Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Tarka Magyar!: több ezren az erőszakellenes felvonuláson

Rendben befejeződött szombaton este hat órakor a budapesti Hősök terén a Tarka Magyar!, amelyen néhány ezer ember vett részt. Rendbontás nem történt. A rendezvény zárásaként a szervezők egy nyilatkozatot olvastak fel, amelyben a kirekesztés és az erőszak minden formáját elutasították.
A rendezvény zárásaként a szervezők egy nyilatkozatot olvastak fel, amelyben a kirekesztés és az erőszak minden formáját elutasították. Ezután az emberek magasba emelték a magukkal hozott színes anyagdarabokat. A Hősök terén este hat óra után már csak néhány tucat ember volt. A demonstráció végén megjelent egy körülbelül tíz fős, árpádsávos zászlót lobogtató csoport. Kormány és Gyurcsány Ferenc ellenes jelszavakat skandáltak, azonban atrocitás nem történt. Deák Gábor, a rendezvény egyik szervezője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy nem csalódtak, örültek, hogy ennyien megjelentek. Szerinte a rossz idő miatt nem volt lényegesen több tüntető.

Megérkezés a Hősök terére

Több mint egy órás séta után megérkezett a Hősök terére az erőszakellenes menet. Rendbontás nem történt. A demonstrációhoz csatlakozott Gyurcsány Ferenc és felesége is. Este hat óra előtt a Szépművészeti Múzeum előtt felállított színpadon koncertek kezdődtek. A rendezvényt továbbra is sok rendőr biztosítja - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Több ezren vettek részt az erőszakellenes meneten. Fotó: Reuters
Több ezren vettek részt az erőszakellenes meneten. Fotó: Reuters

A Hősök terén felállított színpadon Rácz Kati és a Flush zenekar szórakoztatja az érkezőket, az énekesnő és az együttes a júliusi melegfelvonuláson történt atrocitások miatt nem tudott akkor fellépni.

A rendőrök a menet útvonalát, az Andrássy utat ugyan nem, a betorkolló kis utcákat azonban a következő saroknál kordonnal zárták le. A lezárt területre csak ellenőrzés után lehet bejutni.

Az indulás

Szombaton délután négy óra után nem sokkal a tervezett programnak megfelelően megindult a Tarka Magyar! elnevezésű erőszak ellenes felvonulás az Erzsébet térről az Andrássy úton keresztül a hősök tere felé. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint 2-3000 ember vonul a fővárosban. A menetet rendőrök vezetik fel. A korábbi ígéreteknek megfelelően az Andrássy út két oldalán nincsenek kordonok, a betorkolló utcákat azonban lezárták az egyenruhások.

Készülődés

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a Gödör Klub előtti, illetve a szórakozóhely mögötti tér szinte teljesen megtelt 4 óra előtt. A helyszínen komoly rendőri jelenlét volt, az Erzsébet teret végig kordonokkal vették körbe, a környéken rengeteg rendőrautót és kisebb csapatokban rendőröket lehetett látni.

Komolyabb atrocitás az indulásig nem történt, a lezárt terület előtt azonban egy kisebb, árpád sávos zászlókat lengető társaság várakozott. A Hírügynökség úgy tudja, hogy a csapatban volt a Kossuth téri tüntetésekről ismert Fáber Károly is, ám őket nem engedték be a rendezők.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. bonjovi44 2008. október 06. 10:45
  „Egyetértek Morvai Krisztinával,aki beléköt,csak mocskolódni tud,nincsenek észérvei.”
 • 70. exe 2008. október 06. 07:04
  „Erőszek ellenes?
  Magyarokért kellene már tüntetni..mit tesznek velünk a külföldiek,és a nem idén barnultak?”
 • 69. trainman 2008. október 05. 23:02
  „Wass Albert
  Véren vett ország

  Egy ország van a lelkünk mélyén,
  más országokkal nem határos.
  Úgy épült fel a szívünk vérén
  sok könny-falu, sok bánat-város.

  Egy ország van a lelkünk mélyén,
  úgy építgetjük napról-napra.
  Csalódás-házak gond-falakból,
  keserűség a tető rajta.

