Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tagadnak a romagyilkosságok gyanúsítottjai

Előzetesbe kerültek a romagyilkosságok gyanúsítottjai, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra őket.
Előzetesbe kerültek a gyanúsítottak

Mind a négy gyanúsított tagadja a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat elkövetését - tájékoztatta az MTI tudósítóját két gyanúsított ügyvédje, közvetlenül az előzetes letartóztatásukat elrendelő bírósági tárgyalást követően vasárnap kora délután.

A Budakörnyéki Bíróság szeptember 23-áig rendelte el a Debrecenben péntekre virradóra elfogott négy férfi elleni kényszerintézkedést, amely ellen hárman fellebbeztek.

Lőrincz Márton, a 30 éves P. Zs meghatalmazott védője az MTI-nek azt mondta: védencét egy rendbeli emberöléssel és több rendbeli emberölés kísérletével gyanúsítják, többek között a galgagyörki támadással.

Ruzsbaczy Nóra, a 42 éves K. Árpád kirendelt védőjének tájékoztatása szerint ügyfelét emberöléssel gyanúsítják, de mindegyik gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A négy férfit rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra vasárnap délelőtt. A gyanúsítottak fején kámzsa volt, és golyóálló mellényt viseltek.

A belvárosi Perényi 1 nevű pinceklubban és a mellette található Karaoke Bárban végrehajtott akcióban – szemtanúk elmondása szerint – közel száz
rendőr vett részt. A rajtaütésről a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság legmagasabb rangú vezetői is csak sok-sok órával később értesültek; mindössze a helyszíni szemle biztosításához kérték a helyi erők segítségét, de a látványos intézkedéssorozat okáról semmit sem mondtak nekik. Az elfogott személyeket Budapestre szállították, és értesülésünk szerint a bonyolult, szerteágazó ügyben nem a lakhely szerint illetékes, hanem a budapesti nyomozó hatóságok és igazságszolgáltatási szervek járnak majd el.

Az elfogott férfiak alkalmi munkavállalóként, rendészeti feladatokat láttak el a két vendéglátóhelyen. Barabás Zoltán, a két szórakozóhely bérlője azt mondta: személyesen ugyan nem ismerte őket, de soha semmiféle negatív visszajelzést nem kapott róluk, így meg sem fordult a fejében, hogy megváljon tőlük. A közismert debreceni vendéglátós úgy nyilatkozott, a gyanúsítottak már hosszabb ideje bedolgoztak a Perényi 1-ben és a Karaoke Bárban, s egy olyan hölgy ajánlására kerültek oda, aki különféle zenei programokat szervezett a két szórakozóhelyen.

Ezt a nőt, Ny. Évát szintén elfogták és előállították a rendőrök pénteken. Úgy tudjuk, egyáltalán nem gyanúsítják bűncselekménnyel, viszont tanúként már többször is meghallgatták a nyomozók a fővárosban. A nő az APEH dolgozója, illetve a két vendéglátóhely számára szervez zenés programokat. A bűncselekmény-sorozat feltételezett elkövetőit már jó ideje ismerte, és maga ajánlotta őket a szórakozóhelyek vezetőjének figyelmébe. Az MTI szerint az egyik gyanúsított korábban hivatásos katona volt.

Az ismert debreceni szórakozóhelyen rengeteg időt vett igénybe a helyszínelés. Fotó: haon.hu
Az ismert debreceni szórakozóhelyen rengeteg időt vett igénybe a helyszínelés. Fotó: haon.hu

Nem nyilatkoznak a döbbent ismerősök

A radikális nézeteket valló gyanúsítottak – nácik, hungaristák is vannak közöttük – ismerősei, munkatársai egyöntetűen elzárelzárkóznak az újságírói kérdésektől. Részben azért, mert összetartanak a bajban, részben pedig azért, mert még maguk sem ocsúdtak fel a történtek hatása alól.

