Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tasnádit hat év börtönre ítélték!

Hat évi börtönre ítélte és hat évre eltiltotta a közügyektől Tasnádi Pétert a Fővárosi Bíróság első fokon. Az ítélet indoklása várhatóan délutánig tart.
Tasnádi Pétert felbújtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésért és más bűncselekményekért mint visszaesőt, halmazati büntetésül kedden első fokon 6 évi börtönre ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a Fővárosi Bíróság, miközben a lőfegyverrel való visszaélés vádja alól felmentette. A Tasnádi-ügy 13 vádlottját 22 bűncselekménnyel vádolja az ügyészség. Jelenleg - délben - még tart az ítélet szóbeli indoklása.

Tasnádit, akit az első nagy maffiaperben még azzal vádoltak, hogy ő a keresztapa a magyar alvilágban, ebben a perben is több bűncselekménnyel vádolják. Az ügyészség szerint a négy vádirat egyesítésével összeállított vádpontok szinte mindegyike szorosan kapcsolódik Tasnádi Péter személyéhez. A vád szerint Tasnádi már 2001 őszén meg akarta öletni a feleségét, amikor megtudta, hogy viszonya van valakivel. Ugyanekkor állítólag utasítást adott felesége szeretőjének úgymond megleckéztetésére, de tévedésből egy férfiismerősét támadták meg és szurkálták össze. A vád szerint Tasnádi olyan brutálisan megverette felesége válóperes ügyvédjét, hogy annak egyik keze megnyomorodott. A vád szerint Tasnádi Péter 2002-ben másodszor is megpróbálta megszervezni felesége megöletését és a bűnlajstromán szerepel az is, hogy sósavas merényletet szervezett a volt anyósa ellen. Később Tasnádi állítólag felgyújttatta egy ismerőse gépkocsiját, de az ellene felhozott vádak között szerepel még adócsalás, garázdaság, sikkasztás és lopás is.

A Tasnádi által a Fővárosi Bíróság szerint is elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény az életveszélyt okozó testi sértés, így halmazati büntetésének kiszabható maximuma 12 év lehetett volna. A kiszabott 6 év börtön Kalina József bíró megfogalmazása szerint is középarányosnak mondható büntetés.

A 13 vádlottas Tasnádi-ügy bonyolultságát, összetettségét jól érzékelteti, hogy az ügyész hét és fél órás vádbeszédet mondott, a védők pedig 3 tárgyalási napon át érveltek védenceik érdekében. Kalina József bíró a körülbelül 200 oldalas ítélet szóbeli indoklását kedden kora délelőtt kezdte meg, és várhatóan még órákat vesz igénybe az ítélet jogi indoklása, illetve a büntetés kiszabásának indoklása.

Tasnádi Péter elmeállapotát az utóbbi években számos alkalommal vizsgálták szakértők. A Fővárosi Bíróság keddi ítéletének indoklásakor kiemelte, hogy Tasnádi a bűncselekmények elkövetésekor nem szenvedett olyan elmebetegségben, vagy tudatzavarban, ami korlátozta volna cselekedete társadalomra való veszélyességének felismerésében. A bíró kiemelte, hogy Tasnádi személyiségzavara ellenére igen jó szellemi képességű.

A jelenleg szabadlábon védekező, 59 éves Tasnádi Péter világos szürke selyemöltönyben és Ray Ben napszemüvegben ül a tárgyalóteremben. A Fővárosi Bíróság esküdtszéki nagytermében 7 televíziótársaság, több hírügynökség és napilap készít tudósítást.

