Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szülők és tanárok az átjátszó antenna ellen Pécsett

Nem szeretnék, ha átjátszó antenna épülne az egyik pécsi általános iskolánál a szülők és a tanárok. Félnek az esetleges sugárzástól és attól, hogy kevesebben jelentkeznének emiatt az intézménybe.
Tiltakozásul csaknem háromszáz aláírást gyűjtöttek össze, és az építési engedély ellen is fellebbeztek. Az ügyben érintett mobiltársaságnál viszont azt mondják: minden szabályt betartottak, és az antennát csak akkor szerelik fel, ha az építési engedély jogerős lesz.

Az átjátszó berendezést a pécsi I. számú Gyakorló Általános Iskolájától csaknem ötven méterre, egy ház padlásán szerelnék fel. Kovács Istvánné, az iskola igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a szülőket is elrettentheti az antenna terve, és előfordulhat, hogy gyermekeiket nem ide íratják majd be, csökken tehát az intézmény értéke.

Gyenge a térerő az iskola környékén, ezért kell az antennát ide, és nem a közelben lévő huszonöt emeletes ház tetejére telepíteni. Az antenna határértéken belül működik, sőt az engedélyezett sugárzási határérték ezred, tízezred részét sem éri el. A tervezésnél betartottak minden előírást, ezért a szakhatóságok is engedélyezték az építkezést - mondta a Független Hírügynökségnek Nagy Bálint, az ügyben érintett mobiltársaság kommunikációs igazgatója. Mivel építési engedélyt megfellebbezték a szülők, csak jogerős bírósági ítélet esetén teszik tervezett helyére az átjátszót - tette hozzá.

Pécsett egy éve hasonló esetben már született jogerős bírósági ítélet. A kertvárosban, az egyik tízemeletes épület tetejére egy másik mobilszolgáltató szerelt fel átjátszó antennákat. A szomszédos tízemeletes két lakója feljelentette a szolgáltatót, mondván: az antennák miatt csökkent lakásaik értéke. A Baranya Megyei Bíróság a lakóknak adott igazat, ezért fejenként 800 illetve 700 ezer forint kártérítésre kötelezte a társaságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a MÚOSZ idei szakmai kitüntetéseit

Kiemelkedő újságírói tevékenységükért tizenketten kaptak Aranytollat pénteken a Magyar Újságírók… Tovább olvasom