„Egyszerűen nem térek magamhoz, annyira megdöbbentett a dolog. Nagyon erős fiúkról van szó, akik társaságban sem titkolták szélsőséges nézeteiket. Ezzel együtt inkább csendes, semmint nagyhangú emberek. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy gyerekeket öltek volna" – fogalmazott egy férfi, aki a pinceklubból ha felszínesen is, de évek óta ismerte őket. Hozzátette: a korábbi években, amíg a gyanúsítottak nem dolgoztak ott, előfordult, hogy egy cigánygaleri komoly balhét okozott a szórakozóhelyeken. „Amióta viszont a most fogva tartott rendészek voltak a két hely urai, az elhanyagolható atrocitásokat leszámítva rend volt a Perényi utcán" – jegyezte meg.

A rendőri akció egy szemtanúja azt mondta: az elfogott biztonsági őrök egyikének horogkeresztes tetoválása van, de egyébként is nyíltan vállalta
világnézetét: jellegzetes ruházatából, pólói feliratából, bakancsából bárki észrevehette ezt. A gyanúsítottak közül ketten – K. István és K. Attila – testvérek.

Egyes sajtóhírek szerint a gyanúsítottak a DVSC szurkolótáborához tartoznak. Ezt maga a Loki Szurkolók Egyesülete cáfolta: a romagyilkosságok miatt elfogott személyek nem tartoznak hozzájuk. Lapunknak elmondták továbbá, hogy tudomásuk szerint csak a gyanúsítottak egyike járt meccsekre, ő sem rendszeresen.

Újabb akciót is terveztek

Bencze József országos rendőrfőkapitány úgy nyilatkozott, a gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csaptak le rájuk. Állítólag egy Nógrád megyei falu lett volna a támadók célpontja. A rendőrök olyan térképet találtak, amelyen a kiszemelt ház is be volt jelölve. A rendőrségnek cáfolhatatlan bizonyítékai vannak – tette hozzá a főkapitány. „Felelősséggel mondhatom, hogy megalapozottan gyanúsítható személyeket vettek őrizetbe a rendőrök" – mondta Bencze József. A főkapitány beszámolt arról, hogy 16 helyszínen foglaltak le bizonyítékokat, amelyek cáfolhatatlanok, és ezzel megfejtették az ügyet. „A mestermunka, a bizonyítás azonban most következik" – fűzte hozzá.

A gyanúsítotti kör a későbbiekben még tovább szélesedhet. Bencze József közölte, hogy fokozott ellenőrzést rendelt el a romák lakta településeken, az eddigi rendőri jelenlétet fenntartják. A főkapitány ismét óvott az önbíráskodástól.

A romák még nem nyugodtak meg

Vegyes érzelmekkel fogadták a romák az érintett településeken a hírt, hogy őrizetbe vették a romák elleni támadások elkövetőit. Attól tartanak ugyanis, hogy még nem sikerült az összes elkövetőt elfogni. Balogh Mihály, a tiszalöki cigány önkormányzat elnöke azt mondta, a helyi és a környékbeli cigányok jó része csak a televíziós híradókból értesült arról, hogy elfogták a sorozatgyilkosságokkal gyanúsítottakat, ezért fenntartásokkal fogadta a hírt.

Tiszalökön áprilisban este lőtték agyon a munkába igyekvő 54 éves Kóka Jenőt. Balogh Mihály úgy fogalmazott, örülnek, hogy elfogták a gyilkosokat, de attól tartanak, hogy a most őrizetbe vett férfiaknak további bűntársaik is lehetnek, és az sem zárható ki, hogy két banda követte el a támadásokat. Ezért – mondta – még egy ideig éjjelente folytatják a járőrözéseket, mert félnek attól is, lehetnek követők.

Javulhat a biztonság

Olyan bűncselekménytípussal volt dolga a magyar rendőrségnek, amilyenre korábban nem volt példa – mondta lapunknak Végh József kriminálpszichológus. A szakember hangsúlyozta, a rendőrségnek éppen ezért nehéz dolga volt, és az ilyen bűncselekményekhez előzőleg nem volt megfelelő szakértői rendszer sem, viszont a jövőben már ezzel is rendelkezni fognak a nyomozók. „A kedélyek most lecsillapodhatnak, főleg azok után, ha a nyilvánosság elé kerül a gyilkosságok indítéka és összefüggései" – mondta a szakember. A pszichológus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, nem garantálható, hogy a jövőben nem fordulnak elő hasonló bűncselekmények, viszont a mostani eredményes nyomozás elrettentheti a bűnözőket.