  Véren vett ország ez az ország,
  önnön vérünket adjuk érte,
  s addig fog bennünk egyre nőni,
  amíg telik még könnyre, vérre.

  Amíg, hogy fa égig ne nőjjön:
  alkony vigyáz a napsugárra.
  Míg minden este gyújtott mécses
  koromba fullad éjfél tájra.

  Egy ország van a lelkünk mélyén:
  más országokkal nem határos.
  Véren vett ország ez az ország,
  nagyon ködös és nagyon sáros.”
 • 68. 60-as egy közönséges disznó 2008. október 05. 21:03
  „60-as
  primitív állat vagy”
 • 67. Cc 2008. október 05. 19:56
  „Hatvanas ez a tahó beszólásod régi és unalmas előtted sokan elsütötték már. Csodálom a moderát...”
 • 66. benq 2008. október 05. 19:16
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 65. elszomorító 2008. október 05. 18:11
  „Kiművelt emberfők sokasága ! {kommentezők ! }”
 • 64. azul 2008. október 05. 16:51
  „Bravó Morvai Krisztina! Gratulálok a telitalálat leveléhez! Minél előbb oszoljon a köd, hogy minden látszódjék, akkor is ha némely tarka marhának ez nagyon nem tetszik!”
 • 63. Aranyi Laci 2008. október 05. 15:16
  „Hej, nagyon figyeltem a felvételeket, de sehogy nem láttam összeborulva és kézen fogva Kolompár Orbánt és Zoltay Gusztávot sétálni. Lehet, már nem jó a szemem?

  Hej, nem látom beíratva a Lauder iskolába sem a "romák" százait sem, Ki a fene érti ezt, hát mégis rásszisták a Laudernél???”
 • 62. TELSTAR 2008. október 05. 14:28
  „A résztvevők látszáma egyenes arányban áll a libsik "népszerűségével" kicsiny hazánkban.
  Nincs ezen mit szépítgetni - égtek, mint a rongy.”
 • 61. netuddki 2008. október 05. 13:39
  „Ez a több ezren jól hangzik.Ha kétezret ír akkor se lett volna több mint így.Ha valahová rendőri biztositás kell a felvonuláshoz fizetesék meg a rendezőkkel.Akár a FIDESZ vagy az MSZP szervezi.Vagy a tarkák.Felháboritónak tartom hogy nyakig az el adósódva erre költik az adófizetők pénzét.Már aki adót fizet annak a pénzét.Morvainak jó az ötlete,aki védi letagadja a cb.-t vegyen magához egy évre cigánycsaládot.”
 • 60. Szónikéne BalóÚrnak 2008. október 05. 13:27
  „Egy jó dugás hiányzik Morvainak és rögtön szebbnek látná a világot...”
 • 59. Gollam 2008. október 05. 13:14
  „Nagyon remélem, hogy a tegnapi 2-3000 emberke(ennyien még egy halvány magyar focimeccsre is kimennek),a következő szombaton az amerikai,kanadai,svéd nagykövetség előtt is demonstrál zámolyi,mohácsi honfitársainkért,kiket megalázó módon be sem engedtek országukba-ergo,rögtön kirekesztették őket-,utána a kínainál a tibeti,az izraelinél a palesztin emberi jogokért,a szlovák követség előtt pedig a MAGYAR kisebbség jogaiért fognak tüntetni!!!Ugye így lesz?!Te is ott leszel "életképes","magyarok" nevezetű hozzászóló???”
 • 58. goromba 2008. október 05. 12:57
  „56-os: Úgy tűnik, csak a neve kapcsolódik a cikkhez.”
 • 57. netuddki 2008. október 05. 12:19
  „50.!Köszönöm a diagnozist.Hová küldjem a vizitdíjat?
  51.!Biztos jó a nick neved?”
 • 56. Ennyi barmot egy helyen.... 2008. október 05. 11:53
  „Nem az a baj,hogy bezárták a Lipótot,hanem az,hogy az ápoltakat megtanították a számítógép kezelésére!
  Sajnos a legtöbbje iit a DM fórumán gyakorol!”
 • 55. ALJASNAK, aki életképesnek mondja magát 2008. október 05. 11:25
  „életképes 2008.10.05. 10:04
  "Tudod kinek volt igaza? A Morvai apjának aki mikor elakarta vetetni szülés előtt ezt a nem normális libát. Csak az anyja nem hagyta, azóta is bánja..."