Olvasóink írták

 • 15. flexsnake 2009. május 12. 17:01
  „14. talán akkor nem állig felfegyverzett kommandósok őrzik házi őrizetben.”
 • 14. nemecsekerno_007 2009. május 12. 14:40
  „Ez is a cirkusz része. Érdekes, hogy egyetlen ember volt Mo-on aki b?nszervezetet próbált létrehozni?! Ezt azért nem hiszem. Nyílván Tasnádinak nem sikerült :) a többinek meg igen :)

  Még jó, hogy nem rajtad múlik flexi, hogy kit állítanak falhoz :) Elég szubjektív lenne az ítélkezés.”
 • 13. flexsnake 2009. május 12. 13:42
  „12. mert nem bántanék olyan embert akiből a média csinált valami vérfarkast miközben egy teljesen emberi emberről van szó. Nem kell démonként beállítani. Ismertem néhány elég durva embert akik évekig irányítottak különböző szervezeteket. Tasnádi nem ilyen, őt rendesen besarazták. Nem tiszta de közel sem olyan koszos mint azt előadták.”
 • 12. Zs 2009. május 12. 13:12
  „flexi
  hogyhogy nem akarod a peti bácsit azonnal falhoz állítani főbe lőni - nem rád vall!!!!”
 • 11. flexsnake 2009. május 12. 11:51
  „Látom elég homályos ismereteket sikerül kinyomni a médiába. Nincs bűntelen ember ahogy ő is mondta már.
  Ha valakit meglopnak elég sok millióval, akkor a tolvaj ne számítson jóra. Túlságosan felfújták ezt az ügyet.”
 • 10. Celtis 2009. május 12. 10:54
  „Jó amerikai szokás szerint igazán alkalmazhatnák, hogy minden egyes vádpontra külön-külön kiszabják a büntetést, majd azokat összegzik. Kijöhetnének itt akár 550 évek is szépen.
  És persze a börtönbeli ellátást is vissza kellene venni, mert így nem számít elég elrettentőnek a börtönbüntetés. (A lakosság nagyobb része kint nem él olyan életszínvonalon, mint az elítéltek odabenn. És igazán túl nagy szabadságfokkal sem rendelkezik, akinek nincs elég pénze.)”
 • 9. csutka 2009. május 12. 10:44
  „Ez a mai igazságszolgáltatás.Még jó, hogy elnézést nem kérnek tőle.”
 • 8. anna 2009. május 12. 10:38
  „Ez a pasas már a védő őrizettel le is töltötte a kötelező részt. A többit meg elengedik, jó magaviseletért.”
 • 7. trixi11 2009. május 12. 10:26
  „sima
  Például, vagy a volt feleségére bérgyilkosokat küld, de valószínűleg megvannak a kis pitiáner tervei, hogy most éppen kit szeretne kicsinálni!”
 • 6. sima 2009. május 12. 10:11
  „4. Mire gondolsz trixi ? Megint megpróbálja lesavazni az anyósát ?”
 • 5. sima 2009. május 12. 10:08
  „Ez az egész bohóckodás inkább a Magyar bíróságokat minősíti. Kritikán aluli munkát végeznek !”
 • 4. trixi11 2009. május 12. 10:07
  „Majd szépen újra kiengedik, és kezdődik minden elölről!”
 • 3. sima 2009. május 12. 10:05
  „Ha 6 év börtönt kapott , akkor akár már haza is mehet lassan , mert majdnem ennyi időt töltött előzetesben is.. :)))”
 • 2. Mathiasking 2009. május 12. 10:01
  „Enyhítő körülmény volt a kóros elmeállapotra való hivatkozás!

  Eljátszom a gondolattal: Mi lesz ha a FIDESZ nyer 2010-ben és eljárást indít Gyurcsány Ferenc ellen? A szakértők meg megállapítják, hogy Fletot kóros elmeállapotra való hivatkozással felmentik a vádak alól. Magyarországot akkor ezek szerint egy hülye irányította? Hmmmmmmmmmm... Érdekes lenne!”
 • 1. sziszka1 2009. május 12. 09:58
  „mit kell több órán keresztül ítélet indoklását olvasni?
  Ezért nem haladnak a bíróságok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A motorosok jobban bírják a hitelt

Az utóbbi hónapokban ugyan megnőtt a bankok által visszavett motorok száma, de a növekedés nem volt… Tovább olvasom