügyelet munkatársai esetében. Előbbi bruttó 122–127, utóbbi bruttó 120 ezer forint. Ha a jövő heti tárgyalások nem hoznak eredményt, az érdekérvényesítés keményebb eszközét, a sztrájkot is meg kell fontolni – jelentette ki.

Tüntettek a pedagógusok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az utána következő Tóth József (Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet) hozzá képest tanárosabb beszédet mondott ballagásokon megszokott mondatszerkesztéssel. Elmondta többek között, hogy a közoktatási törvény első változata még pedagógus- és diákbarát volt, de a kormányzati körökből kiszivárgott újabb variáció elbocsátást, és a tanárok munkájának leminősítését jelenti. „Valószínűleg Demján Sándor sem lapátolással és munkájának alacsony megbecsülésével jutott jelenlegi státuszába" – utalt Demján művészekről és mesteremberekről tett kijelentésére. Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábban azt mondta, hogy a kisebb szakszervezete véleményére is adni fog. Mi készen állunk a társadalmi egyeztetésre – fejezte be mondanivalóját. A tüntetők Lázár nevére fújolni kezdtek.

Lehet, hogy nyitni kéne egy tűzcsapot? - kérdezte az egyik résztvevő, de nem tudni, hogy a meleg miatt vagy a nyomaték kedvvért gondolt a tűzoltók demonstrációján látott megoldásra.

Tüntettek a pedagógusok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Temetőben végzik

A tanárok a magasba emelt táblákon többek között egyest adtak a korábbi oktatási minisztereknek, Magyar Bálintnak, Hiller Istvánnak. Hoffmann Rózsa államtitkár neve mellett kérdőjel szerepelt. Egy másik táblán a pedagógus életpályát vázolták, amely 65 év, heti 32 óra mellett vagy a temetőben, vagy a kórházban, vagy a diliházban ér véget.

Lugosi András következett, aki a szülőket képviselte. A közelmúlt iskolabalhéit sorolva képzeletbeli büszkeség- és szégyenfalat állított fel. Előbbire például a kaposvári Toldi-iskola tanárai és diákjai, a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai és diákjai kerültek. Utóbbira többek között a „szülőket politikai pedofíliával vádoló, zavaros fejű érdi polgármester" T. Mészáros András, a „Janikovszky épületében bulizgatni vágyó" Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármester, és a kaposvári polgármester, Szita Károly. „Követeljük, hogy az oktatási államtitkárság utasítsa a települési önkormányzatokat, hogy az iskolabezárási határozatokat szüntesse meg" - fogalmazott.

Somogyi László (Oktatási Vezetők Szakszervezete) beszéde alatt érkezett a narancssárga riasztásról szóló hír, Galló Istvánné (Pedagógusok Szakszervezete) szónoklata alatt pedig végig szakadt az eső, de nem mentek haza a tüntetők. A PSZ-elnök egy iskolaigazgatóknak küldött kérdőívre adott pontról pontra választ, és a tömeg vele mondott nemet például arra, hogy a munkáltatói jogok részben átkerüljenek a kormányhivatalokhoz a pedagógusok esetében. Saját kérdést is feltett: akarjuk-e, hogy a nemzet napszámosaiból a kormány cselédeivé váljunk? Nem, természetesen nem akarták. Az esemény végén felolvasták az öt szakszervezet által aláírt petíciót, amelyet Varga Éva, a kabinet munkatársa vett át. A demonstráló tanárok hangos fujjolással fejezték ki elégedetlenségüket, hogy nem magasabb beosztású dolgozónak adhatták át a nyilatkozatot.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. N.P. 2011. június 06. 11:39
  „nemecsekerno_007 2011.06.06. 11:01

