Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Szuromi Szabolcs Anzelm: szó sincs pozitív diszkriminációról

Az utóbbi időben jelentős forrásokat vontak el a felsőoktatásból, ami az egyházi fenntartású intézményeket is ugyanúgy érinti.
Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora szerint jelentős forrásokat vontak el a felsőoktatásból. Mindez azonban az egyházi fenntartású intézményeket is ugyanolyan erőteljesen érinti, tehát "szó sincs pozitív diszkriminációról" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak.

A lap szerdai számában közölt interjúban elmondta: a támogatások apadása a teljes felsőoktatás teljesítményét lefékezi, ráadásul az ágazat esetében a források átcsoportosítása sem megy máról holnapra. "Az arányos elvonás indokait, lévén szinte minden állami szereplőt érint, nem vitatjuk, de egyúttal reménykedünk, hogy az ideiglenes zárolásokat, amint jobbra fordul hazánk pénzügyi helyzete, mihamarabb fel lehet oldani" - mondta. A rektor szerint a források szűkösségét némileg ellensúlyozhatja az egyetem egyre bővülő kapcsolatrendszere.

A jogszabályi keretek gyakori változása komoly problémát jelenthet - válaszolta arra a kérdésre, hogy az oktatási rendszer kormányváltás óta különösen intenzív átszervezése miként érinti a Pázmányt. Az elmúlt húsz évet nézve a felsőoktatási törvények és azok módosításai között nem telt el annyi idő, amennyi egy hallgató számára a tanulmányainak befejezéséhez szükséges; mire az új szabályozáshoz sikerül igazodni, jön az újabb változás, így nehéz kiszámíthatóan tervezni - mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor: a 2011-es jogszabály erénye, hogy az eddig legtöbb előzetes egyeztetésen átment törvény.

Arról, hogy egyes sajtóorgánumok kritikával illették, hogy márciusban kiemelt státust kapott a PPKE, úgy reagált: nem tekinthető objektívnek, ha az intézmények összehasonlítása abszolút számok alapján történik. "A Pázmány nyolcezer fős, esetünkben tehát a feltételül szabott számokat nem mondjuk nyolcvanezer főre kell kivetíteni. Nyilvánvalóan ott, ahol az utóbbi nagyságrend a jellemző, több lesz az MTA-tag, de a doktori hallgató is" - mondta. Úgy vélekedett, a státus megszerzésében fontos szempont lehetett széles körű hazai és nemzetközi kapcsolati hálójuk is.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. június 26. 10:34
    „Magyarország demokrácia! Itt 1990 óta soha, semmikor, egyetlen társadalmi osztály/csoport/közösség sem volt pozítívan megkülönböztetve! Itt senkinek sem jár semmi ingyen, semmiből sem kap többet csak azért mert más mint a többség!
    Szeretett vezetőink tudják: amiért te nem dolgoztál meg azért más megdolgozott!
    Tudják, hogy a pozitív diszkrimináció a többséggel szemben negatív diszkrimináció!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött, hatan sérültek meg

A baleset Debrecenben történt, a hat sérültből három gyerek. Tovább olvasom