Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Támogatják Orbán 29 pontját

Orbán Viktor kormányfő múlt héten új gazdaságpolitikai akcióprogramot mutatott be az Országgyűlésnek és a szélesebb nyilvánosságnak. A miniszterelnök szavai szerint a 29 pontos program célja a költségvetési hiány betarthatóságának biztosítása mellett leginkább a kis és közepes vállalkozások működésének támogatása, valamint munkahelyek teremtése. A terveket a társadalom elsöprő többsége támogatja.
Az akcióprogram a társadalom szinte minden csoportja számára jelent majd valamiféle változást. Ennek megfelelően legfrissebb közvélemény-kutatásunkban azt vizsgáltuk, hogy a tervezett intézkedések bírják-e a lakosság támogatottságát. Kutatásunkból kiderült, hogy a kormány terveit a magyar társadalom elsöprő többsége támogatja. A tervezett 29 kérdésből a 16 legfontosabbról kérdeztük az emberek véleményét. A vizsgált intézkedésekkel a szavazók átlagosan 84 százaléka egyetért. A legszimpatikusabb ötletek közé a külföldi élelmiszerek fokozottabb ellenőrzése (96%), az állam kiadásainak általában vett csökkentése (95%), a telefon, bútor és gépjárműcserék leállítása (93%), az adományozás adómentessé tétele (93%), a pártok költségvetésének 15 százalékos csökkentése (93%), a végkielégítések megadóztatása (91%), illetve az EU-s források magyar kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtésére történő átcsoportosítása (90%) került.

Négyötödös vagy azt meghaladó támogatottságú tervezett lépésnek számít a közüzemi díjak befagyasztása (89%), az állami szektoron belüli bruttó havi kétmillió forintos kereseti plafon (89%), az adórendszeren kívüli kereset (84%), illetve a kilakoltatási moratórium (80%) bevezetése.
Ennél valamivel kevesebben, de még így is a megkérdezettek közel háromnegyede a bérek közszférán belüli befagyasztása (78%), az ingatlan-bérbeadás megkönnyítése (76%), a cégek nyereségadójának bizonyos körülmények közötti csökkentése (75%), illetve a bankadó növelése (73%) mellett foglalt állást.

Az intézkedések közül arányaiban a legkevesebben a személyi jövedelemadó kulcsainak csökkentésével értettek egyet (52%), ugyanakkor még ez az intézkedés is élvezi a lakosság többségének támogatottságát.

Kérdőíves közvélemény-kutatás

A Századvég kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. június 7. és 10. között, melynek során 800 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. jozko 2010. június 15. 20:39
  „50-/ 620829 /-: A minimálbér megadóztatása a kisvállalkozóknál már folyamatban van, a minimálbér duplája után, mint elvárt jövedelem után kell a járulékokat fizetni egy ideje....aztán meg a te tudod, hogy mitudjuk, hogy te tudod bujkálás a paragrafusok között az adó és járulékcsalás melegágya...mert a minimálbérre bejelentett dolgozó és a tényleg minimálbért kereső az nem ugyanaz...nehéz itt igazságot tenni, de nekem tele van a hócipőm azzal, hogy a becsületesen fizetett adóim és járulékaim terhére kiket látnak el és ez mibe kerül a TB-nek...a ténylegesen ingyenélőkről nem is beszélve...ebbe bizony bele kell vágni, mégha hullik is a forgács-csak a vitathatatlanul jól élők ne kaphassanak kibúvókat, mert akkor a kicsik terhelése, mégha igazságos is, aránytalan lesz!Elméletileg próbaidővel megy a végrehajtás...én reménykedem...Főleg, ha egy csomó adó és járulékcsalót, alibi nyugdíjast és egyéb ingyenélőt kipenderítenek az ellátásból!”
 • 74. jozko 2010. június 15. 20:18
  „48-deszkás-: A Fidesznek -kis túlzással- ölébe hullott a hatalom, amit az Mszp könnyelműen elpuskázott-és így adtak előnyt a Jobbiknak is! Ami a szocik készülését illeti, későn határolódtak el azoktól, akik gyakorlatilag köztörvényes bűnökkel lejáratták a pártot! Lendvai Ildikó igazi szocdem vénával, érzékenységgel megáldott, már-már "lenini" pozitív tulajdonságokkal bíró káder, de pártvezetőnek nem alkalmas! Én sok más pozitív tulajdonságát nem becsülöm le! Mesterházyról a jövőben derül ki, főnöknek vagy gengszternek született. Az Mszp vezetésével, és úgy általában társakkal nem tud együttműködni!Baklövés volt őt favorizálni. Ha az Mszp vagy utódpártja előveszi a Gyurcsány-Botka kettőst, nos ők nagyot alakíthatnak-de jó kommunikációs szakemberekkel az oldalukon. Nem úgy, mint például a Fideszben Kósa Lajos,aki tevékeny, sikeres , győzelemre született káder-de szinte semmi diplomáciai érzékkel. Sok nézeteltérésük lesz emiatt még Orbánnal, aki született prédikátor. Sajnos Szíjjártó Péter is rossz választás szóvivőnek...És általában, nem szokták még meg, hogy kormányzati pozícióban, felelősséggel kell nyilatkozni...Lázár János cinikus vagy ostoba? Ravasz, minden hájjal megkent, mint OV-de még a nyomába sem ér. De könnyen tanul....”
 • 73. theseus 2010. június 15. 17:52
  „67. Csirén 2010.06.15. 15:17
  800 fős mintavétel alapján elsöprő a többség......