  Ön aljas!!!! Aljas, mocskospofájú bulvárliba. Aljas, ocsmány szarházi! Bezzeg, ha szóba kerül GYF. apja, akkor sikoltozva bunkózik. De Ön a legdurvább mocskolódást is megengedi magának, ön egyszerűen ALJAS!!”
 • 54. Tiritarka 2008. október 05. 11:08
  „Kitűnő ötlet:

  Morvai Krisztina levele a tarkákhoz: cigány gyerekeket a zsidó iskolákba!

  Kérem a Tarka Magyar mozgalomhoz csatlakozott Magyar Zsidó Kulturális Egyesületet, hogy álljon élére a kezdeményezésnek. Hívjon fel minden egyes zsidó iskolát arra, hogy nyissák meg kapuikat a vidéki roma gyerekek előtt! Váljon tarkává a Lauder iskola, s sorra a többi is! Üljön minden zsidó gyermek mellett egy cigány gyermek, ismerkedjenek egymás kultúrájával, hagyományaival, szokásaival! Ne szerénykedjenek tovább fővárosi zsidó identitású honfitársaink, ne mondjanak le a sokszínűség, a tarkaság hétköznapi örömeiről a vidék nem tarka magyarjainak javára. Vegyék ki aktívabban részüket a tarkaság igazi örömeiből!

  Bővebben:http://kuruc.info/r/7/29014/”
 • 53. Gollam 2008. október 05. 11:05
  „Tiltakozunk a kirekesztés ellen,ezért kirekesztjük az ellenünk tiltakozókat!!!”
 • 52. jura 2008. október 05. 10:55
  „Morvai Krisztina levele a tarkákhoz: cigány gyerekeket a zsidó iskolákba!
  2008-10-05. 10:14


  Kérem a Tarka Magyar mozgalomhoz csatlakozott Magyar Zsidó Kulturális Egyesületet, hogy álljon élére a kezdeményezésnek. Hívjon fel minden egyes zsidó iskolát arra, hogy nyissák meg kapuikat a vidéki roma gyerekek előtt! Váljon tarkává a Lauder iskola, s sorra többi is! Üljön minden zsidó gyermek mellett egy cigány gyermek, ismerkedjenek egymás kultúrájával, hagyományaival, szokásaival! Ne szerénykedjenek tovább fővárosi zsidó identitású honfitársaink, ne mondjanak le a sokszínűség, a tarkaság hétköznapi örömeiről a vidék nem tarka magyarjainak javára. Vegyék ki aktivabban részüket a tarkaság igazi örömeiből!  Kedves Magyar Tarka Aláírók!

  Némi csalódottsággal értesültem róla, hogy mozgalmuk nem valamelyik kihalóban lévő magyar szarvasmarha fajta megmentésére irányul, mint ahogyan azt a ,,Tarka Magyar" elnevezés sugallja.

  Vigasztal viszont, hogy olyan feladatot tűztek zászlajukra - a kirekesztés, a diszkrimináció elleni fellépést - amely jogászként mindig is szívügyem volt. Engedjék meg, hogy javaslatokat tegyek arra, mely területeket tekintse kiemelt fontosságúnak a Tarka Magyar mozgalom a diszkrimináció, az emberi jogok terén ma Magyarországon.

  Mindenekelőtt rögzíteni szeretném, hogy elméleti és gyakorlati ismereteim tükrében ma Magyarországon a legsúlyosabb diszkrimináció és kirekesztés a MAGYAR EMBEREKET éri, ideértve a magyar gazdákat, a magyar vállalkozókat, a magyar munkavállalókat. Különösen súlyos kirekesztést élnek meg azok, akik büszkén vallják és vállalják a magyar nemzethez tartozásukat - a csonka Magyarország határain belül és az elszakított területeken egyaránt. Az úgynevezett ,,rendszerváltozás" óta csak és kizárólag a magyar nemzethez tartozás miatt ért diszkriminatív, kirekesztő, durva bántalmazás embereket, mégpedig nem csupán magánszemélyek, hanem a hatalom rendőrsége részéről, s tömeges mértékben. Semmilyen más nemzethez, nemzetiséghez, vagy etnikumhoz, valláshoz tartozó csoportot nem ért szervezett erőszak vagy diszkrimináció hazánkban a második világháború óta.

