Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tatárszentgyörgy: nem zárható ki a biztosítási visszaélés

Akár a tulajdonos is felgyújthatta a keddre virradóra kiégett tatárszentgyörgyi házat, a rendőrség jelenleg ezt a szálat is vizsgálja.
A házon ugyanis nagy összegű, több milliós biztosítás volt és a ki nem fizetett tartozások miatt április második felében el akarták árverezni. A szakértői vizsgálatok végéig ettől függetlenül semmilyen más ok sincs kizárva a Tatárszentgyörgyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettesének kigyulladt háza kapcsán.

Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy nem elsődleges verzióként vizsgálják a biztosítási visszaélés lehetőségét, de ez is egy szál a bosszú és az etnikai indíttatás mellett. Az utóbbiakra a Tatárszentgyörgyön korábban történtek kapcsán lehet következtetni, a biztosítási ügyre pedig a konkrét eset körülményeiből.

Ide tartozik, hogy a házra 2008 szeptemberében 20 millió forintos biztosítást kötöttek, az ingóságokra 4 és félmilliósat és a rendőrség információi szerint még a melléképületeket is több mint négymillióra biztosították. A tulajdonos maga nyitotta ki kulccsal a házát, illetve az ablakok zárva voltak: ez azt jelenti a mostani állás szerint, hogy a gyújtogatónak kulcsa volt a házhoz. Ez a gyújtogatás ugyanis nem Molotov-koktélos támadás volt, hanem a padlószőnyeget locsolta fel valaki valamilyen égésgyorsítóval. Egyébként még az sem tisztázott, hogy pontosan mivel - mondta el a bűnügyi igazgató.

Kihallgatták tanúként a szomszédokat, akik azt mondták, hogy nem láttak senki idegent a környéken, sőt, ezt állítja maga a tulajdonos is a rendőrségnek. Nem voltak tehát terepjárós, árpádsávos zászlóval menekülő embereket - mondta Papp Péter.

Alapjában véve mint általában a hasonló gyújtogatási ügyeknél, itt is rongálás miatt indult eljárás. A kár 2 és fél, 3 millió forint. A nyomozásra 60 nap van, általában ennyi idő alatt elkészülnek a szakértői vélemények is. Ebben az ügyben vegyész, nyomszakértő, tűzvizsgáló, és más igazságügyi szakértők is dolgoznak - mondta Papp Péter.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a felgyújtott ház tulajdonosa, Horváth Lídia korábbi nyilatkozataiban azt mondta, hogy tíz perccel felgyulladása előtt hagyta el a házát. Az élettársával járőrözni volt, mert amióta a februári tragikus esemény történt, amikor egy három gyerekes roma család házát gyújtották fel, és az apát és egy öt éves kisfiút agyonlőttek, a romák önkéntes járőrszolgálatot tartanak éjjelente a településen. Horváth Lídia korábban a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva azt sem titkolta el, hogy van lakásbiztosítása és hogy a házon jelzálog van, amit viszont egy ideje nem fizet.

Olvasóink írták

 • 7. rozator 2009. április 09. 21:23
  „Me hogy szarú fizettek a bodzáé!”
 • 6. waterbear 2009. április 09. 20:17
  „Igenis hogy ez rasszista... gondolj csak bele:-))

  A kisebbségben lévő bank, követelőddzik, fenyeget azé a kis pízé, hát a fene ott egye meg, állampolgárhoz méltóan élek a jogaimmal és polgári engedetlenségbű főgyújtom a házat, hogy a radai rosseb roggyon arra a hófehér kisebbségi bankos pofájukra....”
 • 5. flexsnake 2009. április 09. 20:08
  „ez is a kukluxklán műve tuti. És miért lenne már etnikai indíttatású? Mitől?
  Megkérdezném bármely kevésbé toleráns rasszistát egyik sem azt mondaná hogy majd szépen csendben egy házat. Akkor már falvak lángolnának meg tankokkal mászkálnának vadászni.
  Abban biztos vagyok ha szó lenne bármilyen etnikai alapról akkor nem egy vagy két házat érne támadás hanem az egész falút, ennyire nem kell baromnak lenni.”
 • 4. 751510 2009. április 09. 18:38
  „Hogy lenne mán biztosítási csalás, amikor megmondták a helyi cigányok, hogy rasszista kopasz nácimagyarok voltak terepjáróval. Nincs okunk kételkedni.”
 • 3. sós 2009. április 09. 18:14
  „Jáj gázsi ezt jól elkurtuk!”
 • 2. waterbear 2009. április 09. 17:26
  „Na, Mohácsi Viki vajon most milyen menedékjogot fog kérni???

  Elfogulatlan rétinéger EU-s képviselő palánta...”
 • 1. dodó 2009. április 09. 17:07
  „"A rasszista motivációt és a biztosítási csalás lehetőségét is vizsgálja a rendőrség a keddi tatárszentgyörgyi tűzeset kapcsán - mondta Papp Péter bűnügyi igazgató, aki szerint több körülmény is arra utal, hogy a tulajdonosoknak érdekében állhatott a ház felgyújtása. Az Árpád-sávos terepjárós cigány mesét még a bilincselt kezű rendőrök sem eszik meg. A rafkós cigány a saját farkába harapott, meg az asszonya megszívta."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerős ítéletek az aszódi pénzszállító kirablásának ügyében

Jogerős ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a 2003 tavaszán történt aszódi… Tovább olvasom