Végh József szerint javulhat az úgynevezett szubjektív biztonságérzet, vagyis ahogyan az állampolgár megéli a biztonságot. A gyanúsítottakkal kapcsolatban Végh József kiemelte, találtak maguknak „igazságmagyarázatot" arra, hogy miért ölnek. „Úgy gondolhatták, hogy kezükbe veszik az igazságszolgáltatást, mert az állam szerintük nem képes arra, és elégtételt vesznek azokon, akik miatt szerintük az ország szenved" – mondta a kriminálpszichológus.

Ambrus Vilmos - Ratalics László/delmagyar.hu

Olvasóink írták

133 hozzászólás
 • 133. comet 2009. augusztus 24. 11:18
  „´Olyan bűncselekménytípussal volt dolga a magyar rendőrségnek, amilyenre korábban nem volt példa´
  Az ilyen típusú bűncselekményeket hívják máshol terrorizmusnak, bár a hatás és hatékonyság fokozás miatt a csoport nem jelentkezett az elkövetések után. Ideje lenne felébredni...”
 • 132. sőndör 2009. augusztus 24. 10:14
  „Olyanok mint a városi paraszt, aki kivitte a rozst a piacra és búzát tessék, búzát tessék-kel a nyakán maradt az árú. Amikor megkérdezték tőle miért nem sikerült eladnia a portékáját így válaszolt: Eltárolom jövőre, hátha majd akkor a rozs lessz a menő !!”
 • 131. klj_54 2009. augusztus 24. 10:06
  „Végh József téved, sajnos.
  Hiteltelenné tették a rendőrséget!
  Nem tudott meggyőzni a média által kapott infó özön a gyanú alaposságában.
  Lásd: Mór!”
 • 130. achilleus 2009. augusztus 24. 07:43
  „119. hozzászólás messzegedi 2009.08.23. 20:13
  A 8., azaz nyolcadik eset UTÁN alkalmazták a módszert. Kérdem? A 7., 6., 5. után nem derült volna ki????
  Ezen gondolkozz el!”
 • 129. flexsnake 2009. augusztus 24. 00:14
  „116. kérdés hogy mi a célja.
  sziciliai tesók gyakran használnak kiskaliberű fegyvereket és halövést. Borzalmas kínok között hal meg az áldozat. A vendetta ilyen.
  ....... Azért volt rajtuk most is golyóálló mert fél a rendőrség hogy a náluk kicsit komolyabb emberkék leszedik őket egy háztetőről. <moderálva...>”
 • 128. apátfalvifaszagyerek 2009. augusztus 23. 23:55
  „bespin, ha ragaszkodsz hozzá csatlakozhatsz ehhez a díszes társasághoz.... :-D Egyébként márt vagyok hülye amiért az újnácik halálát követelem? Tudtommal ez minden nemzeti érzelmű, magyar ember érdeke... jah, hogy ti nem egészen azok vagytok...”
 • 127. EAM 2009. augusztus 23. 21:27
  „Ha a Föügyesz ur felhatalmazott jogaval elve, az ügyet elveszi Debrecentöl, es egy budapesti
  ügyeszsegnek es birosagnak adja at a vizsgalatot, annak nagyon sulyos okai vannak.
  A Föügyeszt a Parlament nevezi ki. Nem a kormany, a miniszterelnök vagy az allamfö.
  Az allamfö "csak" jovahagyja kinevezeset. (Vagy kifogast emel ellene.)
  A Föügyesz csak a Parlamentnek tartozik felelösseggel.

  Jogait, megtalalod a Wikipediaban is.
  Kar itt erröl tovabb irogatni.”
 • 126. bespin 2009. augusztus 23. 21:22
  „A véleményem talán így fogalmazták meg a legjobban:

  Halló, tessék!
  - Szervusz Józsikám, Tibor vagyok.
  - Üdvözlöm, örülök a hívásának, hogy szolgál a kedves egészsége!
  - Remekül, remekül és azt is el kell mondjam, egyre jobban érzem magam.
  - Ennek nagyon örülök! Miben segíthetek Uram?
  - Hallom, sikerült elfognotok a cigányvadászokat. Jól értesültem?
  - Ööö, nos igen, valóban elfogtunk hat embert Debrecenben.
  - Debrecenben?
  - Igen, egy szórakozóhelyen. Valami focicsapat diszkójában.
  - Megvolt a sajtótájékoztató?
  - Igen.
  - Halljuk a részleteket.
  - Nos Uram, a kollégák három hete figyelték az elkövetőket...
  - Álljunk meg egy pillanatra! Három hete? Két hete ölték meg azt a cigányasszonyt!
  - Ööö, nos igen, de...
  - Mi az, hogy de?! Azt mondtam, hogy két hetet kell mondani! Lefogadom, hogy a sajtótájékoztatón is ezt mondtad?
  - Hát...
  - Jézus, Mária! Mondd Józsikám, miért nehezíted a dolgomat? Hát mi a .... tettünk meg téged főkapitánynak? Hogy hülyeségeket beszélj? Most megint találhatunk ki mindenfélét. Tudod te, mi pénz a ködösítés?
  - Elnézést kérek Uram, de...
  - Nincs de! Mondtam valamit és ti megint az ellenkezőjét csináljátok! Megmondtam, hogy azonnal kerítsetek elő néhány gyanúsítottat, mert beszakad alattunk a jég! Ez a Kiss Károly nevű alak összekavarja az én gondosan felépített színdarabomat egy egyszerű kijelentéssel, és ti pedig még inkább elcseszitek! Mit mondtál, mi az indíték?
  - Azt, amit mondott Uram, hogy feltehetően rasszizmus, bár szerintem ez nem túl hihető.
  - Miért is?
  - Mert még egy emberre lehet ezt mondani, meg ráfogni, hogy őrült, de szerintem hat esetében már nem igazán hihető!
  - Ne aggódj emiatt, az emberek nem vonnak le ilyen messzemenő következtetéseket. Különben is, nekünk az ostoba, rettegő cigányok szavazata kell. Csináltatok bizonyítékokat?
  - Igen, azt mondtuk, hogy megtaláltuk a terepjárót és a söréteseket.
  - Hol?
  - Hát a kocsit a diszkó előtt, a söréteseket meg a házukban.
  - TE ÁLLAT!!! HÁT MIT MONDTAM ÉN EDDIG??? AZT HANGOZTATTAM A SAJTÓVAL, HOGY PROFIKKAL VAN DOLGUNK! MÉG AZ FBI-AL IS SIKERÜLT EZT MONDATNOM! SZERINTED EGY PROFI SÖRÉTESEKET TART OTTHON?
  - De Uram, gyors intézkedést akart.
  - Igen, de nem úgy, hogy összetúrsz mindent!!! Komolyan azt hiszed, hogy egy profinak kikiáltott banda a gyilkosságokhoz használt terepjárókkal megy diszkózni? Ráadásul fegyvereket foglaltok le a házukban? Amatőr vagy Józsi!
  - Sajnálom Uram, többet nem fordul elő!
  - Hát ezt garantálom.
  - Mi lesz a következő lépés Uram?
  - Semmi. Várunk. Aztán szépen lassan összemossuk ezt a hat szerencsétlent a nyírségi őrsereggel, onnan a gárdával, majd a Jobbikkal és végül a narancsosokkal. Így megint jók lesznek az esélyeink.
  - Maga mindig körmönfont és furfangos, most sem csalódom!
  - Elég a seggnyalásból! Mit mondtál még a tájékoztatón?
  - Azt mondtam, hogy Ön is megdicsért a munkámért.
  - Rafinált! A közvélemény miatt - de csak is amiatt - vedd úgy, hogy megdicsérlek, de tudd, még számolunk te szerencsétlen! Szervusz.

  Ágoston Dániel
  ellenkultúra.info - barikád.hu”
 • 125. bespin 2009. augusztus 23. 21:19
  „moderálva sértő”
 • 124. vimvirepellere 2009. augusztus 23. 21:11
  „123.

  Kedves EAM, asszem mi nem egy malomban őrlünk, amire hivatkoztál, annak újfent nincs köze a kérdésemhez, hisz te a köznyugalom elleni bűncselekmények közül a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás, illetve a közösség elleni izgatás §-ait adtad meg.

  Na mindegy, azért köszi az igyekezetet.”
 • 123. EAM 2009. augusztus 23. 20:56
  „122.
  Btk. 268. §
  Btk. 269. § ( a legfontosabb!) es a
  Btk. 269. § A bekezdese.

