Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Táncra perdül a fitneszedző

"Aerobic presenter" - a névjegykártyája nem mond túl sokat Füzessy Balázsról - addig, amíg nem látom egy óráját.

"Aerobic presenter" - a névjegykártyán szereplő szó nem mond túl sokat Füzessy Balázsról - egészen addig, amíg nem látom egy óráját. Közel negyvenen, fiatalok, idősebbek egyaránt, alig egy óra alatt olyan koreográfiát mutatnak be, amely egy videoklipben is megállná a helyét. Ez is aerobic - az új őrület.   

A többszörös akrobatikus rock 'n' roll-bajnok, aki a Dallos Fitness meghívására érkezett Győrbe, ritka vendég Magyarországon, hiszen - amellett, hogy Németországban él - egész évben úton van. Az aerobicot népszerűsíti szerte Európában, Barcelonától Párizsig, többszáz embert mozgatva meg rendezvényein. Az utóbbi időben Ázsiában is gyakran megfordul; a koreaiak valósággal lelkesednek az óráiért.

- Miért hívnak egy magyar fiút Koreába? Közelebb nem találnak aerobic-edzőt?

- Ott az én külsőm, mentalitásom egzotikusnak számít, arrafelé pedig most hatalmas Európa-divat van. Az aerobicot természetesen eddig is ismerték, de elsősorban az amerikai ágát.

- Mi a különbség?

- A tengerentúlon egyre újabb és újabb trendeket találnak ki, felkapják őket, amíg divatosak és amíg pénzt lehet belőlük csinálni - aztán magukra hagyják. Európában ezzel szemben továbbfejlesztik, elmélyítik az új módszereket, amíg létre nem jön egy széles tömegeknek szóló, hosszú távra szóló mozgásforma.

- Amit az előbb láttam, nem is hasonlított egy hagyományos aerobicórához, inkább egy laza táncórának nevezném.

- Az új divat a tánc, mint mozgás és mint életérzés meglovagolása. Tulajdonképpen egy előre kitalált, könnyen elsajátítható koreográfiára mozgunk, s közben az ember észre sem veszi, hogy sportol. Ez a mozgásforma annak ajánlott, aki szereti elengedni magát, szeret elszakadni a mindennapoktól, és persze szereti a zenét. 

- Ma, amikor naponta jelennek meg az új fitness-irányzatok és mozgásformák, az aerobic nem megy ki a divatból?

- Nem, hiszen - akárcsak az életünk - állandóan változik. Sokak fejében még a régi kép él, pedig ma már az aerobic nem a Jane Fonda-féle órákat jelenti; hasonlót legfeljebb a nagy showk paródiáiban látunk. Ugyanúgy, ahogy az annak idején hatalmas rajongás övezte rapper, McHammer, vagy a Beatles-fiúk frizurája ma már nevetségesnek tűnik, a tíz évvel ezelőtt űzött aerobic is csak nyomokban hasonlít a maihoz. Szerintem ez a sport nem tűnik el soha, hiszen az emberek alapvetően szeretnek társságba járni, együtt mozogni, egymást motiválni. Persze vannak, akik sem tíz évvel ezelőtt, sem ma be nem mennének egy csoportos órára.

- Ez rengeteg sportra igaz, de mi garantálja, hogy az új divatok nem söprik le a színről?

- Többek között az, hogy bár minden ember más, így más fajta mozgást igényel, az aerobicban mindenki megtalálja a számára ideális formát. A dinamikusabb, intenzívebb, keményebb testedzést kedvelők a harcművészetekre épülő - például kick-box- - aerobicot választják, aki inkább a szórakozást helyezi előtérbe, annak pedig itt a dance-aerobic.

- Az óra végén egy hölgy megjegyezte, hogy agyban is rá kell hangolódni a mozgássorokra, hiszen nem könnyű hibátlanul teljesíteni a koreográfiát…

- Valóban, amíg az ember feje rá nem áll erre a fajta gondolkodásmódra, addig koncentrálni kell az egyes mozdulatokra. Egy idő után azonban már rutinból megy, s egyre inkább a jókedv, a szórakozás kerül előtérbe.

- Ahogy elnéztelek, ahhoz, hogy nap mint nap tömegeket mozgass meg és lelkesíts be - köztük rengeteg amatőrt, aki korántsem sportoló alkatú - nem elég a szakmai tudás…

- Az csak az alap. Kell egy bizonyos egyéniség, érzék, amely vagy megvan, vagy nincs valakiben. Ez az a megfoghatatlan dolog, amit már akkor érzel, amikor belépsz a terembe, azt, hogy ettől az embertől hajlandó vagy elfogadni az utasításokat, vagy akár a kritikát. Ezt az érzéket kialakítani nem, de fejleszteni lehet; az iskolámban, ahol fitness-edzőknek adom át a legújabb módszereket, a tréningeken komoly kommunikációs és motivációs technikákat is oktatunk. Aki komolyan akar foglalkozni ezzel a sporttal, annak a dolog emberi, pszichikai oldalára is komoly figyelmet kell fordítania, hiszen nap mint nap emberekkel foglalkozik. Ez egy nagyon érdekes játék - többek között ezért szeretem annyira, amit csinálok -, s közben saját magamról is rengeteg mindent tanulok.      

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO: Csank a vezetőedző

Csank János lesz 2006. január 1-jétől a Győri ETO FC vezetőedzője. Az 59 éves szakemberrel 2,5 éves… Tovább olvasom