Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tanulás - a kezdetektől

A kutya csak akkor lesz hűséges és megbízható társunk, ha nemcsak szeretjük, de neveljük is. A következetes nevelés nem jelent szigorú dresszúrát - nem a büntetésen, hanem a dícséreten alapul. Ha jól végeztük a dolgunkat, mire a kutya felnő, bármilyen társaságban és környezetben nyugodt szívvel megjelenhetünk vele.  

A család is falka

Tisztázni kell, ki a falkavezér
A kutyák nem ismerik az egyenjogúság szép eszméjét: ők a falka rendjét ismerik, mert évezredek óta ez a rend az, amely a faj fennmaradását biztosítja. A kutyáknak szükségük van erre az ősi rendre, falkatagként ahhoz vannak hozzászokva, hogy betagolódnak a hierarchiába, ahol világos szabályok és lehetőségek kapcsolódnak egy-egy pozicióhoz. A gazdának, mint falkavezérnek, az első naptól fogva világossá kell tenni a szabályokat, és azok betartását felügyelnie kell. Sok kutya érzi magát bizonytalannak éppen azáltal, hogy falkavezérétől nem kap elegendő útmutatást arra vonatkozóan, hogy mik a játékszabályok, nem tudja mit szabad és nem. Amennyiben a gazda a falkavezér szerepet elhanyagolja, a dominanciára hajlamos állatok átveszik a vezetést, és feljebb helyezkednek a falkában, amit a kedves gazdi sokszor csak akkor vesz észre, amikor a kutyája a vezérállatnak kijáró előnyöket is kiköveteli magának (ez tipikusan a fotelból gazdájára morgó kutya esete.)

A mindennapi élet szabályai

A játékot a gazdi irányítja
A következő szabályokat praktikus már a kölyökkortól fogva betartani, így biztosíthatjuk, hogy kutyánk teljesen tisztában lesz azzal, hogy a gazda a főnök. A módszerek között semmiféle fizikai kényszer vagy lelki dresszúra nem szerepel, úgymond "humanisztikus" módszerekkel is tökéletesen tisztává tehetjük ebünk előtt, hogy ki a főnök.
A legfontosabb a következetesség: ha a kutya rosszat tesz, megbüntetjük. MINDIG. Ha jót, megdicsérjük. MINDIG. Nincs kivételezés, "csak most az egyszer", hiszen így az eb nem tudja, mihez tartsa magát. Tartsunk egy bizonyos időrendet - az állandóság biztonságot ad -, a kutyát lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban etessük és sétáltassuk. Ne dőljünk be a kunyerálásnak, a "könnyes tekintetnek" - a kutya a táljából, a család az asztalról eszik.  
 
Már kölyökkorban gyakorolni kell, hogy evés közben elvegye a kutya elől a tálat. Ha a kölyök nem morog, tegyen még egy kicsit a tálba, és adja vissza a kicsinek, megdicsérve őt. Ha a kölyök morog, energikusan rázzuk meg kissé a grabancánál fogva, majd mikor megnyugodott, adjuk vissza tálát. Addig gyakoroljunk, amig a kutya minden körülmények között megengedi, hogy tálát és étkét elvegyük. 
 
A helyes tanítás nem a büntetésen, hanem a jutalmon alapul
A gazda határozza meg, hogy mikor kezdődik a játék,és azt is, hogy mikor fejeződik be. Amikor a kölyök játszani hívja, ne játsszon vele minden esetben, néha néha tegyen úgy, mintha észre sem venné. Ha a kölyök túl erőszakossá válnak, szóljon rá erőteljesen:"Nem!", és foglalkozzon tovább valami mással. A játék során, ha a kölyök túl hevessé vagy erőszakossá válik, erősen harap, stb. egyszerűen hagyja abba a játékot, és ne foglalkozzon a kutyával. Amint az megnyugodott, lehet újra játszani, de túlzott erőszakosság esetén azonnal újból abbahagyni. A játékot mindig a gazda fejezi be, legcélszerűbb akkor, amikor a kölyök már fáradni látszik. Rongyozásnál,
A kutyának hagynia kell magát ápolni
huzakodásnál természetesen a kutyának is nyernie kell. Hadd legyen sikerélménye a játékból! Az utolsó alkalommal azonban mindig a gazda viszi el a zsákmányt.
 
Fokozatosan szoktassa hozzá a kutyát, hogy a szőrápolást tűrnie kell. Finoman, óvatosan, de helyezze a kutyát olyan pozícióba is, hogy a hátán fekve fésülje. A háton fekvés- a has, nyak és a nemi tájék felfedése - a teljes megadás jele a kutyánál. Ebben a pozicióban kedveskedve simogathatjuk kutyánk hasát, lényeg az, hogy engedje magát hátára fektetni, és elernyedjen ebben a pozicióban. Ez a legnagyobb bizalom jele.
 
Tanítás

A kamaszodó kutyát már megtaníthatjuk a parancsra ülésre
Vannak dolgok, amelyeket az első naptól meg kell tanítanunk a kutyának. Ilyen a tiltás, a helyére küldés, és természetesen a hívás is. 4-5 hónapos korában elkezdhetjük tanítani neki a parancsszóra leülést, fekvést, helyben maradást. Hogy kutyánk valóban "szalonképes" legyen, mindenképpen vigyük el kutyaiskolába, ahol nemcsak az alapvető fegyelmező gyakorlatokat tanulja meg, de azt is, hogyan kell viselkedni a többi kutyával, emberrel szemben. Az iskolák általában nyolc hónapos koruktól fogadják a kutyákat - mindenképpen olyan helyre menjünk, ahol az ebek a gazdival együtt tanulnak!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz!

Leonardo di Caprio ezúttal egy világhírű szélhámos szerepében tűnik fel, aki csak egyetlen embert… Tovább olvasom