  A Magyar Köztarsasag Föügyesze sajat hataskörebe tartozik, hogy
  melyik ügyeszseget bizza meg a vizsgalattal.”
 • 122. vimvirepellere 2009. augusztus 23. 20:36
  „94. hozzászólás EAM 2009.08.23. 17:51

  69. "vimvirepellere" 16:51
  Az Ügyeszseg kivizsgalasra a Budakörnyeki Birosagnak adta at az ügyet.
  Ez nem helyi esemeny, hanem orszagos hataskörbe tartozik. Mint a cikkböl kiderül,
  az akciorol meg a Hajdu-Bihar Megyei Rendör-fökapitanysag legmagasabb vezetöi sem tudtak.
  Hogy miert nem?
  Remelem, ezt nem fogod kerdezni....

  Kedves EAM! Azt kértem, hogy egy jogász segítsen ki, ne egy önjelölt tudálékos okostojás, de azé kösz a nagy büdös semmit. Kevered a szezont a fazonnal, mert országos ILLETÉKESSÉGRŐL (nem hatáskörről) lehet szó, ugyanis a bíróságok illetékességét a büntetőeljárási tv. valamint a bíróságok szervezetéről szóló tv. szabályozza. Ez nem úgy megy, hogy van a légből kapott ügyészség, amely tetszése szerint tologat ügyeket ide vagy oda az országban.

  Továbbá kértem, hogy ha lehet, ugyan jelölje már meg valaki, hogy melyik jogszabály alapján van erre mód konkrétan, mert ez érdekel (biztos, hogy van erre valami szabály, arra vagyok kíváncsi), nem a mellébeszélés, amit produkáltál.

  Azt, hogy a hajdú-bihari rendőri vezetők miért nem tudtak róla, azt meg senki nem kérdezte.”
 • 121. Horton 2009. augusztus 23. 20:33
  „" szigorúan "”
 • 120. Horton 2009. augusztus 23. 20:33
  „Persze, hogy tagadnak, hisz közük sincs az egészhez....
  Aki ezt a mesét beveszi, az meg is érdemli......
  A nyakamat rá merem tenni, hogy az egész cigánygyilkolászás szigóruan, és csak is a " kormány "műve....
  Minden rendelésre történt, ahogy a " nagyok " kérték.....és meg is kapták.”
 • 119. messzegedi 2009. augusztus 23. 20:13
  „achilleus: én azt gondolom, hogy ma a 21. században bármelyik súlyosabb, ismeretlen tettes által elkövetett bűncselekmény esetében ez az egyik első lépés minden rendőrség részéről. Számtalan esetben buktak le emiatt elkövetők már világszerte. Nyilván alaptananyag minden nyomozóiskolában ... :)

  logaritmus: olvass figyelmesen! A "ha" szócskát se hagyd figyelmen kívül!”
 • 118. apátfalvifaszagyerek 2009. augusztus 23. 19:49
  „moderálva durva”
 • 117. 620829 2009. augusztus 23. 19:48
  „ha ez a sok kommandós úgy és akkor lene bevetve , ahogyan az alkotmány és a jog fogalmaz...nem lenne lövöldözés.......de ugye az elnök úrunk is leszarja a mygar adófizetőt...mi meg őt és húzzon a francba a maszopos bandával együtt el...csak égeti az országunkat...megijed a hídon mint egy megszeppent kisovodás....NEVETSÉGES VOLT AZ EGÉSZET LÁTNI...ÉN SZÉGYELLTEM, HOGY Ő VAN!!!”
 • 116. flexapja 2009. augusztus 23. 19:44
  „egy profi nem használ sörétes puskát...”
 • 115. flexapja 2009. augusztus 23. 19:15
  „drag,elhamarkodottan itélsz! Lasd draskovics fehér poros zacskot akart rakatni a Hirtvsek kocsijába!Egy szavukat nem szabad elhinni a mostani hatalomnak!De hisz be is vallották: "hazudtunk reggel-délben-este!"”
 • 114. flexapja 2009. augusztus 23. 19:13
  „én a tiszaba dobtam a mobilom :D”
133 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madonna késett, de győzött

Az év szuperkoncertjét rendezték meg szombat este a Kincsem Parkban: Madonna pályafutása során… Tovább olvasom