  Annál kirívóbb kirekesztést, megfélemlítést, diszkriminatív alapú bántalmazást kellett viszont elszenvednie nemzeti érzelmű MAGYAR EMBEREK tömegeinek. Az 1956. évi magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján például ezeket az embereket a nemzethez tartozásuk kifejezése miatt a rendőrök durván bántalmazták, mind szóban, mind tettekkel. A kirekesztés legdurvább formáit alkalmazva egyebek mellett ,,rohadt magyaroknak" szólították a megemlékezés résztvevőit, a magyar zászlót, a kokárdákat, jelképeket, a magyar népművészet jegyeit viselő tarsolyokat egyaránt ,,bűnjelnek" tekintették, s akik ilyesmit viseltek, azokat összeverték, megtaposták, nemzeti jelképnek minősülő tárgyaikat megrongálták, volt, hogy a Dunába dobálták. Olyan eset is volt, hogy egy békés emlékezőt a nála lévő magyar zászlóval fojtogattak, hosszú perceken át, egyértelműen megvalósítva ezzel az emberölés bűntettének kísérletét. Sem ezt a személyt, sem a többszáz további áldozatot, akiket a magyar nemzethez tartozás vállalása miatt ért kirekesztés, diszkrimináció és bántalmazás, mind a mai napig nem kártalanították s az elkövetők felelősségrevonása is elmaradt. Ez az emberi jogok tömeges és durva megsértését valósítja meg, ahogy erre a magyar állam figyelmét már két évvel ezelőtt felhívta az ENSZ egyik emberi jogi bizottsága, a kínzás elleni bizottság.

  Sajnálatos módon a 2006. őszi tömeges rendőri brutalitásokat megelőzően s azóta is rendszeresen előfordul, hogy a magyar nemzethez tartozást kifejező zászló vagy más jelkép birtokolása miatt előállítanak, őrizetbe vesznek, vagy más módon kirekesztően kezelnek magyar állampolgárokat a magyar rendőrök. Az ezzel összefüggő ügyeket legjobban a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat honlapjáról ismerhetik meg (www.nja.hu). Éppen ezért, a Tarka Magyar mozgalom színre lépésének napján arra kérem a magunkfajtákat, a nem tarka magyarokat, a jelző nélküli magyarokat, hogy emeljük fel a fejünket, nyerjük vissza öntudatunkat, védjük meg emberi jogainkat, s a magyargyűlölet, a mi kirekesztésünk elleni fellépés jeleként is használjunk minden lehetséges alkalommal magyar nemzeti jelképeket. Tegyünk házunkra, autónkra, táskánkra, ruhánkra magyar zászlót vagy más jelképet, s viseljük azt büszkén. Soha ne felejtsük el: ez mi HAZÁNK, mi itt itthon vagyunk és nem hagyhatjuk magunkat terrorizálni, megfélemlíteni, kirekeszteni. Tégy tehát a magyargyűlölet ellen, legyél büszke magyarságodra és ezt fejezd ki mától kezdve zászlóval, nemzeti jelképpel! Bíztass erre másokat is, kedves Magunkfajta, kedves jelző nélküli magyar, kedves nem tarka magyar!

  Kérem a Kedves Tarka Magyarok haladéktalan és hatékony fellépését a magyar nemzethez tartozás miatti hatalmi erőszak és az emberi jogok durva, diszkriminációra alapuló megsértésével szemben. Bízom benne, hogy a Tarka Magyar mozgalom színrelépésével a magyargyűlölet és magyarüldözés, a diszkrimináció és kirekesztés e látványos megnyilvánulásai gyorsan megszűnnek. Bízom abban is, hogy a 2006. őszi tömeges, megfélemlítő, kirekesztő emberi jogi jogsértések ügyében - amelyeket elsősorban az MSZP-SZDSZ kormány és az általa irányított rendőrség követett el -, végre megtörténik a felelősségrevonás és az áldozatok irányában a kártérítés. Legyen ez a Tarka Magyarok által kitűzött első komoly cél. S mi pedig, a nem tarka magyarok, a jelző nélküli MAGYAROK ünnepeljük a kirekesztés elleni határozott fellépés kezdetét úgy, hogy nem tűrjük többet a magyargyűlöletet, annak súlyosan diszkriminativ, a magyar embereket megalázó, elszegényítő, Magyarországot pusztulásba vívő megnyilvánulásait.