  "A tanárok meg viszik a pénzt, persze értékeket állítanak elő, csak ezek 20 év múlva jelentkeznek. A költségek meg most. Pénz meg most nincs " - Klebelsbergék a vesztes világháború, Trianon után fordítottak a mostaninál lényegesen több pénzt az oktatásra - szerinted akkor mennyivel volt jobb helyzetben az ország? A 30-as évekre meg is jelent a "Teller, Wigner, Neumann - féle korosztály.
  Most a teljesen reménytelen magyar focira persze van pénz.....”
 • 74. trillarom 2011. június 06. 11:18
  „Minden fejlődő országban belátták, hogy az oktatásba sok pénzt kell befektetni. Csak nálunk nem jöttek még erre rá, és ez meg is látszik. Nem véletlenül tart pl. Finnország ott ahol.
  A megemelt óraszám pedig az iskolában eltöltött időt jelenti, miután haza megy a tanár nem ülhet le és pihenheti ki a fáradalmakat. Ott vannak a dolgozatok, a kirándulás megtervezése, az egyéb papírmunka stb..Semmi értelme összehasonlítani a fizikai munkások és a pedagógusok elfoglaltságát. Mivel az első esetében főleg a test fárad el, míg a tanárok esetében szellemi, idegi, lelki fáradtságról beszélhetünk inkább.
  A mostani gyerekek tényleg nem ismerik a szabályokat, a normákat. A szülőknek nincs idejük rájuk sok esetben, és a tv, a net neveli őket. Kérdem én az okos beszólogatóktól: Hogyan kezelnének egy 30 fős neveletlen osztályt, ha nem lehet kiküldeni senkit az osztályból (törvény tiltja) és ugye pofont sem lehet osztani, a beírást pedig kinevetik. A szép szóból nem értenek, és csak a jogaikat ismerik, de a kötelességeiket nem. Na? Ötletek? Nem vagyok pedagógus, csak kb. ismerem a helyzetet.”
 • 73. queenmargareth 2011. június 06. 11:06
  „itt a gond az, hogy az összes érintett csoport nem egyszerre sztrájkol!Talán akkor nem söpörnék el őket. Szóval:összefogás”
 • 72. macs 2011. június 06. 11:03
  „Azért nagyon érdekes, hogy a szülők többsége - tisztelet a kivételnek - elvárja, hogy a pedagógusok neveljék, tanítsák, maximumon képezzék a gyerekeiket, de az eslő adandó alkalommal "belerúgnak" a tanárokba.”
 • 71. nemecsekerno_007 2011. június 06. 11:01
  „69. aranylaci 2011.06.06. 10:23

  A MOL az egyik legnagyobb adófizető, így az stratégiai kérdés, hogy ne veszítse el az állam a bevételét.
  A tanárok meg viszik a pénzt, persze értékeket állítanak elő, csak ezek 20 év múlva jelentkeznek. A költségek meg most. Pénz meg most nincs : ( Nagyon nagy szükség lenne olyan tanárokra akik integrálni tudják a mélyszegénységből jövőket. Nekik adnék 200-250 ezres fizut is.”
 • 70. aranylaci 2011. június 06. 10:25
  „Aki sokallja a hat hét nyári szünetet, cserélek vele egy hétre!...”
 • 69. aranylaci 2011. június 06. 10:23
  „Ja. Sztrájkolni. Aztán a nyári szünetben letanítani.... Vicc.

  Diktatúra ellen az országos sztrájk az egyetlen komoly ellenszer. A szakszervezetek ha összefognának és nem semmitmondó külön-alkukat keresnének, akkor meg lehetne csinálni. A Pedagógus szakszervezetek a szánalmasnál is gyengébbek. Ki is röhögték őket... Nagy "sikerként" könyvelték el pár évvel ezelőtt, hogy nem csökken "annyira" a bérünket és "csak" a 13. havi bért vették és és "csak" 5 évre fagyasztották be a bérünket...

  Nem kell az országban képzett ember, tehát szándékosan verik szét az oktatást (is). Buta ember szívesebben adja el szavazatát 500 forintért... Kinek jó az, ha egyetlen rezdüléséből látja Viktorék bődületes és cinikus hazugságait. A MOL-ra van 600 milliárd. Gyerekekre, ápolókra, orvosokra, tanárokra nincs.

