Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Támogatás a szőlőterület átalakítására

Hektáronként akár 14 ezer 700 euró támogatást is kaphatnak azok a szőlőtermelők, akik átalakítják az ültetvényük szerkezetét – az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
Teljesen új – a 2004. évinél hosszabb, és más szabályokat is tartalmazó – rendeletben szabályozta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a szőlőültetvények szerkezetátalakítását és átállítását. Maga a szerkezetátalakítás és az átállás azt jelenti, hogy a termelők biztos piaccal rendelkező, jobb minőségű termést adó szőlőre váltják át a meglévőt. A folyamat kétlépcsős: először a borvidék készít tervet az átállásra, majd ez alapján az egyes termelők teszik ugyanezt. Az átállás a vágási, majd az újratelepítési engedéllyel indul (mindkettőt a hegybírótól kell kérni). Az újratelepítési jog azt jelenti, hogy a kivágott szőlő területével azonos nagyságú területen telepíthet szőlőt az arra jogosult (a tulajdonos, vagy a szőlőterület használója). Az újratelepítésre – a kivágástól számítva – nyolc év áll rendelkezésre.

Az átálláshoz támogatás jár, feltéve, hogy a szőlő területe eléri a 0,25 hektárt. A hektáronkénti támogatás legfeljebb 14 ezer 700 euró, de a termelő 25 százalékos önrészével. A rendelet február 2-án lépett hatályba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

német vb-arany

kézilabda

A házigazda német válogatott nyerte a férfi-világbajnokságot, miután a… Tovább olvasom