Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Tárgyalások a Borsodchem elbocsátottjainak megmentéséért

Tárgyalások kezdődtek a Borsodchem által elbocsátott 550 dolgozó álláshelyének megmentéséért Kazincbarcikán. Keresik a lehetőséget, hogy az állam miképpen segíthetné a vegyipari céget az álláshelyekért cserébe.
Szerdán egy asztalhoz ült Wolfgang Buechele, a Borsodchem vezérigazgatója, Szitka Péter, kazincbarcikai polgármester, Szabó József, a Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója, Gyárfás Ildikó, a térség országgyűlési képviselője, és Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke. A tárgyalások során azt kutatták, milyen lehetőségek vannak arra, hogy a vegyipari cég minél kevesebb dolgozójától váljon meg.

Gúr Nándor a megbeszélés után a Független Hírügynökségnek azt mondta, az elkövetkező 2-3 hétben még többször egyeztetnek, ezalatt kiderül, van-e esély arra, hogy megmentsék a munkahelyeket. Tisztában vannak azzal, hogy a vállalatnak a versenyképesség megtartására a célja, és ezért költségcsökkentésekre készül. Azonban keresik a lehetőséget, mit ajánlhatna fel az állam az álláshelyekért cserébe. Vizsgálják egyebek mellett, a magas energiaárak csökkentésének lehetőségét hiszen ez a cég életében nagy kiadástöbbletet jelent.

Szitka Péter polgármester elmondta, elsősorban az elbocsátott dolgozók jövőjéért aggódnak. A válság miatt a város már eddig is több százmillió forintos bevételkiesést könyvelhetett el az iparűzési adóból. Ha a Borsodchem dolgozóinak egynegyedét elbocsátják, a személyi jövedelemadóból is kisebb részesedésük lesz, a szociális ellátórendszert pedig jelentősen megterhelné a munkanélküliek nagy száma. A városban és környékén már eddig is 20 százalékos volt a munkanélküliség.

A Borsodchemnél a korábban kiadott közleményükre hivatkozva szerdán nem nyilatkoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vas megyében több mint duplájára nőtt a betegek száma

Az elmúlt két hétben két és félszeresére nőtt az influenzás esetek száma Vas megyében, de egyelőre… Tovább olvasom