  Kinek a kormánya is ez a csürhe akkor?”
 • 68. gavallér 2011. június 06. 09:32
  „A sokat szidott bajnaigyurcsányhillerhorn ugyanezt akarta csak a stílus volt más.
  Ezek néha legalább egyenesen beszélnek.
  Egyébként Mo népe a teljesítményéhez képest messze túlképzett. Ilyen teljesítmény szinthez nem kell ennyi tanár sem. A kedvencem az "életpálya modell"- be bele kell már egyszer írni, hogy az élet során előfordul a
  váltás is ezt hétköznapi nyelven kirúgással kezdik.”
 • 67. spiler 2011. június 06. 08:25
  „KENÉNYEN KELL EZEKKEL BESZÉLNI,,,BOHÓC MIN. A RENDVÉDELMISEKKEL GONDVAN.....AZ LESZ A TÖBBI EMBERREL IS,,,,CSAK AZOK IS ÉBREDJENEK FEL!!!!!!
  itt mindenkinek szar érdekes csak a politikusoknak jó,,,, AKKOR KI A HÜLYE!!!!!!!!!! tAPLÓ BIRKA NÉPET KELL NEVELNI ,HOGY A POLITIKUSOK MÉGÉLJENEK ,nem pazarlás az,hogy diplomások lapátoljanak,persZe igy lesznek politikusok akik az egyetemen is gyengén szerepeltek,,,,
  EKKORA CINIZMUST”
 • 66. Pepejeans 2011. június 06. 07:15
  „Kevés a lóvé, de azért a hosszú nyári szünet az tetszik ugye? Fizetés a semmiért!”
 • 65. meska 2011. június 05. 22:16
  „Ezök sokszor gőgösek. Azok sokszor loptak. Az EU mezőgazdasági vonalával..hm..hogy írjam, hogy ebben a fene nagy demokráciában ne vigyenek el..khm..nem feltétlenül értek egyet..! :)”
 • 64. dédi8 2011. június 05. 21:53
  „Jól van írva, ezt elnéztem. Pedig segíteni szerettem volna...”
 • 63. techMon 2011. június 05. 21:53
  „Amúgy a gépészeket még nem szidta senki :)”
 • 62. dédi8 2011. június 05. 21:50
  „A 12. képen egy gyönyörű helyesírású pedagógus égeti a kollégáit :)”
 • 61. techMon 2011. június 05. 21:48
  „meska :
  Az EU nem lenne rossz, ha néhány országa nem bénázna annyit (Görögország)!
  Amit írtál a mezőgazdaságról, meg a lopásról azt meg nem egészen értettem.”
 • 60. meska 2011. június 05. 21:40
  „TechMon: Áldassék az EU neve! :) /ezen a vonalon, és nem a mezőgazdaságin:)/. A Bajnaiék legalább csendben tették a dolgukat. Emitt meg mindig a gőgös szó jön előbb. /Mondjuk amott meg, mire bárki megszólalhatott volna, má el is loptak valamit. Szóval nem tudom, melyik a jobb! :)/”
 • 59. techMon 2011. június 05. 21:37
  „meska !
  Az EU országok, de mondjuk főleg Németország rájött,hogy a kontinensen belül kellene megoldani a termelést ha lehet, még ha kicsivel drágább is.
  Amúgy meg szerintem a Bajnai kormányzat volt eddig a legjobb.”
 • 58. meska 2011. június 05. 21:35
  „Egészségedre! :) /...de a zorbán azt mondta, hogy egy havit visszaadsz. Majd ne adjad, de előtte szólj, hogy fotózzak, mikor elvisznek:)/”
 • 57. meska 2011. június 05. 21:30
  „Ahham, ismerős......mer Németoban de Kínában sincsenek...:)”
 • 56. szalámibör 2011. június 05. 21:25
  „Meg az is tiszta szégyen,hogy a 21. században egy BL döntöt nem tud real 16:9-be adni egy televizió Szalai kolegina egyből visszavonni az ilyen mükődési engedélyét ez vicc”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz elfogadta az egészségügy tönkretételét

Az MSZP szerint mind az egészségügy, mind az emberek jobban járnának, ha nem lenne a Fidesznek… Tovább olvasom