Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Támogatás a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez

Újra igénylehető támogatás a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) - tájékoztatta az MTI-t Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke.
A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a támogatási kérelemben szereplő tevékenység megvalósítási helye szerinti illetékes kirendeltséghez október 20. és november 30. között lehet benyújtani.

A támogatás arra hivatott, hogy a mezőgazdasági termékek feldolgozásának illetve forgalmazásának javításával, vagy új termékek, eljárások bevezetésével növekedjen a mezőgazdasági vállalkozás teljesítménye és versenyképessége. A támogatás széles termékskálát érint - a hústól, a tejtermékeken át, a zöldség-gyümölcs feldolgozásáig lehet igénybe venni - de halászati termékekre nem vonatkozik.

A támogatásnak három célterülete van. Az első a versenyképesség javítása, és a termékszerkezet átalakítása. A második az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása. A harmadik pedig az úgynevezett vágópontok - a helyi kis vágóhidak - létrehozása és korszerűsítése.

Az említett területekhez köthetően támogatható: az épületépítés és felújítás, a gép- és a technológia beszerzése, a gazdálkodás bármely területét kiszolgáló szoftver fejlesztése és az azt kiszolgáló hardver vásárlása, valamint a különféle művelet-előkészítéséhez kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele.

A gépbeszerzéseknél - az október 13-án lezárt - a "Élelmiszeripari gépek és technológiai berendezések" elnevezésű katalógusban szereplő, első üzembe helyezésű gépek, technológiai berendezések vásárlása támogatható.

A támogatás igénybevételére azok a mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek üzemméretük meghaladja a 4 EUME-t, és értékesítésből származó árbevételüknek legalább 50 százaléka nem-feldolgozott mezőgazdasági termékek értékesítéséből származik.

Nem mezőgazdasági termelők is pályázhatnak, az ő esetükben feltétel, hogy értékesítésből származó árbevételüknek kevesebb, mint 50 százaléka származzon nem-feldolgozott mezőgazdasági termékek értékesítéséből. Gyümölcs és szőlő törköly pálinka előállítására kizárólag nem mezőgazdasági termelők nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A támogatás mértéke, mezőgazdasági termelő esetében az elszámolható kiadások 40 százaléka, nem mezőgazdasági termelő esetében pedig a kiadások 50 százaléka lehet.

Egy kérelemmel igénybe vehető támogatás legkisebb összege 8 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, legmagasabb összege vágópontok létrehozása és korszerűsítése esetén 480 ezer euró, a másik két célterületen 1.600.000 eurónak megfelelő forint lehet.

A támogatási kérelmet az MVH honlapján közzétett formanyomtatványokon postai úton kell benyújtani a hivatal illetékes regionális kirendeltséghez.

Az MVH a beérkezett kérelmeket az előzetesen meghirdetett szempontok alapján elbírálja, majd a rangsor alapján dönt a jóváhagyásokról. A kifizetési kérelmek benyújtására 2010-ben négy időpontban: januárban, áprilisban, júliusban és októberben lesz lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Siposhegyi Péter író

Hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn elhunyt Siposhegyi Péter drámaíró, publicista - tudatta a… Tovább olvasom