Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Takarékos fél évre készül Magyarország

Az elnökségi költségvetések sorában a Külügyminisztérium szerint takarékosnak számít a 2011 első félévében esedékes magyar elnökség, amelynek összköltsége 2007-2011 között várhatóan 85 millió euró (23,78 milliárd forint) körül alakul.
Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő korábban elmondta: Franciaország 150 millió eurót, a Cseh Köztársaság 130 milliót, Svédország pedig 80-90 millió eurót költött a soros uniós elnöki tiszt ellátására. A 2010. évi költségvetésben 9 milliárd forint szerepelt az elnökségi felkészülés céljaira, ebből 6,9 milliárd költségvetési támogatás, 2,1 milliárd forint pedig ingatlanértékesítésből származó bevétel lett volna. Az ingatlanértékesítések azonban a tárca szerint a kellő előkészítés hiányában és a gazdasági válság miatt nem valósultak meg.

Az új kormány a költségek csökkentéséért több intézkedést tett, eltörölte például az elnökségi stáb korábban kilátásba helyezett pótlékait, illetve az eredetileg tervezett 200 külképviseleti kihelyezésből csak 120 posztot töltöttek be.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a 2011. évi költségvetésben 15,5 milliárd forint jut az elnökségi feladatok ellátására, ez az összeg bő egymilliárd forinttal kevesebb, mint amennyivel az előző kormány számolt.

Az elnökség magyarországi eseményeinek helyszíneként állami tulajdonban lévő épületeket választottak, ezek felújítási, rekonstrukciós költségeihez a Külügyminisztérium hozzájárult, cserébe az elnökség idején bérleti díj fizetése nélkül veheti igénybe őket.

A magyarországi informális miniszteri találkozók nagy részét a gödöllői Grassalkovich-kastélyban tartják, a helyszín kiválasztásánál az volt a fő szempont, hogy minél kevésbé akadályozzák a budapesti közlekedést. Az agrárminiszteri informális ülést Debrecenben, a távközlésit pedig Balatonfüreden rendezik meg.

A felújított helyszínek között van a szakértői tanácskozások fő helyszíne, továbbá a Néprajzi Múzeum, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló Stefánia Palota.

Az elnökségi rendezvények közül egyedül a május végi keleti partnerségi program csúcstalálkozó idején lehet forgalmi korlátozásokra számítani, ezt a tanácskozást is Gödöllőn tartják.

Az EU-elnökségi rendezvények egy kisebb részének, szakmai indokból és az ország bemutatása céljával, több más vidéki helyszín ad majd otthont - egyebek mellett Visegrád, Szeged, Eger, Szarvas, Szentendre, Szombathely, Várpalota, Esztergom és Pápa.

A magyar EU-elnökség idején mintegy 260 különböző szintű (állam- és kormányfői, miniszteri, szakértői, stb.) szakmai rendezvényt szerveznek, összesen 35-40 ezer külföldi vendégre számítanak.

Olvasóink írták

 • 8. TomborBözse 2010. december 26. 19:04
  „Qrumli!! Lelőtted poént!! :-)) Ez lett volna a tavaszi ígéret!
  No majd jön egy újabb....

  Spórolunk persze: kevesebbet tisztálkodunk... Mondom! Ma nefürgyéle!
  Nem eszünk kenyeret... csak ami megmaradt véletlenül tegnapelőttről, jó lesz bundáskenyérnek, ha van tojás, ha nincs beáztatni valamibe és sózni, cukorozni?? Kinek milyen a gyomra.

  Ha igedes vagyok, nincs étvágyam.. Na akkor ideges leszek, vagyok, voltam, semmi nem változik. Sőt egyre idegesebb vagyok..mert spórolni támadt kedvem. Fő az intelem. A könyökömet meg műteni kell, kigyött rajta ugyanaz az az ugyanaz.. Hányok. Még jó hogy van biztosításom. Vagy kiváltom a gyógyszert, vagy hozzászokom ahhoz, hogy folyamatosan gyötör a "betegség".
  A lexarom tabletta sem rossz, a tehetetlenségre úgysincs más orvosság.”
 • 7. qrumpli 2010. december 26. 08:19
  „Nyárára 50%al javul a helyzet!!!!
  Fázni nem fogunk!”
 • 6. JungHeinrich 2010. december 26. 08:12
  „Szeged bűnös város! A Cáratyuska nem mondta? Egyszerűen nem méltó,mert csak.....”
 • 5. N.P. 2010. december 26. 07:10
  „A szegedi programról és annak helyszínéről tud valaki valamit?”
 • 4. balidoki 2010. december 26. 05:06
  „Fő a rongyrázás.....Az embereknek csak kenyér jut a cirkusz mellé.,.,.,.,”
 • 3. qrumpli 2010. december 26. 02:56
  „Egész eddigi életemben sporoltam takarékoskodtam!
  Add uram ,hogy eccer ne keljen ,hanem pocsékolhassak kedvemre!
  Volna tippem mivel nem takarékoskodnák!!!!!!!!
  Csakhát az már...........................”
 • 2. Nórikám 2010. december 26. 00:33
  „Én már nagyon sok "fél éve" takarékoskodom. Valószínű már életem végéig így lesz. Meg kell gondolni, mennyi far-hátat is vehetek. De sajnos tudom olyan is van aki még azt sem vehet magának. De semmi sem számit, csak nagy vezíreink gyűjtsék a milliárdokat. Ők rajtunk takarékoskodnak. De nagyon.”
 • 1. KamuNeni 2010. december 25. 21:30
  „Gondolom ez az osszeg is Unios Palyazatbol lessz kifizetve. Mibol masbol lenne MO-nak ennyi penze?? A fel orszagnak nincs futesre penze a masik fele meg ehezik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten haltak meg a motorbalesetben

Meghalt két férfi motorbalesetben Cegléden - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője… Tovább olvasom