Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Tandíjellenes tüntetés lesz ma Budapesten

Az időjárás függvényében legalább 500, maximum 5 ezer résztvevőt vár a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a szerdai tandíjellenes tüntetésre Budapesten.
Az időjárás függvényében legalább 500, maximum 5 ezer résztvevőt vár a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a szerdai tandíjellenes tüntetésre Budapesten. A megmozdulásra több száz hallgató érkezik vidékről a fővárosba, egyebek mellett Dunaújvárosból, Szegedről, Kecskemétről, Debrecenből és Veszprémből - közölte a Független Hírügynökséggel Miskolci Norbert, a HÖOK elnöke.

A hallgatói szervezet körülbelül két hete adta át az alternatív tandíjra vonatkozó javaslatait Manherz Károlynak, az oktatási tárca szakállamtitkárának. Elképzeléseik szerint az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók csak a nem teljesített kreditek után fizetnének, a hallgatói normatíva 3-5 százalékát az alap-, illetve 4-6 százalékát a mesterképzésben. Az így befolyt pénz 30-60 százalékát ösztöndíjak kifizetésére kellene fordítani, a HÖOK szerint.

A diákok érdekképviselete szerda délig vár választ a felvetéseire a szaktárcától. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóosztályán közölték: déli 12-kor nyilatkozatot tesznek közzé az alternatív tandíjjal kapcsolatban, a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtök délutáni ülésén pedig részletesen is megtárgyalják a tervezetet, a HÖOK elnöke illetve Hiller István oktatási miniszter részvételével.

A diákok este hét órától gyülekeznek a Margit híd budai hídfőjénél, ahonnan fáklyákkal vonulnak át az oktatási tárca Szalay utcai épülete elé a Margit-híd - Széchenyi rakpart - Markó utca - Honvéd utca - Szalay utca útvonalon. Itt a HÖOK elnöke és Maszlavér Gábor, a HÖOK Budapesti Regionális Szövetségének elnöke mond beszédet. A szaktárca tájékoztatása szerint a minisztérium munkatársai közül senki sem lesz ott a megmozduláson - közölte Miskolci Norbert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A látás hónapja: ingyenes vizsgálat a megyében hat helyen

A látás hónapja kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemvizsgálatokon való… Tovább olvasom