Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Támogatta Molnár Károly kinevezését a gazdasági bizottság

Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága szerdán 16 igen, 4 nem, 8 tartózkodó szavazattal támogatta Molnár Károly kinevezését a kutatás-fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri posztra.
A jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem rektori tisztségét betöltő akadémikus szerint hatékonyabb és eredményesebb lehet az ország, ha önálló tárca felügyeli a kutatás-fejlesztést (k+f). Egyik terve, hogy a most még a gazdasági tárcához tartozó Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal működését átláthatóvá teszi. Molnár Károly egyetért azzal a koncepcióval, hogy nem szabad szétaprózni a k+f-re szánt összegeket, nem a 25 ezer kutató "kis témáit" kell pénzzel segíteni, hanem nagy projektekhez rendelmi az anyagiakat.

A leendő miniszter szerint mindenképpen növelni kell a bruttó hazai termékből jelenleg "nagy jóindulattal" egy százalékot kitevő állami k+f-támogatás (körülbelül 200 milliárd forint évente) összegét, amelynek dupláját költik a fejlett államokban, de legalább ennyire fontos, hogy megforduljon az arány, és az állam helyett az ipar fizesse a pénz 70 százalékát. Molnár Károly szerint van esély arra, hogy ha érdekelté teszik a nagyobb cégeket, akkor azok érdemesnek látják a k+f-be fektetni. Külön kiemelte a Molt, amely sok programot finanszíroz, illetve rendel meg.

Hosszasan esett szó a meghallgatáson arról, hogy a magyar kutatók, informatikusok, orvosok mind nagyobb számban mennek külföldre. Molnár Károly egyetért azzal, hogy kipróbálják magukat, a probléma az, hogy sokan nem jönnek vissza. Mint mondta, van egy olyan elképzelés, hogy az NKTH-n keresztül Magyarországra hívnának neves külföldi kutatókat témájukkal együtt, amit azok itt folytatnának, együtt tehetséges fiatal magyar tudósokkal. Sürgette továbbá, hogy az európai uniós támogatásból minél nagyobb összeget vonjanak be a hazai k+f-be. Szintén az NKTH az a hely, amelyen keresztül folytatni kell a kis és közepes vállalkozások számára fontos fejlesztési programok kiírását - fejtette ki Molnár Károly.

Olvasóink írták

  • 1. Kért Elek 2008. április 30. 13:12
    „Ötleteket még , hogy ki milyen minisztériumot ( tálcást, tálcanélkülit ) szeretne megalakítani MAGYARORSZÁGON.
    A legjobb minisztérium megalakítójának jutalma, a minisztérium vezetése a POSZTAL JÁRÓ HAVI JUTTATÁS, és a föle ami lecsorog innen-onnan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtartotta utolsó ülését a koalíciós kormány

Megtartotta utolsó ülését az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány. A szerdai ülésen részt vett mindhárom… Tovább olvasom