Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tanúvallomást tett Oszkó a Sukoró-ügyben

Az ügyészségi vizsgálatot megelőzően két vizsgálat is volt a tervezett sukorói beruházás ügyében - mondta a volt miniszter.
Oszkó Péternek, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének a tanúkénti meghallgatásával folytatódott a tervezett King's City kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kötődő sukorói telekcsere érvénytelenségének a megállapítására, s a szerződést megelőző állapot visszaállítására indított polgári peres eljárás csütörtökön Székesfehérváron, a Fejér Megyei Bíróságon.

A tárgyaláson a volt pénzügyminiszter Ébner Vilmos bíró kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy az ügyészségi vizsgálatot megelőzően két vizsgálat is volt a tervezett sukorói beruházás befektetői csoportját képviselő Joav Blum izraeli-magyar állampolgár Pest megyei ingatlanjaira és a létesítmény megvalósítására kiszemelt sukorói telkekre vonatkozó csereszerződés ügyében.

Oszkó Péter közlése szerint az elsőt a kormány átalakulása után egy-másfél hónappal a felvetődött aggályok tisztázására Bajnai Gordon akkori miniszterelnök rendelte el. A másfél hónapig tartó vizsgálat során született szakértői álláspontok a cseretelkek közötti értékarányt csekély mértékben vagy egyáltalán nem kérdőjelezték meg.

Mint mondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által időközben elvégzett, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008-as gazdálkodását áttekintő vizsgálat előzetes, majd végleges eredménye nyomán már több szabálytalanság kiderült, de a cseretelkek közötti értékaránytalanság az ÁSZ végső jelentésében is "kisebb hangsúlyt kapott".

A volt pénzügyminiszter kitért arra, hogy az ÁSZ-jelentés alapján arra a következtetésre jutottak: a vizsgálat a csereügylet semmisségét nem alapozta meg kellő mértékben, azt azonban jelezte, hogy olyan telekcsere történt, amellyel kapcsolatban több kétség merült fel.

Oszkó Péter azt mondta, hogy ezért egyeztetést kezdeményeztek a befektetővel, s megpróbálták meggyőzni arról, álljon el a csereszerződéstől, s "közös szándékkal, közös akarattal" állítsák vissza a szerződéskötés előtti állapotot. Ettől azonban Joav Blum elzárkózott, álláspontja szerint ugyanis a cserével kapcsolatban minden szabályosan történt.

A telekcsere ügyében a 2009-ben kezdődött ügyészségi vizsgálat során, a független igazságügyi értékbecslő szakvéleménye alapján olyan értékbecslés született, amely megállapította a jelentős értékaránytalanságot Joav Blum albertirsai és pilisi, valamint az azokra elcserélt sukorói telkek között. Oszkó Péter közölte, hogy ezért "az állami vagyon védelme érdekében" 2009 novemberében arra utasította a vagyonkezelő zrt.-t: indítson polgári pert annak megállapítására, hogy feltűnő értékaránytalanság volt-e a telekcsere során, s ha igen, a bíróság mondja ki az ügylet érvénytelenségét. (Az erre vonatkozó polgári per 2010 februárjában kezdődött meg a Fejér Megyei Bíróságon.)

A bíró kérdésére a volt pénzügyminiszter elmondta: a befektetővel folytatott tárgyalás során felvetődött, hogy ha az állam kétségbe vonná a megkötött csereszerződés érvényességét, Joav Blum kártérítési igénnyel lép fel az állammal szemben. Hozzátette: miután pénzügyminiszterként a magyar állam vagyoni pozícióit kellett védenie, ügyelnie kellett arra is, hogy ne tegyen olyan lépéseket az állam nevében, amelyek miatt azt kártérítésre köteleznék.

Oszkó Péter elmondta, hogy a csütörtöki meghallgatásra csak a telekcserére vonatkozóan kapott felmentést a titoktartás alól, a kaszinóberuházással kapcsolatban nem.

A bíróság csütörtök délután megkezdte annak az általa kirendelt igazságügyi szakértőnek a meghallgatását is, aki a telekcsere ügyében újabb értékbecslést végzett.

Az ügy tárgyalása pénteken az ügyben eddig kirendelt szakértők meghallgatásával folytatódik, s ezzel a végéhez közeledik a perben a bizonyítási eljárás.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. október 20. 19:50
    „Már itt is titkositottak? Na akkor ez az olajszőkités sorsára jut. Soha nem tudjuk meg az igazat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennyi magyar kerékpározott szeptemberben

2011 szeptemberében a magyar lakosság fele ült kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel - derült ki egy felmérésből. Tovább olvasom