  Elég volt a magyar vállalkozókkal és a magyar gazdákkal szembeni súlyos, kirekesztő fellépésből, a multikkal és külföldiekkel szemben a magyarok hátrányos helyzetben tartásából, diszkriminációjából! Legyen vége a magyar vállalkozók és gazdák folyamatos megfélemlítő jellegű zaklatásának, amit eddig az adóhatóságok, munkaügyi hatóságok, köjál és más hivatalok gyakoroltak, súlyosan diszkriminálva a magyar embert a külföldivel, illetve a multicégekkel szemben, ahol a bevétel és a profit a többszöröse, az ellenőrzés a tört hányada, mint a magyaroknál. Elég volt abból, ahogy a magyar munkavállalókat diszkriminálják, kirekesztik az emberi élethez szükséges jövedelmekből, a nemzeti vagyonból, a munkavállalói jogokból, a szakszervezeti érdekvédelemből - miközben egy szűk, kivételezett réteg hatalmas profitra tesz szert és kifosztja az országot.

  Munkára fel, Kedves Tarka Magyarok, tegyenek a kirekesztés, a diszkrimináció ellen!

  Kérem azt is, hogy végre tegyék magukat igazán tarkává! Figyelem egyre gyakoribb vonulásaikat, s hiányolom, hogy kéz a kézben vonulna cigányember és nem cigányember. Miért nem fogják meg egymás kezét, Kedves Tarkák? Miért olyan fehér az egész tömeg? A rossznyelvek szerint azért, mert önök leginkább olyan kivételezett, gazdag, luxuskörülmények között élő emberek, akik romával még soha életükben nem találkoztak, legfeljebb egy méregdrága belvárosi étteremben cigányzenét hallgatva.

  Olyan aljas rágalmak is elhangzanak, hogy önök nem is vegyülnének a magyar cigánysággal és az integrált oktatást például meghagyják a kiszolgáltatott falusi embereknek. Tegyenek a megalapozatlan rágalmak ellen, kedves tarkák! Mindenki, aki csatlakozott a Tarka Magyar mozgalomhoz, hívjon meg évente legalább egy hónapra egy sokgyerekes vidéki cigánycsaládot és lássa vendégül saját otthonában. Gyermekeit pedig a Rózsadombról vagy Lipótvárosból küldje el Dél-Somogyba, Borsodba, Szabolcsba és járassa ott iskolába, mondjuk egy tanéven át. Szűnjön meg a szegregáció! Tarkítsák az országot.

  Kérem a Tarka Magyar mozgalomhoz csatlakozott Magyar Zsidó Kulturális Egyesületet, hogy álljon élére a kezdeményezésnek. Hívjon fel minden egyes zsidó iskolát arra, hogy nyissák meg kapuikat a vidéki roma gyerekek előtt! Váljon tarkává a Lauder iskola, s sorra többi is! Üljön minden zsidó gyermek mellett egy cigány gyermek, ismerkedjenek egymás kultúrájával, hagyományaival, szokásaival! Ne szerénykedjenek tovább fővárosi zsidó identitású honfitársaink, ne mondjanak le a sokszínűség, a tarkaság hétköznapi örömeiről a vidék nem tarka magyarjainak javára. Vegyék ki aktivabban részüket a tarkaság igazi örömeiből!

  Remélem, jó tanácsaimat megfogadják, szívből kívánok sok sikert a Tarka Magyaroknak!

  Szeretettel

  Morvai Krisztina

  Budapest, 2008. október 4”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Dabason

Meghalt egy férfi, amikor autójával fának hajtott szombat reggel 6 óra körül Dabas külterületén, az… Tovább olvasom