  Az ilyen hozzászólásokkal csk magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt.
  Legalább olvasnád végig a cikket, mielőtt vagy 10 hasonló szintű bejegyzést írnál.
  Hát igen, ez maradt a magyar baloldalból.

  "Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna. "”
 • 72. SP 2010. június 15. 16:17
  „A dakota indiánok is magyarok!
  http://www.nana.hu/kikapcsolodas/szines-hirek/magyarul-beszelo-indianokat-talaltak-102186.html”
 • 71. Miska 2010. június 15. 15:54
  „Csirén:

  "Az SZJA nem csökken, hanem emelkedik abban a körben ahová a munkavállalók 70 %-a tartozik. "

  És miért tartozik oda? Mert a nettó fizetésének megfelelő hivatalos brutto fizetést nem tudja megtermelni.
  Kevés olyan biznic van az országban - a kokainon, marihuánán kívül - ahol 100Ft-ból kétszázat hozol ki egy hónap alatt, vagy 1 év alatt. Márpedig kb 50% adó és járulékteher van a fizetéseken. A kereskedelemben jó ha a nyomott árak mellett nulla keresletnél 10÷20%-ot tudsz fogni, de örülsz, hogy beszerzési áron el tudod akciózni a cuccot. Az építőiparba detto, hacsak nem napfényfürdőt csinálsz (az autópályaépítés már szivatós). A mezőgazdaságban megint nulla a haszonkulcs, lenyomják az árakat az olcsó import hulladékok. Az iparban meg megint jó ha minimálbéres trükkel van 20% hasznuk. Ez épp csak a banki hozam fölött van!.. Szóval nem érdemes nagyon erőlködni befektetéssel.
  Annak a 70% -nak, legalábbis nagyrészüknek elérhető közelségbe került a legális foglalkoztatás, nem kell a fizetésátutalásukat a főnököknek pacsiból kiegészíteni a cég amúgyis adózott eredményéből!”
 • 70. tupac 2010. június 15. 15:51
  „annyira ne száljatok el a fidesztől csak sok mindent nem tudtok róluk . ismerek olyat aki azt várta hogy a ők nyerjenek mert most már tud ő is nyulni pénzt a kasszából <moderálva>. múltkor még a külföldi elemzők mit mondtak mikor bejelentették a ország csődjét hogy ezek birkák , vagy spekuláció kettő közül valamelyik biztos”
 • 69. cyt 2010. június 15. 15:37
  „Szerencsére nem a mesterházy-félék fogják megmondani, mit csináljunk az elkövetkező 4 évben. Ezek a mindig csak irányításhoz szoktatott szoclibesek képtelenek elviselni, ha "mellérendeltségi" viszonyban kell leledzeniők. Mert most ők ugyanolyan mellérendeltségben vannak, mint a polgári oldal volt az elmúlt 8 évben. Tanulhattak volna ezidő alatt ők is, nem csak a polgári oldal. Ja, hogy a kölcsönös tanulásban az egyik jeleskedett, amasik meg éppen most mutatja meg, hogy nem volt képes tanulni??? Hát ez megint csak a rossz diák hibája....”
 • 68. deakicska 2010. június 15. 15:30
  „Annyira bájos, hogy mennyire nem tudják a maradék szociszimpatizánsok megemészteni, hogy kiesett a csecs a szájukból, miután nagyon-nagyon elvesztették a választásokat. Persze, főleg a Párt és fő arcai vannak vérig sértve. Ilyeneket mondanak: - A Fidesz mindenhová a saját embereit ülteti! - Na ja, majd az övékét...
  Elvtársak, azt hiszem, egy a ti nagy bajotok: nem tudtok keresztbe tenni az országnak. Elég végignézni a romokon, és az ember összeteszi a két kezét, hogy vége a dalnak számotokra.
  A Délmagyar még időnként helyt ad a Csörög...-ben egy-egy szánalmas kísérletnek, amikor olyanok telefonálnak be - mint ma is -, akik szerint a Fidesz máris mennyit ártott mindenkinek.
  Kár a gőzért, ezeken a ,,betelefonálásokon" csak kacagni lehet.
  Végre jó irányba indult az ország - és Orbán Viktor első akcióterve egyszerűen zseniális! Mindenhol - kül- és belföldön egyaránt - az értelmes, gondolkodni tudó emberek látják a lényegét. Ja, hogy nem lesznek lopások, véget nem érő végkielégítések - hát, meg kell szoknotok, cocalisták.”
 • 67. tupac 2010. június 15. 15:25
  „lecsökkenti a minimálbért 10000ft tal , ki fog dolgozni annyi pénzért ??? gazdagokat meg támogassuk mert éhen halnak ugye viki.”
 • 66. Csirén 2010. június 15. 15:22
  „Az SZJA nem csökken, hanem emelkedik abban a körben ahová a munkavállalók 70 %-a tartozik. ( adójóváírás eltörlésével a minimálbér SZJA-ja nulla forintról 11.760.-Ft-ra változik. Valahol bruttó 130.000.- 140.000.- körül kezd el a régihez képest csökkenni.”
 • 65. Csirén 2010. június 15. 15:17
  „800 fős mintavétel alapján elsöprő a többség......”
 • 64. Miska 2010. június 15. 15:14
  „Te valami tömör professzor féle lehetsz!
  Nagyokos profi spekuláns "gazdász", akik a válság előtt el voltak ájulva maguktól, hogy szakértők meg értenek a pénzhez, stb., aztán behúzták fülüket-farkukat, szánalmasan sorakoztak a bankmentő hitelekért.
  Aztán most megint kinyílt a szájuk, tömör prof és emese is visszatért újra a tv képernyőre is.
  Nem vagyunk egy szinten valóban. Mert én az ilyenekre lefele nézek, sőt átnézek rajtuk mint a semmin.
  A mérlegkészítéshez nem kell távlatokban gondolkozni (azt bízd nyugodtan az okosokra! :-)), és mint a deriválásra arra is be lehet tanítani egy lovat is.
  620829... ez stílusos?? :-))”
 • 63. 620829 2010. június 15. 15:02
  „Kedves Szatyi !

