Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Tanulás mellett dolgoznak a fiatalok

A 15-34 éves korosztály 37,3 százaléka végzett valamilyen munkát tanulmányi ideje alatt, de ez az esetek csaknem háromnegyedében csak a képzéshez tartozó szakmai gyakorlatra korlátozódott, azaz a fiatalok alig 10 százaléka mondhatja el magáról, hogy már tanulmányai idején is kapott valamilyen tényleges képet a munka világáról - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából.
A KSH tavalyi második negyedévben felvett adatai szerint a vizsgált korosztályban a férfiak némileg nagyobb arányban rendelkeznek munkatapasztalattal, mint a nők, feltehetően azért, mert ők nagyobb arányban járnak olyan iskolatípusba, ahol van kötelező szakmai gyakorlat. Ezt támasztja alá az is, hogy a férfiaknál a munkatapasztalatot szerzők 75,7, a nőknél pedig 68,9 százaléka csak a képzés részeként dolgozott.

A 2,5 millió, 15–34 éves fiatal 36,7 százaléka vett részt valamilyen iskolarendszerű képzésben az adatfelvételt megelőző négy hétben. A nem tanulók 84,4 százalékának - 1,3 millió fiatalnak - volt már legalább 3 hónapnál hosszabb ideig tartó munkája, további 3,4 százalék alkalmilag, 12,2 százalék viszont még soha nem dolgozott - derül ki az eredményekből.

A nem tanuló, legfeljebb alapfokú végzettségűek (278.000 válaszadó) mindössze 55,3 százalékának volt tanulmányait követően 3 hónapnál hosszabb ideig tartó munkája. Az ilyen végzettségűek 8,2 százalékának legfeljebb 3 hónapig tartó munkája volt, míg 36,5 százalékuk még egyáltalán nem dolgozott .

A középfokú végzettséggel rendelkező 15–34 éves nem tanulók közül a szakmunkás, illetve szakiskolai végzettségűek 89,7 százalékának volt tanulmányait követően tartós, 3 százalékának pedig 3 hónapot meg nem haladó idejű munkája, míg 7,3 százalékuk egyáltalán nem dolgozott tanulmányai után. A szakközépiskolában érettségizettek esetében a tartós munkával már rendelkező fiatalok aránya közelíti a 92 százalékot, míg a gimnáziumi végzettségűeknél ez 10 százalékponttal alacsonyabb.

A felsőfokú végzettségűek közül a soha nem dolgozók, illetve csak 3 hónapnál rövidebb ideig tartó munkával rendelkezők együttes aránya 6,3 százalék.

A befejezett iskolai végzettség szintjével párhuzamosan nő azok aránya, akik jelenleg is az első tartós munkájukban dolgoznak: az alapfokú végzettséggel rendelkezők 13,2 százaléka, a középfokú végzettséggel rendelkezők 28,8 százaléka, a felsőfokú végzettségűeknek pedig 49,7 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

A tanulmányokat követően a tartós munkával rendelkezők 96,5 százaléka alkalmazottként kezdett dolgozni. A jelenleg már nem tanuló fiatalok közel 42 százaléka első munkájáról szüleitől, rokonaitól, barátaitól ismerőseitől szerzett tudomást, 14,8 százalékuk közvetlenül keresett meg munkáltatókat, és hasonló, - 14,5, illetve 14,6 százalék - volt azok aránya is, akik az oktatási intézményen keresztül, illetve napilapok, folyóiratok
hirdetéseiből vagy szórólapokról jutottak információhoz a munkáról. Mindössze 5,1 százalék volt azok aránya, akik erről a munkahelyről korábbi
munkavégzésük - szakmai gyakorlat, szünidei munka - során már személyes tapasztalatot is szereztek.

Olvasóink írták

 • 3. Kudara 2010. március 28. 13:27
  „Én főállású meló mellett tanulok 2 szakmát... Valahogy még mindig jobb, mint amikor középsulis diákként diákmelót csináltam.”
 • 2. Winnetou 2010. március 28. 10:31
  „Ritka az olyan diákmunka, amire azt mondanám, hogy "kényelmes". Sőt, mikor még én is dolgoztam diákként, inkább csak olyan melót lehetett találni, amire diákokon kívül senkit nem találtak, hogy elvégezze. A fizetésről ne is beszéljünk... De valamire megtanított: érdemes tanulni! Bár az sem mindegy, hogy mit. De az én szakmám szerencsére jól bejött! :)
  Egyébként lehetne egy másik, "Az ég kék - fotóval!" című cikk is...”
 • 1. Zsoltee0716 2010. március 28. 08:33
  „Mi volt, hogy nyáron mentünk melozni ilyen diák munka, volt olyan hely ahol egy napot dolgoztunk, mert egy rakás sz.ar volt a vezetőség, Budaörs Kinizsi utca, itt le is írta magát az egész cég!
  Az se gyenge, hogy a diákmunkát általában jobban megfizetik, mint a kétkezi fizikai munkát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feldmájer Péter: jogos lehet a magyar bankok elleni per

Jogos lehet a magyar bankok elleni per, amelyet a holokauszt során elvett értékek miatt indítanak… Tovább olvasom