Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Szúrós kedvencek: a kaktuszok

A kaktusznak, a mexikói síkok elengedhetetlen kellékének 5000 fajtája ismert, de ki tudja mikor fedeznek fel egy újabbat a fanatikus gyűjtők. Mivel szélsőséges éghajlati körülményekhez szoktak, bárhol kibírják, rendszeres ápolást sem igényelnek. Tényleg, Önnek miért nincs még kaktusza?

Kaktuszainkat bármibe ültethetjük, amiben a megfelelő mennyiségű föld elfér. A gyökerek nem hatolnak mélyre, nincs szükség vastag talajrétegre, így akár lapos tálakba is ültethetjük őket. A kaktuszokat nem kell túl öntözni, mindent csak módjával! Legjobb, ha két hetente egyszer tartóedényüket 3-4
másodpercig vízbe merítjük. Erre a célra a friss csapvíznél jobb az állott víz; annál már csak az esővíz jobb.

Szúrós növényeink a közhiedelemmel - és a sivatagi talajjal - ellentétben kedvelik a humuszos talajt, hiszen ők sem tápanyag és víz nélkül élnek, inkább csak olyanok, mint a tevék. A kaktusz ültető funkciója ugyanis kettős: fizikailag megtartja a növényt a gyökerei segítségével és felvehető formában raktározza a tápanyagokat, azaz megőrzi a nedvességet. A kereskedelemben kapható tőzeg alapú földek sajnos nem alkalmasak a kaktuszoknak, jobb helyeken azonban már speciális kaktuszföld is kapható. 

Mit kell tudnunk a kaktuszról?

Először is: talán nem is olyan szúrós, legalábbis nem annyira,. amennyire lehetne. Kaktuszainknak ugyanis tüskéik és nem töviseik vannak, a tövis pedig jobban szúr, mint a tüske, mivel bele van nőve a növény testébe. A tüske viszont a növény testéről könnyen lepattintható, csak egyes erőteljesebb darabok fúrodnak bele a növénybe, 2-3 mm mélyen, de még ez sem szúr úgy, mint a tövis.
A lakásban olyan helyet kell keresni kedvenceinknek, ahol 8 óra napsütés éri a növényt, azonban ne helyezzük közvetlen az ablak mellé, mert napégést szenvedhetnek! Rakhatjuk viszont a panellakások nagy, napos erkélyeire, vagy az ablakhoz. Vigyázzunk, ne a fűtőtestre, inkább egy asztalkára helyezzük őket és engedjük mögéjük a függönyt.

Télen az alacsony hőmérsékletű, fényben szegény időszakban, ha nem tudjuk mesterséges fénnyel és klimatizálással elővarázsolni a nyári állapotot, növényeinket teleltetni kell. Az életfunkcióikat a talaj mesterséges, fokozatos kiszárításával le kell állítani, majd tavasszal hasonló óvatossággal és türelemmel újraindítani.

Hogyan ültessünk ill. hogy ültessük át kaktuszt?

Kaktuszcsipesz készítése

Két falécből és néhány darab bőrcsíkból kaktuszcsipeszt is készíthetünk. Vegyünk két darab 2x1 cm-es, kb. 20 cm hosszú falécet. A két lécet fektessük egymásra, az egyik végük külső oldalára tegyük rá a ragasztóval bekent vékony 2 cm széles bőrcsíkot. Tűzőgéppel biztosíthatjuk elmozdulás ellen. A másik végétől - ez lesz a csipesz "hegye" - 5-7 centire az ujjunknak készítsünk egy fület bőrdarabkákból.

Óvintézkedés: csavarjuk be finoman egy rongyba a növényt, így nyugodtan megfoghatjuk, nem fog megszúrni átültetés közben.
Az átültetésnél első dolog a növény kiszedése eddigi helyéről. Ha nagy "kaktusz óvodában" tartottuk eddig, késsel vagy kislapáttal ássuk körbe, majd óvatos mozgatással húzzuk ki. Gyakori, hogy a korábbi tartóedénybe teljesen belenőnek a gyökereik, annyira, hogy nem is lehet kiszedni belőle. Ekkor érdemes széttörni a tartóedényt, mint kockáztatni a több éves növény épségét. (Néha annyira megszaporodnak a gyökérrészeik, hogy egyszerűen szétrepesztik, szétfeszítik cserepüket!)

A gyökerekre ragadt korábbi földréteg nagyját le kell rázni, a gyökereket kissé meg kell kurtítani, a gyökérképzés serkentése érdekében. Az új tartóedénybe helyezés után el kell igazítani a gyökereket, feltölteni a friss talajkeverékkel, tömöríteni, és végül úgy elrendezni, hogy a szemnek is tetsszen. A beültetett kaktuszt alaposan be kell öntözni; lassan süllyesszük vízbe az egész tartóedényt, míg ellepi, és tartsuk víz alatt, amíg a bugyborékolás megszűnik. Végül a talajt takarjuk le vékony réteg kaviccsal, bazaltzúzalékkal. 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobanövényeink szaporítása

A legtöbb szobanövény szaporítása nem igényel különösebb szaktudást vagy speciális felszerelést,… Tovább olvasom