Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Tasnádi-ítélet: 17 bűncselekményért 6 év börtön

Tasnádi Pétert 17 bűncselekmény elkövetéséért összesen 6 évi börtönre ítélte kedden első fokon a Fővárosi Bíróság.
A büntetőper 2007. január 12-én kezdődött, az ítélet a 45. tárgyalási napon született meg. Tasnádi Péter az ügyben 2004. október 6-a óta 1146 napot töltött előzetes fogvatartásban, 341 napot pedig házi őrizetben, így már csaknem három és fél évet leült a 6 éves büntetésből. Tasnádi Péter esetében a bíróság 6 millió 300 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt, de a bűnszervezetben való elkövetést nem látta bizonyítottnak. Az ítélet nem jogerős.

Tasnádi Pétert, akit első, úgynevezett nagy maffiaperben még azzal vádoltak, hogy ő a keresztapa a magyar alvilágban, ebben a perben is több bűncselekménnyel vádolják. Az ügyészség szerint a négy vádirat egyesítésével összeállított vádpontok szinte mindegyike szorosan kapcsolódik Tasnádi Péterhez, elsősorban személyes sérelmei miatt. A vád szerint Tasnádi már 2001 őszén meg akarta öletni a feleségét, amikor megtudta, hogy viszonya van valakivel. Tasnádi állítólag utasítást adott felesége szeretőjének megleckéztetésére is, de tévedésből a férfi egy ismerősét szurkálták össze. A vád szerint Tasnádi úgy megverette felesége válóperes ügyvédjét, hogy annak egyik keze megnyomorodott. Az ügyészség szerint Tasnádi Péter 2002-ben másodszor is igyekezett megszervezni felesége megöletését, és a bűnlajstromán szerepel az is, hogy sósavas merényletet szervezett anyósa ellen. Tasnádi Péter állítólag felgyújttatta egy ismerőse gépkocsiját, de az ellene felhozott vádak között szerepel még zsarolás, adócsalás, garázdaság, sikkasztás és lopás is.

A másodrendű vádlott, akit a legsúlyosabb bűncselekményekben való közreműködésért vontak felelősségre, Tasnádi Péterhez hasonlóan szintén 6 évet kapott. A harmadrendű vádlottra 2 évet szabott ki a bíróság. További 8 vádlott egy, illetve másfél-két évet kapott, jórészt próbaidőre felfüggesztve. Két vádlottat, közöttük Tasnádi Péter egyik fiát, a bíróság a vádak alól felmentette.

Az ítéletet Kalina József bíró egész nap, több mint 7 órán át indokolta szóban, az ítélet teljes írásba foglalt szövege a Független Hírügynökség értesülése szerint 430 oldal terjedelmű.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész Tasnádi Péter és öt vádlott-társa esetében súlyosabb büntetésért fellebbezett, több vádlott esetében pedig 3 nap gondolkodási időt kért. Tasnádi Péter, illetve védője, Tuza Péter ugyancsak fellebbeznek, részben felmentésért, részben pedig enyhítés érdekében.

Tasnádi Péter továbbra is szabadlábon védekezhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztettek a mentők egy egyéves kislányt Gödöllőn

Gödöllő - A gyermek a családi ház udvarán lévő kis tóba esett bele. A mentők több kocsit, motoros… Tovább olvasom