  Én kedvességból-hogy kedves Miska barátunk i megértse próbáltam e igazán szintjének és érthetőségének szintjén lévő szópárhuzamot használni....ahogyan írtam is előtte-ha végigolvassa amit beírtam...erre is talál utalást.

  Úraságod miért negligálták?”
 • 62. szatyi 2010. június 15. 14:46
  „Kedves -620829-
  Idézlek: "egyik szar a másik ...." És pont TE írod, hogy "a stílus maga az ember"?”
 • 61. 620829 2010. június 15. 14:40
  „Kedvs MIska !

  Legyen szíves és ne tegezzen.
  Ez a minimum.
  A stilus maga az ember.....ha az egyáltalán-tudni kéne viselkedni-lemegyek már alpáriba-mert csak ezen a szinten ért biztosa. NOS: ne nyissunk pénzpiaci-se mikro se makroökonomiai vitát-mert a stilusból fakadóan látom-hogy egy nem egyszinten játszunk-ami nem baj.
  számomra egyik szar a másik ......egyik sem a kisembbert képviseli-gazdasági ismereteik pedig a nulla intervallum közelében stagnálnak. <moderálva>”
 • 60. szatyi 2010. június 15. 14:30
  „-deszkás-
  Mind a kettő.”
 • 59. szilléri 2010. június 15. 14:04
  „Lendvay elvtársnő megmondta, szép lassan, hogy Orbán Viktor is meértse : nem lesz gázáremelé!

  Ja ! - hogy ez öt éve történ?”
 • 58. Miska 2010. június 15. 13:48
  „59: Kend a hajadra a kozmás szutykod!
  Attól még sok ezren fognak nyugodtan (!) jó pálinkákat főzni, nem kutyult összeöntött nagybanit.

  http://www.youtube.com/watch?v=yAnQG3r3-5Y”
 • 57. karaly 2010. június 15. 12:23
  „Nekem a házipálinkás rész tetszik :)) Már nem kell titokban főznöm otthon és bögrecsárdát is könyebben tudok üzemeltetni, igyon csak a kozmás pálinkámból az amúgy is alkoholista vidéki ember!”
 • 56. theseus 2010. június 15. 11:05
  „"A vizsgált intézkedésekkel a szavazók átlagosan 84 százaléka egyetért. "

  Ez azért elég meggyőző szám.
  Az a néhány baloldali károgó és fanyalgó meg menjen a gázszolgáltatóhoz tiltakozni, hogy ők azért is kérik maguknak az újabb, 30%-os gázáremelést.

  56. Csirén 2010.06.15. 09:55: Te is mehetsz gázár-emelést kérni, neked biztosan az lenne a jó, ha még több rezsit fizetnél, de 89 % nem így gondolja.

  55. robinhood46 2010.06.15. 09:48: Az biztos, hogy te nem a Fidesz-KDNP-re szavaztál, de több mint 2/3 igen, és ezzel felhatalmazást adtak az új alkotmányra is. Neked lehet, hogy jó az 1949-es Rákosi-féle, de azt már régen túlhaladta az idő.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra vertek egy férfit

Őrizetbe vett a rendőrség két nádudvari férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Hajdú-Bihar megyei… Tovább olvasom