Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Tanácskozás hazánk munkaerőpiacának nyitásáról

A Fidesz és a KDNP nem vesz részt az uniós bővítés utáni munkaerő-piaci stratégiáról szóló keddi megbeszélésen, amelyet a kormányfő kezdeményezett; az MDF, az SZDSZ és az MSZP ott lesz az egyeztetésen. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök december 12-ére, keddre hívott össze megbeszélést a Románia és Bulgária európai uniós csatlakozását követő munkaerő-piaci stratégiáról.
A parlamenti találkozóra meghívták mind az öt parlamenti párt elnökét és frakcióvezetőjét, az Országgyűlés európai ügyek bizottsága, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság, valamint a gazdasági és informatikai bizottság elnökét, továbbá az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselőit.

A kormány képviseletében a konzultáción a szociális és munkaügyi, valamint a gazdasági és közlekedési miniszter is részt vesz.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője hétfőn közölte, hogy nem vesznek részt a találkozón, mert a témát ugyan valóban fontosnak tartják, azonban véleményük szerint Gyurcsány Ferenc az alkalmat csak arra akarja használni, hogy kitörjön elszigeteltségéből, a Fidesz pedig nem akar asszisztálni egy ilyen "PR-akcióhoz".

A KDNP szóvivője, Halász Zsuzsa már vasárnap közölte, hogy pártja nem vesz részt az egyeztetésen, mert a magyar politikában nem kívánatos személynek tartják Gyurcsány Ferencet.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője hétfőn napirend előtti hozzászólásában amellett érvelt, hogy Magyarország nyissa meg a munkaerőpiacát a román és a bolgár munkavállalók előtt. Felidézte, hogy az unió egyik alapelve a személyek szabad áramlása. Hozzáfűzte: a döntés lényegében a határon túli magyarokról szól, és most meg lehet szüntetni a trianoni választóvonalakat.

Simon Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője pártja nevében szintén elfogadta a meghívást és úgy vélte, hogy Románia és Bulgária európai uniós csatlakozása után úgy kell megnyitni a magyar munkaerő-piacot, hogy a dolgozni akaró magyar állampolgárok ne maradjanak munka nélkül.

Az MDF szintén azt közölte, hogy ott lesz a találkozón. Az ellenzéki párt azt javasolta, hogy Magyarország részlegesen és fokozatosan nyissa meg munkaerőpiacát 2007. január elsejétől a román és a bolgár munkavállalók előtt.

Még a kormányfő kezdeményezését megelőzően az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága november 30-án egyhangúlag állásfoglalást hagyott jóvá a Románia és Bulgária európai uniós csatlakozását követő magyar munkaerő-piaci szabályozásról.

A bizottság egyetértett azzal, hogy Magyarország az első két évben ne biztosítson teljesen szabad munkavállalást, de azokban a szakmákban, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van, könnyítse meg a román és bolgár munkavállalók elhelyezkedését.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom