Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Talajmunkák tavasszal

Mielőtt nekiállnánk a kerti munkáknak, a talajt alkalmassá kell tennünk a növények ültetésére.

Ezt ásással és forgatással tehetjük meg. Akkor is fel kell ásni a területet, ha nincs rajta termőföld. Ilyen esetben a gyep, a virágágyak, cserjék földjét hantosan felássuk, mielőtt a termőföldet ráterítenénk. A laza termőföld egy ugyancsak laza altalajra kerül, így a gyökerek növekedése és a csapadék beszivárgása akadálytalanná válik. Az ásást és a termőföld visszaterítését összhangban végezzük. Mindig csak annyi területet ássunk fel, amelyre még összetaposás nélkül rá tudjuk teríteni a termőföldet. Az őszi hantos ásás jobban megfogja a havat, könnyebben beszívja az őszi-téli nedvességet és a téli fagy hatására tavaszra porhanyós, könnyen művelhető talajjá válik. Az őszi ásás a legjobb, mert több csapadékot képes befogadni, mint a tavasszal vagy nyáron ásott terület.
A talajmunka során egyenlítjük ki a kisebb talajegyenetlenségeket is. A jó hantok legalább 25 cm mélyek, de ha lehetséges, inkább 30 cm-re ássuk fel a talajt. Laza szerkezetű földön közönséges ásóval is boldogulunk, de kötött talajon érdemes rugós eszközt használni.

Trágyázás

Trágyázással a talaj tápanyagtartalmát pótoljuk, humuszkészletét gyarapítjuk. A trágyát több módon keverhetjük a talajba, ásással a legegyszerűbb. A gyepesítés előtt lehetőleg trágyázzunk, mert a fű évekig egy helyben marad, így nem lesz lehetőségünk ásással tápanyagot juttatni a talajba.

A jó minőségű trágyát 2-3 cm, a gyengébb minőségűt 4-5 cm vastagságban érdemes teríteni. Egy négyzetméterre 2,002-0,003 vagy 0,004-0,005 köbméter trágyát szükséges teríteni. Egy köbméter földdé érett istállótrágya súlya kb. 7-8 mázsa, a komposzté 5-7 mázsa.
Gyengébb minőségű trágya feljavítható műtrágyával. Ilyenkor egy köbméter szerves trágyához terítés után 60 dkg pétisót, 60 dkg káliumot és 120 dkg szuperfoszfát műtrágyát szórjunk. Általában ősszel trágyázunk, de érett vagy apró trágyát egész év folyamán használhatunk.

A növények kiválasztása

Nem egyszerű feladat a növények kiválasztása. A kertművészet történelmében volt olyan időszak, amikor a kertet amolyan gyűjteményes, botanikus kertnek tekintették és a világ minden tájáról igyekeztek minél több fát, cserjét a kertben összehordani. Abban a korban jelentős, művészi értéket képviselő kertek nem jöttek létre. A korszerű nézetek szerint a növények nem ötletszerűen, véletlenül helyezkednek el.

A különböző környezeti tényezők, a talajadottságok, a klimatikus viszonyok és a kert funkciója, azaz a kertet használó ember igénye határozza meg az ültethető növények nemét, faját, számát és elhelyezését. Magyarország talajtani és klimatikus szempontból heterogén területnek számít. Emiatt a legalkalmasabb fajok kiválasztása széles körű dendrológiai ismereteket kíván.

A növények belső tulajdonságai, alkalmazkodóképességük, növekedésük, habitusuk, méretük és lombszínük mind meghatározó tényezők.
A ma működő mezőgazdasági üzletek legtöbbje a személyzet szakmai tudása miatt alkalmas arra, hogy kertünk parkosításához tanácsokat kérjünk. A boltban megvásárolható virágmagok, fűmag, gumók, vesszők csomagolásán szinte minden esetben feltüntetik az ideális ültetési időpontot, a kifejlett növény méreteit, virágzásának időpontját. Emellett megtudhatjuk azt is, milyen alapvető igényei vannak a növénynek, tápanyag, víz, árnyék szempontjából, illetve hogy évelő-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan zárkóznak fel a bérek

A magyarok a dánok fizetésének nyolcadát vihetik haza, a fizetések közötti különbségek azonban… Tovább olvasom