Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tatárszentgyörgy: alkotmányos alapjogokat sértett a rendőri intézkedés

Kaltenbach Jenő elmondta: a panaszolt intézkedések sértették az áldozatok tisztességes eljáráshoz fűződő alkotmányos jogát, és hátráltatták a nyomozást.
Az alkotmányos alapjogokat súlyosan sértette az idén februárban Tatárszentgyörgyön történt két halálos áldozatot követelő Molotov-koktélos és fegyveres támadás utáni rendőri intézkedés - állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület.

Idén február 23-ra virradóra a Pest megyei település cigánysorának utolsó házát Molotov-koktéllal felgyújtották, és a tűz elől menekülő családra rálőttek. A támadásban egy ötéves kisfiú, valamint 27 éves édesapja életét vesztette. Egy 3 éves és egy 6 éves gyermek, valamint az édesanyjuk súlyosan megsérült. A rendőrség több mint 10 órán át egyszerű balesetként kezelte a gyilkosságot.

Kaltenbach Jenő, a panasztestület elnöke egy panaszos beadványa alapján végzett vizsgálatát ismertetve az MTI-nek szerdán elmondta: a panaszolt rendőri intézkedések sértették az áldozatok tisztességes eljáráshoz fűződő alkotmányos jogát, és hátráltatták a nyomozást.

A Független Rendészeti Panasztestület a rendelkezésére bocsátott bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy a rendőrség az intézkedési, illetve a tűz keletkezése miatti veszélyhelyzet elhárításában való közreműködési kötelezettségének alapvetően eleget tett, de a helyszín biztosítására vonatkozó jogszabályi előírások csak részben tartotta be.

A helyszínt a rendőrség az eljárás kezdetén - a tűzoltóság és az ügyeletes orvos megállapításai alapján - tűzeset helyszíneként kezelte. Éjjel 1 óra 5 perc és reggel 6 óra között "nem megfelelő gondossággal" jártak el a helyszín körülhatárolását illetően, ráadásul a készenléti csoport és a szemlebizottság levonulása után a büntetőeljárás szabályai szerinti szemle megkezdéséig, reggel 8 óra 45 percig rendőri erő egyáltalán nem maradt a helyszínen.

A vizsgálat megállapítása szerint a szakszerűtlen rendőri magatartás, illetve bizonyos kriminalisztikai (ballisztikai) ismeretek hiánya miatt nem kezelték a kérdéses területet bűncselekmény helyszíneként. Ezzel a nyomozás eredményességét jelentős mértékben veszélyeztették és súlyosan sértettek a panaszos és az áldozatok alapjogait.

Az ügyben a Pest megyei rendőrfőkapitány fegyelmi eljárást indított, amely lezáró határozatokból kiderült: a szemle során a rendőrök bűncselekmény gyanúját keltő nyomokat, illetve körülményeket észleltek és jegyzőkönyveztek, mégsem vonták kétségbe az ügyeletes orvosnak a halál okára (füstmérgezés) vonatkozóan tett nyilatkozatait és nem kezdeményezték azonnal a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti szemle megtartását.

A panasztestület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezésükre bocsátott bizonyítékok nem voltak teljes körűek, ugyanis a rendőrség többszöri kérésükre sem tett eleget kérésüknek. így a testület nem tekinthetett be a büntetőeljárási iratokba, nem kapta meg a rádióforgalmazási dokumentációkat sem, ezért szélesebb körű vizsgálatot nem folytathattak le.

Kaltenbach Jenő, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke az MTI-vel közölte: állásfoglalásukat megküldték az országos rendőrfőkapitánynak, emellett, és egyben felhívta a rendőrség figyelmét az alaposabb, mindenre kiterjedő helyszíni szemlék lefolytatásának szükségességére, a kellően körültekintő eljárásra.

Elmondta azt is, ha megállapításukkal az országos rendőrfőkapitány elutasítja és nem hoz azt elfogadó közigazgatási határozatot, a panaszos bírósághoz fordulhat.

A tatárszentgyörgyi tragédiát követően a miniszterelnök jelentést kért a rendőrséget, a tűzoltóságot és a mentőket felügyelő illetékes tárcáktól. Ezek megállapítása szerint eljárási és szakmai hibák történtek. A Pest megyei főkapitány fegyelmi eljárást kezdeményezett a forrónyomos parancsnok és a helyszíni szemle vezetője ellen. Bár a tragédia éjjel fél egykor történt, a bűncselekmény tényét csak délután, a boncolást követően ismerték el.

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet május elején egy "árnyékjelentést " készített a tatárszentgyörgyi esetről, és azt követelték, a rendőrség hozza nyilvánosságra a fegyelmi vizsgálat tejes eredményét.

A tatárszentgyörgyi támadás - az eddigi adatok szerint - annak a tavaly júliusban Galgagyörkön kezdődött támadássorozatnak a része volt, amelyet vélhetően az négy férfi követett el, akiket augusztusban fogtak el Debrecenben. A gyanú szerint a 28 és 42 év közötti férfiak összesen kilenc, romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, amelynek során hat ember életét vesztette, öten súlyosan megsérültek.

Olvasóink írták

 • 1. bo 2009. december 03. 08:50
  „Valahogy erre emlékeztet:
  Cigány család tolja az úton a taligát, benne cókmók, meg a kis purdék.
  Jön egy kamion, kivasalja őket, megáll, áttolat rajtuk, majd a sofőr
  kiszáll, leönti egy kanna gázolajjal és meggyújtja őket.
  Ekkor veszi észre, hogy az útszéli fa mögül kilép egy rendőr.
  Odasétál a rendőr a sofőr mellé és így szól:
  - Húsz éve teljesítek szolgálatot, de ilyen csúnya öngyilkosságot még
  nem láttam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvvadászt fogtak el Pest megyében

Elfogtak egy orvvadászt és segítőit a rendőrök Pest megyében; vadhúst, fegyvereket, lőszereket és… Tovább olvasom